Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
«Ενα βήμα μπρος και δύο πίσω»

Υπαναχώρησε η κυβέρνηση στο θέμα των ταυτοτήτων, ενώ σε ρόλο «πυροσβέστη» εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας. Είναι θέμα προστασίας των μειοψηφιών, απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης

«Ενα βήμα μπρος και δύο πίσω» έκανε τελικά η κυβέρνηση στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες και τώρα προσπαθεί να βρει φόρμουλα αναδίπλωσης και υπαναχώρησης, προκειμένου να μετακυλίσει την επίλυση του ζητήματος για αργότερα.

Η κυβέρνηση χτες προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους και το ρόλο του «πυροσβέστη» ανέλαβε ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, ο οποίος συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο. Στη συνάντηση αυτή καταβλήθηκε σαφής προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα των ταυτοτήτων και να ρίξει νερό στο κρασί της η κυβέρνηση.

Αντίθετα, και με χτεσινές δηλώσεις αμετακίνητοι φαίνεται να παραμένουν προς το παρόν στις απόψεις τους ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κ. Δαφέρμος, παρόλο που δέχονται βολές και κριτική από κυβερνητικά στελέχη για αιφνιδιαστικό τρόπο ανακίνησης της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Πληροφορίες φέρνουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στα δεκανίκια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή να παραπέμψει το θέμα για τις ταυτότητες σε οδηγίες της ΕΕ και να επικαλεστεί την υποχρέωση της χώρας μας να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αλήθεια, όταν υπαναχωρεί η κυβέρνηση στην αναγραφή του θρησκεύματος, τι θα κάνει και πότε θα βάλει ζήτημα διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας;

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος και χτες υποστήριξε ότι η απόφαση της Αρχής είναι οριστική και δεν υπόκειται σε έγκριση ή επικύρωση από οποιοδήποτε άλλο όργανο ή διοικητική αρχή. Παράλληλα, ο Μ. Σταθόπουλος έκανε και τρεις διευκρινίσεις:

- Οι υπάρχουσες αστυνομικές ταυτότητες δεν είναι παράνομες και εξακολουθούν να ισχύουν, όσο δεν αντικαθίστανται.

- Απαιτείται κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να εφαρμοστεί η απόφαση της Αρχής, καθώς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είναι υποχρεωμένο να εκδώσει σχετικές εγκυκλίους με οδηγίες προς τα αρμόδια όργανα.

- Αν και η απόφαση της Αρχής Δεδομένων είναι οριστική υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο και μόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να ακυρώσει την ισχύ της, εφόσον την κρίνει παράνομη.

Σχετικά με αυτούς που εστιάζουν την κριτική τους μόνο στην αναγραφή του θρησκεύματος, ο Μ. Σταθόπουλος επανέλαβε ότι η απόφαση της Αρχής αφορά και άλλα τρία δεδομένα (δακτυλικά αποτυπώματα, επάγγελμα και όνομα συζύγου) και επικαλέστηκε τις αρχές προστασίας των μειονοτήτων.

«Κακώς δημιουργούμε θέμα θρησκευτικό ή εκκλησιαστικό, είπε. Είναι θέμα προστασίας της προσωπικότητας της μειοψηφίας και του μεμονωμένου ατόμου. Και η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων δεν υπόκειται στην αρχή της πλειοψηφίας. Η πλειοψηφία ποτέ δεν μπορεί να αποφασίζει ότι καταργεί τα ατομικά δικαιώματα των μειοψηφιών».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου, ο οποίος μετά τη συνάντηση με τον κ. Χριστόδουλο προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα των ταυτοτήτων και μίλησε για κοινό ζητούμενο της Εκκλησίας και Πολιτείας, που έχει ως στόχο «την τόνωση του πνευματικού έργου της Εκκλησίας».

Ενδεικτικό των προθέσεων είναι ότι ο υπουργός Παιδείας είπε στους δημοσιογράφους: «Δε θα έχουμε καθόλου δηλώσεις για τις ταυτότητες. Συζητήσαμε και αυτό το θέμα, αλλά θα μας επιτρέψετε να μην κάνουμε δηλώσεις».

Ωστόσο, εισέπραξε το σχολιασμό του κ. Χριστόδουλου, ο οποίος δήλωσε: «Αν μου επιτρέπει ο κ. υπουργός θα σας έλεγα ότι συνεζητήσαμε εν εκτάσει το θέμα αυτό. Είπαμε ότι πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία, να κυριαρχήσει η νηφαλιότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, επομένως, εν θερμώ δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».

Πάντως, και στη συνάντηση που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα οι υπουργοί Β. Παπανδρέου, Μ. Χρυσοχοΐδης και Γ. Παπανδρέου, αν και συζήτησαν και για το θέμα των ταυτοτήτων, ωστόσο αποφάσισαν να το παραπέμψουν σε επιτροπές και να διεξαχθεί διάλογος εν ευθέτω χρόνω.

Συνάντηση χτες με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλο και τον πρόεδρο της Αρχής Δεδομένων Κ. Δαφέρμο είχε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναδίπλωση στο πρόβλημα με τις ταυτότητες, που υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο συνταγματολόγος Δ. Τσάτσος δήλωσε ότι είναι σωστό το γεγονός ότι στην απόφαση της Αρχής Δεδομένων δεν αφήνεται ούτε η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Επίσης, συμπαρατάχτηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλο, επισημαίνοντας ότι ήταν σωστή η πρωτοβουλία του να μην αφήσει να κοιμούνται κάποια πράγματα, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, «όταν κοιμούνται δε δημιουργούν προβλήματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αψιμαχίες Χριστόδουλου - Σταθόπουλου (2001-02-13 00:00:00.0)
«Κόκκινο» στο θρήσκευμα «πράσινο» στην ιθαγένεια (2000-11-28 00:00:00.0)
Πρόσχημα έντασης (2000-06-08 00:00:00.0)
Φουντώνει πάλι το θέμα με τις ταυτότητες (2000-05-24 00:00:00.0)
Κυβερνητικοί φαρισαϊσμοί (2000-05-18 00:00:00.0)
Ο σκοταδισμός της παπαδοκρατίας... (2000-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ