Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενέργεια ενταγμένη στα γενικότερα ΝΑΤΟικά σχέδια
  • Αντιδράσεις φορέων για τη μη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις παλαιστινιακές αρχές στην Ιερουσαλήμ
  • Ανακοινώσεις εξέδωσαν οι ΕΕΔΥΕ και ΕΕΔΔΑ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλου, να συναντήσει τους εκπροσώπους του παλαιστινιακού λαού στην Ιερουσαλήμ. Ανακοινώσεις μαζικών οργανώσεων φθάνουν ήδη στο «Ρ», που διαμαρτύρονται γι' αυτή την αντιμετώπιση του δοκιμαζόμενου φίλου παλαιστινιακού λαού από τους εκπροσώπους του ελληνικού κράτους.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη αναφέρει ότι «η άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επισκεφθεί τους εκπροσώπους του παλαιστινιακού λαού στην πόλη της Ιερουσαλήμ, για την οποία είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη η ελληνική κυβέρνηση, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για τις σχέσεις της χώρας με τον αραβικό κόσμο. Στην πραγματικότητα, με αυτή την πράξη συντάσσεται με την πάγια θέση της ισραηλινής κυβέρνησης σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, αποστασιοποιείται από τις θέσεις που έχουν επικυρωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».

Η ενέργεια αυτή δεν είναι τυχαία, επισημαίνει η ΕΕΔΥΕ, εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια του ιμπεριαλισμού για την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Σχετίζεται με την επέκταση του ΝΑΤΟ, η οποία υλοποιείται με τη σύνδεση του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου σαν πρώτο βήμα.

Παίρνοντας υπόψη το ρόλο που παίζει η Ελλάδα - με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ - σαν βάση εξόρμησης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην περιοχή, τονίζεται στο δελτίο Τύπου, φαίνεται πως η κυβέρνηση με τέτοιες ενέργειες λειτουργεί ως συμμέτοχος και εκτελεστής σχεδίων που θα φέρουν ένταση στην περιοχή.

Ο ελληνικός λαός, συνεχίζει, έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του στη μετατροπή της χώρας σε εχθρό των γειτονικών λαών. Εχει εκφράσει με μεγάλους αγώνες την αλληλεγγύη του στον ηρωικό παλαιστινιακό λαό και θα το ξανακάνει, αν χρειαστεί.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί όλες τις μαζικές οργανώσεις να καταδικάσουν με όλους τους τρόπους αυτή τη στάση και να συμπαρασταθούν στους λαούς της περιοχής.

Στην ελληνική κυβέρνηση οι ευθύνες

«Ευθύνεται εξ ολοκλήρου η ελληνική κυβέρνηση, για την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, να συναντήσει τους εκπροσώπους του παλαιστινιακού λαού της πόλης της Ιερουσαλήμ», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Η ΕΕΔΔΑ, με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, υπογραμμίζει, στο κείμενο της, ότι «η επιπόλαιη και αβασάνιστα πρόχειρη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συνταχθεί ουσιαστικά με την πάγια θέση της ισραηλινής κυβέρνησης σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, δυναμιτίζει τις σχέσεις μας με την Παλαιστίνη και τον αραβικό κόσμο, χωρίς να προωθεί τις σχέσεις φιλίας που πρέπει να έχει η Ελλάδα με όλους τους λαούς της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ, ειδικότερα τη στιγμή, που πάντα, σ' όλες τις διεθνείς συναντήσεις, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν την υπόθεση της Κύπρου και όλα τα εθνικά ελληνικά συμφέροντα».

Παράλληλα, στη συνέχεια της ανακοίνωσής της, τονίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση, με την ενέργειά της αυτή, αποστασιοποιείται από τις πάγιες θέσεις της διεθνούς κοινότητας σχετικά με το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, θέσεις που έχουν επικυρωθεί κατ' επανάληψη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και που έχει αποδεχτεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η ΕΕΔΔΑ καταγγέλλει στην ελληνική κοινή γνώμη, καταλήγει η ανακοίνωση, τη στάση αυτή της επίσημης Ελλάδας και επισημαίνει ότι είχε έγκαιρα ενημερώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Η ΕΕΔΔΑ, μαζί με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φορείς, θα συνεχίσει να στηρίζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ για τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού και να αγωνίζεται για ειρήνη, φιλία και συνεργασία όλων των λαών της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ