Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για όλα»
  • Αρχισε η συζήτηση για την ένταξη της Ελλάδας στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ. Σήμερα οι ψηφοφορίες
  • Πλήρης αποκάλυψη των αντιλαϊκών δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ(του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) συζήτησε χτες στο Στρασβούργο τρεις «εκθέσεις» για την ένταξη της Ελλάδας στο «τρίτο στάδιο» της ΟΝΕ του Μάαστριχτ, τους «Γενικούς Προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών» (ΓΠΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και τα 15 «Προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης» (ΠΣ) και αναμένεται σήμερα να ψηφίσει «ναι» στην ελληνική προσχώρηση, βρίσκοντας ακόμη μια αφορμή για επανάληψη των γνωστών «απαιτήσεων αυστηρής οικονομικής πολιτικής» με όλο το οπλοστάσιο αντιλαϊκών και αντεργατικών «επιταγών» της κοινοτικής προπαγάνδας.

Οπως εκτιμά η «έκθεση σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος στην Ελλάδα από 1/1/2001», η προσχώρηση της Ελλάδας «δεν ενέχει στην πραγματικότητα κανέναν πολιτικό κίνδυνο. Οπως κάθε κράτος - μέλος, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα, αν όχι την υποχρέωση, να προσχωρήσει στην ΟΝΕ (...). Οι οικονομικοί κίνδυνοι υπάρχουν. Και είναι μεγαλύτεροι για την Ελλάδα παρά για τις χώρες της ζώνης του Ευρώ (...) Ως προς τη σύγκλιση, κάθε κυβέρνηση της ΕΕ έχει υποχρέωση αποτελεσμάτων, αλλά δυνατότητα επιλογής μέσων». Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΚ «η Ελλάδα, προσχωρώντας θα είναι αναγκασμένη να συνεχίσει να εμφορείται από τη νοοτροπία σταθερότητας που εγκαθιδρύθηκε από το 1996, να τηρεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και να εφαρμόζει υπεύθυνη οικονομική πολιτική, ιδίως στους τομείς του προϋπολογισμού, της εισοδηματικής πολιτικής και των μισθολογικών διαπραγματεύσεων».

Εξάλλου, ο αρμόδιος επίτροπος, Ισπανός Π. Σόλμπες διαβεβαίωσε την Ολομέλεια του ΕΚ ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί» για όλα αυτά. Ετσι, δεν αναμένονται εκπλήξεις, αφού σε επίπεδο κομμάτων μόνο η ευρωομάδα του ΚΚΕ έχει σαφή, ξεκάθαρη και αιτιολογημένη αρνητική ψήφο. Αλλά με αφορμή την ελληνική περίπτωση, μια ομάδα ευρωβουλευτών, υπό την καθοδήγηση της γερμανικής χριστιανοδημοκρατίας, πιέζει για να ψηφιστούν σήμερα, με τη μορφή «τροπολογιών», μια σειρά «επιταγών περί διατηρησιμότητας» των επιδόσεων Μάαστριχτ της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, όχι στην έκθεση για την ένταξη, αλλά στην έκθεση για τα «Προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης» (ΠΣ). Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι έχει επιτευχθεί μυστική συμφωνία μεταξύ των μεγάλων ευρω-ομάδων του ΕΚ, ώστε πρώτα να ψηφιστεί η έκθεση με τις «επιταγές» και μετά η έκθεση για το «ναι» στην ελληνική προσχώρηση.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της έκθεσης για την ένταξη της Ελλάδας, Λουξεμβούργιος «σοσιαλιστής» Ρομπέρ Γκέμπελς «η απάντηση του γνωμοδοτούντος κοινοβουλίου δεν μπορεί λοιπόν παρά να είναι πολιτική» και «όποιος καταψηφίσει ή απέχει θα είναι ενάντια στο Ευρώ» (!!!)

Οπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς «η επίτευξη των κριτηρίων από την Ελλάδα είχε πολύ μεγάλες αρνητικές συνέπειες στους όρους ζωής του ελληνικού λαού. Δεν επιτεύχτηκε από το μαγικό ραβδάκι της κυβέρνησης, αλλά με συγκεκριμένες και χρόνια σχεδιασμένες πρακτικές ανατροπής όλων των κεκτημένων στον εργασιακό τομέα, οι οποίες όχι μόνο πρόκειται να συνεχιστούν, αλλά και θα ενταθούν με στόχο τους μισθούς, τις συντάξεις, το ασφαλιστικό. Ηδη η πρώτη «ανταμοιβή», το «δώρο» όλων αυτών που επικαλούνται υποκριτικά τις «θυσίες του ελληνικού λαού», το άμεσο, χειροπιαστό αποτέλεσμα των δεσμεύσεων είναι η νέα αντιλαϊκή και αντεργατική διετής Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπογράφηκε χτες και κινείται μέσα στα αυστηρά πλαίσια των νέων εντολών».

Για τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, η πλειοψηφία του ΕΚ αποδέχεται πλήρως την «πραγματικότητα της ευημερίας των οικονομικών αριθμών και δεικτών», όπως παρουσιάζεται στις «εκθέσεις» της Κομισιόν και της «Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» (ΕΚΤ) για την Ελλάδα. Η ερμηνεία της αντίδρασης της γερμανικής χριστιανοδημοκρατίας πρέπει να αναζητηθεί αλλού, και συγκεκριμένα «κατά πρώτον στην υπεράσπιση, ακόμη μια φορά, και με αφορμή την ελληνική περίπτωση, των επιταγών αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας του Συμφώνου Σταθερότητας και αποτροπής οιουδήποτε ενδεχομένου χαλάρωσης στο σύνολο της ΕΕ. Κατά δεύτερον στην αποστολή συγκεκριμένου μηνύματος και προειδοποίησης προς τις υπό ένταξη χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ότι δεν πρόκειται να ενταχθούν ποτέ στην ΕΕ, ιδιαίτερα στην ΟΝΕ του Μάαστριχτ, αν δεν εφαρμόσουν από τώρα το σύνολο του πακέτου αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών».

Ο Γ. Θεωνάς εκτιμά ότι «δεν αποκλείεται, η όλη ιστορία της εξωτερικής ισοτιμίας Ευρώ/δολαρίου και οι κραυγές περί ισχυρού Ευρώ να συνδέονται και με την προσπάθεια εξαναγκασμού της Βρετανίας, να εισέλθει όσο γίνεται γρηγορότερα στο «τρίτο στάδιο» της ΟΝΕ του Μάαστριχτ».

Είναι χαρακτηριστικό της χτεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ ότι, ενώ, υποτίθεται το ζήτημα ήταν η ένταξη της Ελλάδας, τόσο ο βασικός εισηγητής όσο και η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών αναφέρονταν (...) στα γρήγορα στην ελληνική οικονομία και, αμέσως, άρχιζαν το λογύδριο περί «ισχυρού Ευρώ», ότι «τρεις ισχυρές χώρες, η Βρετανία η Δανία και η Σουηδία πρέπει να προβληματιστούν από τη στάση της Ελλάδας και να επιταχύνουν την ένταξη τους στην ΟΝΕ», ότι «είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά της Σουηδίας που, ενώ πληρεί τα κριτήρια επιδόσεων, δεν επιδεικνύει την απαραίτητη πολιτική βούληση και προϋποθέτει λαϊκό δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΟΝΕ» κλπ.

Οσον αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας, ο ελληνικός λαός δέχτηκε χτες στο Στρασβούργο πολλά συγχαρητήρια για (...) «τις θυσίες», αλλά, όπως τόνισε ο Γ. Θεωνάς «όλοι κουβαλούν νερό στο μύλο της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ». Και η ΝΔ, αφού η εκπρόσωπός της ευρωβουλευτής Μ. Γιαννάκου τόνισε με έμφαση ότι «όσο μας αφορά ως μείζων αντιπολίτευση θα συμβάλουμε με την πολιτική μας στις προσπάθειες που θα γίνουν για την εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και για την τήρηση των κοινών ευρωπαϊκών υποχρεώσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ