Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ (Α)ΤΑΞΙΑ
Διατηρησιμότητα των αντικοινωνικών «κριτηρίων»

Μετά από τα πέντε, «οιωνεί» πραγματικά και περισσότερο εικονικά κριτήρια, που αποτελούν το διαβατήριο εισόδου στην ΟΝΕ, αναδεικνύεται αυτές τις μέρες ένα έκτο κριτήριο, που αποκτά μάλιστα μεταφυσικές ιδιότητες, ωσάν την έκτη αίσθηση, που ισχυρίζονται ότι έχουν τα διαισθητικά άτομα.

Το έκτο, λοιπόν, αυτό κριτήριο, με τις έννοιες και τους νεολογισμούς που αποκτούν οι λέξεις και οι όροι από τους «εκσυγχρονιστές» του ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ, σε χρόνο ενεστώτα και μέλλοντα και των πέντε κριτηρίων της ένταξης και, μάλιστα, με την αυστηρότερη δυνατή εφαρμογή.

«Ηπολιτική αυτή που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια - αναφέρεται σχετικά στο Δελτίο, υπ' αριθ. 588, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών - οδήγησε στην ικανοποίηση των ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ κριτηρίων της σύγκλισης και στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Υπήρξαν όμως, σημειώνει το Δελτίο, σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα εξασφάλιζαν, αφ' ενός, τη ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ των κριτηρίων και, αφ' ετέρου, θα επιτάχυναν την πορεία της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ». Η προσπάθεια που αναλαμβάνεται μετά τις εκλογές «θα είναι πιο δύσκολη, αν δεν υπάρξουν από τώρα σαφείς δεσμεύσεις και αν οι προεκλογικές δημιουργήσουν κλίμα εφησυχασμού, καλλιεργώντας ανέφικτες προσδοκίες...».

Αναγνωρίζεται, λοιπόν, ότι η μέχρι τώρα πορεία είναι εικονική και ότι, για να γίνει πραγματική, πρέπει να ισχύσει και ένα πρόσθετο έκτο κριτήριο για τη σκληρότερη εφαρμογή όλων των προηγουμένων. Ετσι, το έκτο αυτό κριτήριο, άοσμο, άγευστο και άχρωμο σαν τη δολοφονική πυρηνική ακτινοβολία, θα μπορούσε να τοποθετηθεί κοντά στις πύλες του Αδη, όπου ο Δάντης έβαζε τη φράση: «Ξεχάστε κάθε ελπίδα, εσείς που περνάτε... στη μετα-ΟΝΕ πορεία».

Αυτά για όσους, από άγνοια, αφέλεια, ή πελατειακές σχέσεις συναλλαγής, ψήφισαν τα δεσμά τους και δεν αγωνίζονται για την ανατροπή αυτής της διατηρήσιμης ανάλγητης πολιτικής, που δεν έδειξε ακόμη το απάνθρωπο πρόσωπό της, σε έκταση και διάρκεια χρόνου.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ