Τρίτη 28 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πουλάνε «οράματα»

Η σκηνή σ' ένα Αστυνομικό Τμήμα. Ενας αστυφύλακας δέρνει αλύπητα έναν κρατούμενο, που έχει πέσει στο πάτωμα μισοπεθαμένος, και κάθε φορά που τον χτυπά ουρλιάζει όλο και πιο έξαλλος:

«Γιατί δε σ' αρέσει η Χούντα βρε ρουφιάνε;»

Είχα γράμμα σήμερα από τον Αποστόλη, που λέει τα νέα από τις διακοπές του κι ότι θα γυρίσει μετά το λόγο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, γιατί δεν αντέχει τις συγκινήσεις. Εχει παράξενο χιούμορ ο Αποστόλης. Κι όσο για το ανέκδοτο με τη σκηνή στο Αστυνομικό Τμήμα, που δεν είναι και πολύ αστείο γιατί κάποιες εποχές ήταν ένα συνηθισμένο καθημερινό γεγονός, σίγουρα δεν το 'γραψε χωρίς λόγο και σίγουρα όταν έρθει θα μου το εξηγήσει. Ομως δε θα χρειαστεί. Σε κάποιο σημείο με ρωτά αν διάβασα στα «ΝΕΑ» τις 23/8/01 για τη συνεδρίαση της «Επιτροπής Θέσεων» του ΠΑΣΟΚ και σε κάποιο άλλο σημείο με ρωτά, εντελώς ξεκρέμαστα, τι θα πει όραμα, γιατί αυτός δεν καταλαβαίνει. Βρήκα την εφημερίδα, διάβασα για τη συνεδρίαση της «Επιτροπής Θέσεων», όπου τα βρήκαν ωραία και καλά και το μόνο που χρειάζεται τώρα, είναι το όραμα για την κοινωνία και τον πολίτη!! Εκανα το συνδυασμό ανέκδοτο και όραμα και κατάλαβα τι εννοούσε ο Αποστόλης.

Αλήθεια, πουλάνε όραμα στην ελεύθερη αγορά; Οραμα πρόσφεραν, όταν οι Αμερικάνοι δολοφονούσαν τους Γιουγκοσλάβους με τη συνενοχή τη δική τους; Λίγο όραμα πρόσφεραν όταν παραδώσανε τον Οτσαλάν; Ο τρομονόμος δεν ήταν αντιπροσωπευτικό όραμά τους; Το Ασφαλιστικό δεν είναι σπουδαίο όραμα με τη βοήθεια του ευγενώς προσφερθέντος κ. Πολυζωγόπουλου μάλιστα; Αμ, ο χορός του κ. Παπανδρέου με την κ. Τζεμ δεν ήταν όραμα που να σου κόβεται η ανάσα; Αλήθεια, ήταν με τον κ. Τζεμ ή για τον κ. Τζεμ; Οι γλάστρες με το χασίς στα μπαλκόνια τι σας λένε; Γνώρισε ποτέ η Ελλάδα τέτοιες ελευθερίες; Πότε μπορούσες ν' απολύσεις όποιον ήθελες και όποτε ήθελες; Και ίσως το δυνατότερο όραμα απ' όλα να είναι η παραχώρηση του υπόλοιπου ελληνικού εδάφους στο ΝΑΤΟ και από οικοδεσπότες να γίνουμε φιλοξενούμενοι.

Ψάχνουν για οράματα. Τι όραμα μπορούν να 'χουνε αυτοί που έχουν παραδοθεί και έχουν παραδώσει τα πάντα. Ψάχνουν να βρούνε όχι τι θα κάνουν, αλλά τι θα πουν και πώς θα το πουν για να καθησυχάσουν τον κόσμο να μην ξεσηκωθεί και χάσουν την καρέκλα.

Αυτοί που έχουν πρόγραμμα δε χρειάζονται πολύ καιρό για να το διατυπώσουν. Τους έχει τρελάνει κι ο μελετηρός παπάς με τα τρία εκατομμύρια ψήφους. Εχει αναστατώσει το ΠΑΣΟΚ κι έχει γελοιοποιήσει τη ΝΔ, που σαν τη χελώνα έχει βάλει το κεφάλι της μέσα στο καβούκι της κι έτσι ακέφαλη κι απρόσωπη, περιμένει να σαπίσει το ΠΑΣΟΚ και να έρθει η σειρά της να... κυβερνήσει. Και πώς αλλιώς θα γινόταν, αφού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι δίδυμοι. Εχουν το ίδιο δίπλωμα υπακοής και υποταγής που οδηγεί κατ' ευθείαν στη Made in USA καρέκλα. Κι ας αναφέρουμε στα πεταχτά τον κ. Αβραμόπουλο, καλό του κάνουμε άλλωστε, γιατί τον ξέχασαν για πολύ καιρό. Ο κ. Αβραμόπουλος ψάχνοντας απελπισμένα για υποστήριξη από κάπου τάσσεται στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου, του πιο καλού μαθητή, που λέει και το τραγούδι του Ζαμπέτα. Τι πάθος για μελέτη πρέπει να έχεις για να μην πάρεις χαμπάρι, επτά ολόκληρα χρόνια, ότι η Αστυνομία ήταν το Κράτος και βασάνιζε το λαό.

Συγνώμη αλλά δεν αντέχω άλλο, θα κάνω μια διακοπή για να σας εκμυστηρευτώ μια απορία μου κι αμέσως μετά ξαναγυρίζουμε στον Αρχιεπίσκοπο. Και να η απορία μου. «Οταν ο κ Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός και δήλωσε στους αρχηγούς της Αστυνομίας: "Το Κράτος είστε εσείς!" Τι εννοούσε;»

Λοιπόν, για τον Αρχιεπίσκοπο... Συγνώμη ακόμα μια φορά αλλά θα διακόψω πάλι γιατί σκέφτηκα κάτι για τον Καραγκιόζη και δε θέλω να το ξεχάσω. Πρόκειται για μια σκηνή από το έργο «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ» (Η σκηνή. Μπαίνει ο Καραγκιόζης στο φούρνο, βλέπει τα ψωμιά και του κόβεται η λαλιά. Σε λίγο συνέρχεται και ρωτά:)

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ- Δικά σου είναι τα ψωμιά;

ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ. Δικά μου.

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: (Υστερα από μικρό δισταγμό) Ολα;

ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ: Ολα

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: (Αφού το σκέφτηκε καλά) Και δεν τα τρως;!!

Με την τελευταία του φράση, με τέσσερις λέξεις, ο Καραγκιόζης μας διηγήθηκε την ιστορία της πείνας του ελληνικού λαού. Τι απομένει από το παραλήρημα μίσους και διχασμού που εκτοξεύει καθημερινά ο Αρχιεπίσκοπος. Εχει τρομοκρατήσει την Ελλάδα. Καταλαβαίνεις τι θα πει να ξυπνάς το πρωί για να πας στη δουλιά σου και να τρέμεις από φόβο μήπως συναντήσεις τον Αρχιεπίσκοπο αγκαζέ με τον Κοκό και να μην ξέρεις ποιον να χαιρετίσεις πρώτο.

Αντε γεια.


του Τίτου ΒΑΝΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ