Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ικανοποιημένος μετά τη συνάντηση με τον Αραφάτ

Στεφανόπουλος - Αραφάτ σφίγγουν τα χέρια μπροστά στις κάμερες, κατά τη χτεσινή συνάντησή τους στο γραφείο του Παλαιστίνιου ηγέτη

Associated Press

Στεφανόπουλος - Αραφάτ σφίγγουν τα χέρια μπροστά στις κάμερες, κατά τη χτεσινή συνάντησή τους στο γραφείο του Παλαιστίνιου ηγέτη
ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Την απόλυτη ικανοποίησή του για τις διαβουλεύσεις, που είχε στη Βηθλεέμ με τον Πρόεδρο των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, σε δηλώσεις του προς τους πολιτικούς συντάκτες που τον συνοδεύουν. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως αναληθέστατη την πληροφορία του πρακτορείου «Ρόιτερ» ότι δήθεν δέχτηκε επίθεση με αυγά το πρωί στην Ιερουσαλήμ και πρόσθεσε χαριτολογώντας - με αφορμή σχετική δημοσιογραφική παρατήρηση - ότι «εγώ δεν τρώω αυγά ούτε στο πρωινό μου...».

Ο Κ. Στεφανόπουλος αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Αραφάτ, είπε, ότι κατά τη διάρκειά τους δόθηκε η ευκαιρία να επαναληφθούν τα αισθήματα αμοιβαίας αγάπης και εκτιμήσεως μεταξύ των δύο μερών και να επιβεβαιωθεί η συμπαράσταση της Ελλάδας - όπως και κατά το παρελθόν - προς τους Παλαιστίνιους σε κάθε ανάγκη τους.

Αναφερόμενος στα νέφη, τα οποία σκίασαν τα τελευταία 24ωρα τις ελληνοπαλαιστινιακές σχέσεις, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν άργησε να διαπιστώσει στις συνομιλίες που είχε με τον κ. Αραφάτ ότι το πρόβλημα οφειλόταν στη διαφορά αντιλήψεων που υπήρξε μεταξύ των δυο πλευρών ως προς το αν είχε οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα της επισκέψεώς του στην Ιερουσαλήμ και στην Παλαιστινιακή Αρχή. «Είχα την εντύπωση ότι το πρόγραμμα είχε οριστικοποιηθεί και οι Παλαιστίνιοι νόμιζαν ότι θα μπορούσε να προστεθεί μία ακόμη συνάντηση».

Ο κ. Στεφανόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έπαψε να αναγνωρίζει το «ξεχωριστό καθεστώς» της Ιερουσαλήμ και τόνισε ότι δεν έχει μεταβληθεί η ελληνική στάση στο θέμα αυτό, στάση η οποία είναι σύμφωνη με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με τα δεδομένα που έχει εκφράσει η ΕΕ.

Το θέμα που είχε δημιουργηθεί θεωρείται λήξαν, είχε δηλώσει νωρίτερα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Ελ. Παπαζώη, και τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις Στεφανόπουλου - Αραφάτ πήγαν πάρα πολύ καλά. Η παρεξήγηση, είπε, η οποία δημιουργήθηκε από διαδικαστικά ζητήματα θεωρείται λήξασα, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε τις σταθερές θέσεις της Ελλάδας έναντι των Παλαιστινίων και του θέματος της Ιερουσαλήμ. Σε ό,τι αφορά την ελληνική θέση για το ζήτημα της Ιερουσαλήμ, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι αυτή είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, ότι δηλαδή η διεκδικούμενη και από τις δυο πλευρές πόλη είναι ένα «ξεχωριστό σώμα» για το οποίο πρέπει να υπάρξει συμφωνία, ύστερα από διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αραφάτ, στις συνομιλίες με τον Κωστή Στεφανόπουλο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη συνεχιζόμενη περικύκλωση της Ιερουσαλήμ με οικισμούς και είπε ότι δε θέτει θέμα Δυτικής Ιερουσαλήμ, αλλά μιλάει για την ιερή πόλη, δηλαδή για την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επισήμανε την παραβίαση εκ μέρους των Ισραηλινών της συμφωνίας που ίσχυε επί Ράμπιν και Πέρες σχετικά με τη Βηθλεέμ. Ο κ. Αραφάτ ανέφερε στη συνάντηση με τον Ελληνα Πρόεδρο ότι οι Ισραηλινοί έχουν καθιερώσει ένα είδος εξωτερικών συνόρων έξω από τη Βηθλεέμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ