Τρίτη 28 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περνοδιαβαίνουν τα στρατεύματα των ιμπεριαλιστών

Υποκριτικές δηλώσεις Ελλήνων υπουργών για «σταθερότητα» και «ειρήνη»

Γαλλικό πολεμικό πλοίο μεταφέρει οχήματα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τη γαλλική στρατιωτική δύναμη που μεταφέρθηκε ήδη στα Σκόπια

Avaton

Γαλλικό πολεμικό πλοίο μεταφέρει οχήματα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τη γαλλική στρατιωτική δύναμη που μεταφέρθηκε ήδη στα Σκόπια
Την ώρα που από τη Θεσσαλονίκη διέρχονται οι στρατιωτικές δυνάμεις για τη νέα επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, και ενώ καθημερινά πληθαίνουν οι εκδηλώσεις απαίτησης του λαού για ειρήνη, την ίδια ώρα μεγαλώνει η κυβερνητική υποκρισία.

Σήμερα και τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που συγκεντρώνονται στην ΠΓΔΜ, με το πρόσχημα της επιχείρησης αφοπλισμού του «UCK». Το πρωί της Κυριακής κατέπλευσε στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το γαλλικό πολεμικό πλοίο «Σιρόκο» που μετέφερε 330 στρατιώτες, 123 οχήματα και βαρύ οπλισμό. Το ίδιο πλοίο συμμετείχε και στην επιχείρηση μεταφοράς των γαλλικών στρατευμάτων για την επέμβαση στο Κόσσοβο. Η γαλλική δύναμη προωθήθηκε χτες οδικώς για την ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ χτες έφτασε και η ιταλική δύναμη που συμμετέχει στην επιχείρηση «Απαραίτητη Συγκομιδή». Περισσότεροι από 100 στρατιώτες και 80 οχήματα κατέφτασαν στο λιμάνι με εμπορικό πλοίο μεταφοράς οχημάτων. Η κύρια δύναμη των Ιταλών μεταφέρθηκε αεροπορικώς και βρίσκεται ήδη στην ΠΓΔΜ.

Εως το τέλος της εβδομάδας θα συνεχίζονται καθημερινά οι αφίξεις στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ χτες και σήμερα, πραγματοποιήθηκαν και αεροπορικώς μεταφορές στρατευμάτων, μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Συνολικά, τις επόμενες μέρες από το Λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης θα διέλθουν περίπου 1.000 από τους 1.900 Αγγλους που συμμετέχουν στη νέα επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, άλλοι 200 Γάλλοι, 500 Γερμανοί, και 800 Τσέχοι, Ούγγροι, Ολλανδοί, Νορβηγοί, Ισπανοί και Τούρκοι.

Και ενώ οι υποδομές της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, για άλλη μια φορά, χρησιμοποιούνται ως προγεφύρωμα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, υπουργοί και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, μέσα από τις δημόσιες παρουσίες τους σε εκδηλώσεις, μιλούν υποκριτικά για τη σταθερότητα και την ειρήνη.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο δημαρχείο της Φλώρινας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πρέσπεια 2001». Εκεί ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε πως δεσμεύτηκαν να συμβάλουν από κοινού στη σταθερότητα και στην ειρήνη και τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της ΠΓΔΜ. Λίγο αργότερα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, ως αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Κέντρου για την Εκεχειρία, υπέγραψε μαζί με 30 Ελληνες και ξένους ολυμπιονίκες, πρωτόκολλο για την κατάπαυση του πυρός στην ευρύτερη περιοχή.

Την επόμενη μέρα, το βράδυ της Κυριακής, από την Πλατεία Αριστοτέλους όπου πραγματοποιήθηκε η συναυλία ειρήνης με τους Ζουλφί Λιβανελί και Μ. Φαραντούρη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Βαλκανική Πλατεία», ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, δήλωνε πως οι λαοί θέλουν σταθερότητα και ειρήνη. Για να συμπληρώσει όμως πως αυτό θέλει πολλή δουλιά μια και τα Νέα Βαλκάνια βρίσκονται πιο κοντά στα παλιά, αυτά των αρχών του αιώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ