Τρίτη 28 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με πλαστές... ταυτότητες κυβέρνηση και ιεραρχία

Συνεπείς στους ρόλους, που μοίρασαν μεταξύ τους, η κυβέρνηση και η ιεραρχία της Εκκλησίας συνδαυλίζουν την ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση για το θέμα των ταυτοτήτων. Σε μια περίοδο που για τους εργαζόμενους προέχει η αντίσταση κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ιεραρχία και κυβέρνηση προβάλλουν στον ελληνικό λαό ψευτοδιλλήματα για να τα αξιοποιήσουν η κάθε μια για λογαριασμό τους.

Σήμερα, στις 11 το πρωί, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα δώσει στη δημοσιότητα τον αριθμό των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν στο άτυπο δημοψήφισμα για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στα δελτία ταυτότητας. Χτες, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου συζητήθηκε το θέμα και προσδιορίστηκαν οι επόμενες κινήσεις της ιεραρχίας, που περιλαμβάνουν: συνάντηση την Τετάρτη του αρχιεπισκόπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα παραδώσει τις υπογραφές, αίτημα για συνάντηση επιτροπής της Συνόδου με τον πρόεδρο της Βουλής και πιθανόν με τους εκπροσώπους των κομμάτων, εξέταση ενδεχόμενης προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, επιμένει ότι το θέμα έχει λήξει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν υπάρχει επομένως αντικείμενο προς συζήτηση (για τις ταυτότητες) με την ηγεσία της Εκκλησίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε χθες ότι ο πρωθυπουργός απέρριψε αίτημα της επιτροπής της Συνόδου για συνάντηση μαζί του και παρέπεμψε τους ιεράρχες στον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου. Ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι η συλλογή των υπογραφών από την Εκκλησία ήταν μια κίνηση «διχαστικού χαρακτήρα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις απαξιωτικές για τον πρωθυπουργό δηλώσεις του κ. Χριστόδουλου είπε: «Λυπούμαστε, γιατί κάποιοι προσπαθούν, μέσω της σύγχυσης που προωθούν, να δημιουργήσουν εντυπώσεις, προκειμένου έτσι να πλήξουν ίσως και τον πρωθυπουργό».

Αν λοιπόν, ο αρχιεπίσκοπος και η ιεραρχία χρησιμοποιούν το θέμα των ταυτοτήτων για να επιβεβαιώσουν τον αποφασιστικό ρόλο τους στη διαμόρφωση των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση το χρησιμοποιούν για να χαράξουν μια πλαστή διαχωριστική γραμμή μεταξύ προόδου και σκοταδισμού και να εμφανιστούν οι ίδιοι σημαιοφόροι του «προοδευτικού» στρατοπέδου αποσκοπώντας σε κεφαλαιοποίηση κερδών τόσο στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όσο και στη διαμόρφωση πολιτικών συσχετισμών ενόψει των επερχόμενων εξελίξεων. Βεβαίως σ' αυτή την προσχεδιασμένη σύγκρουση μένει, κοινή συναινέσει, στο απυρόβλητο το μείζον θέμα των δεσμών Κράτους - Εκκλησίας, το οποίο σφραγίζει τις πιο μαύρες σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας και τις πιο σκοταδιστικές περιόδους.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην ομιλία του στο Αργος, το περασμένο Σάββατο, όταν μίλησε για τις «δυνάμεις της προόδου και τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης».

Χτες εξάλλου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής με δήλωσή του πρότεινε τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος. Την ευαρέσκειά τους για τη θέση του προέδρου της ΝΔ εξέφρασαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξανασερβίρει το «παγωμένο» θέμα των ταυτοτήτων (2001-08-21 00:00:00.0)
Αρχισε η καταμέτρηση των υπογραφών (2000-11-04 00:00:00.0)
«Μαγειρέματα» στα παρασκήνια του Μαξίμου (2000-09-27 00:00:00.0)
Σήμερα οι τελικές αποφάσεις (2000-06-28 00:00:00.0)
Αναζητείται τρόπος διαπραγμάτευσης; (2000-05-31 00:00:00.0)
Φουντώνει πάλι το θέμα με τις ταυτότητες (2000-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ