Τετάρτη 24 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φουντώνει πάλι το θέμα με τις ταυτότητες

Σήμερα στη Βουλή ο Κ. Σημίτης αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης

  • Προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος ζήτησε ο Χριστόδουλος που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην «Ωρα του πρωθυπουργού» και στις ανακοινώσεις του Κ. Σημίτη σήμερα, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για την αναγραφή ή όχι του θρησκεύματος στις ταυτότητες, παρέπεμψε χτες ο Δ. Ρέππας τους εκπροσώπους του Τύπου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε όπως ο «διάολος το λιβάνι» να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει το χτεσινό δημοσίευμα των «Νέων», σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός ανακοινώνει σήμερα την απόφαση της κυβέρνησης να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις νέες ταυτότητες. «Αντιλαμβάνεστε - τόνισε - πως δε θα έχει νόημα η συζήτηση αύριο (σ.σ. σήμερα) στη Βουλή, αν σήμερα (σ.σ. χτες) εδώ συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς, επαναλαμβάνω, να έχουμε να προσθέσουμε κάποιο νέο στοιχείο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ παρέπεμψε στη «γνωστή και διατυπωμένη θέση της κυβέρνησης», αρνήθηκε ακόμα και να την επαναλάβει όταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφους, προτρέποντάς τους να ανατρέξουν στα πρακτικά των σχετικών συζητήσεων που έχουν γίνει στην αίθουσα Τύπου!

Εμμεσα βέβαια αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το πλαίσιο πάνω στο οποίο κινείται η κυβέρνηση είναι αυτό που ψηφίστηκε το 1997, υιοθετώντας σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Να θυμίσουμε ότι με βάση αυτό το πλαίσιο οι αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι δεσμευτικές για την εκτελεστική εξουσία, κατά συνέπεια και η πρόσφατη απόφασή της για μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Η χτεσινή στάση του Δ. Ρέππα προϊδεάζει και για τη σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού επί του θέματος. Αν και τίποτα δεν αποκλείεται, το πιθανότερο είναι ο Κ. Σημίτης να είναι πολύ προσεκτικός προκειμένου να μην προκληθούν αντιδράσεις από τη μία ή την άλλη εμπλεκόμενη πλευρά στο θέμα των ταυτοτήτων. Πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό να αναφέρεται γενικά και αόριστα στο διακριτό εκκλησίας και κράτους, καθώς και στην ανάγκη η Ελλάδα να κινηθεί σε πορεία αντίστοιχη των ευρωπαϊκών χωρών, σε καμία εκ των οποίων δεν αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες.

Χτες ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κ. Σημίτη από τη Ρουμανία όπου βρίσκεται και επανέλαβε την αντίθεση της εκκλησίας στη μη αναγραφή του θρησκεύματος, ενώ επέμενε στο προαιρετικό της αναγραφής. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες ο Κ. Σημίτης επικαλέστηκε την ανάγκη εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και επανέλαβε στον Αρχιεπίσκοπο τη θέση της κυβέρνησης πως δεν πρέπει να αναγράφεται θρήσκευμα στις ταυτότητες. Οι ίδιοι έλεγαν πως ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται σήμερα να προσδιορίσει το χρόνο έκδοσης των νέων ταυτοτήτων επικαλούμενος την ανάγκη να λειτουργήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος, διαχώριζαν την ύπαρξη της ενιαίου τύπου ταυτότητας για όλους τους πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από μια ταυτότητα εσωτερικού χαρακτήρα που ενδεχομένως υπάρξει, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι και σε αυτή δε θα αναγράφεται θρήσκευμα. Να σημειωθεί εδώ ότι η αρμόδια επί των θεμάτων αυτών επιτροπή της ΕΕ πρόκειται να καταθέσει τον Ιούνη στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ πρόταση για το ενιαίο των ταυτοτήτων, κάτι που προβλέπεται στη διαβόητη Συνθήκη Σένγκεν. Η συζήτηση για το ενιαίο των ταυτοτήτων αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία τριετία.

Τη θέση της ΝΔ για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, επανέλαβε χτες ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Καρδίτσας Θ. Αναγνωστόπουλος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε πως αν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει σήμερα απόφαση για μη αναγραφή θρησκεύματος, αυτό θα αποτελεί «απόδειξη του αυταρχισμού της κυβέρνησης», μιας και «δεν κάνει διάλογο, δεν αναζητά συναινέσεις, αποφασίζει και διατάσσει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ανοίξει η συζήτηση γύρω από το διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους (2001-09-01 00:00:00.0)
Με πλαστές... ταυτότητες κυβέρνηση και ιεραρχία (2001-08-28 00:00:00.0)
«Αμετακίνητη» η θέση μας (2000-06-17 00:00:00.0)
Κυβερνητικοί φαρισαϊσμοί (2000-05-18 00:00:00.0)
«Ενα βήμα μπρος και δύο πίσω» (2000-05-18 00:00:00.0)
Ο σκοταδισμός της παπαδοκρατίας... (2000-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ