Τρίτη 28 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2002
Ετοιμάζουν προϋπολογισμό «ασφυξίας»

Για μια ακόμη χρονιά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καλούνται να στηρίξουν, με τη... λιτότητα στις αυξήσεις των αποδοχών τους, τα επιχειρηματικά κέρδη και τις δεσμεύσεις του «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Αυτό προκύπτει από ανεπίσημες δηλώσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν επιφορτιστεί με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, οι οποίοι σημειώνουν με έμφαση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει με συνέπεια τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι κρατικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειώνονται συνεχώς έως το 2004. Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν επίσης ότι τον τόνο για τον νέο προϋπολογισμό τον δίνουν οι συνεχείς, το τελευταίο διάστημα, δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, για «την ανάγκη διαφύλαξης της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, με την εφαρμογή συνετών πολιτικών που δε θα υπονομεύουν τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα». Οπου βέβαια με τον όρο «σταθερότητα» αναφέρεται στο σύνολο των πολιτικών λιτότητας.

Αλλά και το σύνολο των δαπανών του νέου προϋπολογισμού κινείται στο γενικότερο πνεύμα λιτότητας, καθώς οι μεσοσταθμικές αυξήσεις θα είναι μικρότερες από τις προβλέψεις ανόδου του ονοματικού ΑΕΠ. Στα πλαίσια της κατάρτισής του ξεκίνησαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συσκέψεις με τα μεγάλα υπουργεία, με θέμα τον καθορισμό του ύψους των δαπανών τους για τον επόμενο χρόνο. Χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας, Π. Ευθυμίου, ενώ για σήμερα και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί κατά σειρά συσκέψεις με τους υπουργούς Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλο, και Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο. Πολιτικοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι στη χτεσινή συνάντηση, δήλωσαν στο «Ρ» ότι «οι απαιτήσεις του υπουργείου Παιδείας ικανοποιήθηκαν πλήρως» καθώς και ότι συμφωνήθηκε οι αυξήσεις δαπανών για το 2002 να ανέλθουν στο 7%. Αυτό φαίνεται ότι είναι και το ανώτατο όριο αύξησης των δαπανών, οι οποίες κατά μέσο όρο αναμένεται να αυξηθούν ονομαστικά κατά 5%. Ποσοστό, δηλαδή, αύξησης χαμηλότερο από την άνοδο του ονοματικού ΑΕΠ, η οποία προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 7-7,5%. Αντίστοιχα ποσοστά αύξησης αναμένεται να δοθούν και στο υπουργείο Υγείας, ενώ οι δαπάνες των άλλων υπουργείων προβλέπεται να κινηθούν σε ρυθμούς ασφυξίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ