Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενεργοποίηση των λαϊκών μαζών στην υπόθεση του μετώπου

Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιοχής 

Από κινητοποίηση αγροτών στην Καρδίτσα
Από κινητοποίηση αγροτών στην Καρδίτσα
Στις 13 Μάη, έγινε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ με θέμα «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από την εκλογική μάχη - Πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα».

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ του Κόμματος. Την εισήγηση παρουσίασε ο Γ. Χώτος, γραμματέας του Γραφείου Περιοχής, μέλος της ΚΕ και της Γραμματείας του Κόμματος.

Στην εισήγηση, αφού παρουσιάζονται αναλυτικά τα εκλογικά αποτελέσματα στην περιοχή, διαπιστώνεται ότι: «Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν πανελλαδικά ίσχυσαν και στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί ο δικομματισμός με ταυτόχρονο σάρωμα των μικρότερων κομμάτων. Το κόμμα άντεξε χάρις στους δεσμούς που έχει με τον κόσμο της περιοχής, τη δράση του μέσα στο λαϊκό κίνημα, τα πλατιά ψηφοδέλτια που συγκρότησε, τη δουλιά των κομματικών μελών, οπαδών και φίλων. Αυτή δεν είναι εκτίμηση μόνο δική μας, αλλά και αρκετών ανθρώπων που συνεργάστηκαν μαζί μας, στήριξαν τα ψηφοδέλτια μέσα από τις εκλογικές επιτροπές ή μας ψήφισαν για πρώτη φορά».

Αφού γίνεται ανάλυση των αποτελεσμάτων κατά νομό, διαπιστώνεται ότι: «Οι εκλογές είναι μια σημαντική πολιτική μάχη. Μας έδωσε τη δυνατότητα να ανοιχτούμε πλατιά στο λαό, να συζητήσουμε μαζί του, να προβάλλουμε τις θέσεις μας. Η μεγάλη αποδοχή των θέσεών μας, ο τρόπος που τις δέχονταν, αλλά και η μετεκλογική συμπεριφορά τους επιβεβαιώνει ότι η πολιτική επιρροή του Κόμματος είναι μεγαλύτερη από το εκλογικό μας ποσοστό.

Συνεπώς, χωρίς υπερτίμηση ή υποτίμηση των αποτελεσμάτων, να αξιοποιήσουμε δημιουργικά την πείρα και τις νέες δυνατότητες που δημιουργήθηκαν για το κόμμα».

Παρακάτω, επίσης, διαπιστώνεται στην εισήγηση: «Με αυτή την έννοια, χρειάζεται να προβάλλουμε και να πείσουμε ότι μονόδρομος για το λαό είναι η αντίσταση, η σύγκρουση και η ρήξη μ' αυτήν την πολιτική, η πάλη για ριζικές αλλαγές, που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την προώθηση μιας άλλης πολιτικής.

Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς το δυνάμωμα του λαϊκού κινήματος, χωρίς τη συσπείρωση δυνάμεων που θέλουν να παλέψουν σε μια τέτοια κατεύθυνση, χωρίς κοινωνικές συμμαχίες της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Στο βαθμό που διαπερνά αυτή η κατεύθυνση σαν κόκκινη κλωστή την καθημερινή δουλιά της ΚΟ, στον ίδιο βαθμό θα δημιουργούνται και καλύτερες προϋποθέσεις για την οικοδόμηση του Μετώπου».

Για τη δουλιά της οργάνωσης, εκτιμάται εισηγητικά: «Η συνολική δουλιά της οργάνωσης, παρά την κάποια καθυστέρηση να μπούμε στη μάχη, ήταν καλύτερη από τις προηγούμενες εκλογικές μάχες. Πραγματοποιήσαμε μεγαλύτερο άνοιγμα στον κόσμο, η επιχειρηματολογία μας - παρά τις όποιες αδυναμίες -ήταν πιο πειστική και επικεντρωμένη στους άξονες που έβαλε η ΚΕ».

Σε άλλο σημείο της εισήγησης, αναδείχνονται τα αποτελέσματα και οι αδυναμίες της πολιτικοϊδεολογικής δουλιάς. Από την επαφή με το λαό, διαπιστώνεται πως «...η στάση εκφράζει σε τελευταία ανάλυση και το επίπεδο ετοιμότητας, ωριμότητας και συνειδητότητας του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Και σε καμία περίπτωση αυτή δεν αλλάζει τις τελευταίες 50-60 μέρες. Χρειάζεται μεγαλύτερη επιμονή, υπομονή και μόνιμη δουλιά μέσα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα όλη την περίοδο, ώστε να ωριμάσουν αλλαγές που θα εκφραστούν εκλογικά και όχι μόνο».

Η εισήγηση, επίσης, περιλάμβανε εκτιμήσεις για τις συσπειρώσεις, τις εκλογικές επιτροπές, τις μορφές δουλιάς, τη δουλιά της ΚΝΕ.

Στη συνέχεια, η εισήγηση περιλάμβανε το πρόγραμμα δράσης για τους επόμενους μήνες, όπου αναλυτικά περιγράφονται τα καθήκοντα της ΚΟ Θεσσαλίας σε κάθε τομέα δουλιάς και έκλεισε με τη διαπίστωση πως: «Σε τελευταία ανάλυση, κριτήριο αποτελεσματικότητας και δείκτης ποιότητας δουλιάς, θα είναι η οργάνωση και ενεργοποίηση λαϊκών μαζών για την υπόθεση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης».

Πλούσιος προβληματισμός

Στη συζήτηση που ακολούθησε αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός και ακούστηκαν απόψεις και προτάσεις από πολλούς συντρόφους. Για παράδειγμα, ειπώθηκε πως η οργάνωση δούλεψε καλύτερα από άλλες φορές, με καλύτερη συμμετοχή και περισσότερες συσκέψεις σε πιο πολλούς χώρους. Ομως, διαπιστώθηκε πρόβλημα αφομοίωσης της προπαγάνδας της εναλλακτικής πρότασης του Κόμματος. Δυσκολία αντίληψης άμεσης εναλλακτικής πρότασης, πράγμα που οδηγεί σε ανάγκη μέτρων για τη ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης.

Επίσης ακούστηκε πως το θετικό κλίμα που διαπιστώθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου συνεχίζει να υπάρχει και μετεκλογικά. Γι' αυτό και προτάθηκε να συνεχιστούν μετεκλογικές συσκέψεις, ώστε να διατηρηθούν οι επαφές με τον κόσμο. Διατυπώθηκε επίσης η ανησυχία πως πολλές ΚΟΒ μπαίνουν στη μάχη μόνο προεκλογικά και έτσι, εκτός του ότι η επαφή με τον κόσμο είναι λειψή, και η μετεκλογική απογοήτευση γίνεται μεγαλύτερη. Ακούστηκε, επίσης, η άποψη ότι στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων παίζει ρόλο και η επίδραση του ιδεαλισμού, που έχει εντείνει την προπαγάνδα του τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες και χρειάζεται ανοιχτό μέτωπο σ' αυτές τις αντιλήψεις.

Μια άλλη άποψη - εκτίμηση ήταν πως υπάρχει πικρία και αγανάκτηση ακόμα και από εκείνους τους ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν το ΚΚΕ. Είναι γιατί δεν τους αφήνει περιθώρια η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση. Πάνω σ' αυτό ακούστηκε το παράδειγμα με τους αγρότες, που τους νοικιάζει η τράπεζα το σπίτι και το χωράφι που τους έχει προηγούμενα κατασχέσει... Η μεγάλη σημασία του «Παραγωγικού Συνεταιρισμού» συνδέεται αναγκαστικά με το λαϊκό Μέτωπο.

Σχεδόν όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν πως οι δυσκολίες δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι και ότι πρέπει να ενταθεί η ιδεολογική πολιτική δουλιά, αφού αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες. Επίσης, σχεδόν κοινή διαπίστωση ήταν η ανάγκη αναβάθμισης της δουλιάς των ΚΟΒ και ιδιαίτερα της ιδεολογικής δουλιάς και της πολιτικής ανάλυσης.

Η παρέμβαση της Αλ. Παπαρήγα

Στην παρέμβασή της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα τόνισε, μεταξύ άλλων, πως σημασία στις εκτιμήσεις και στο πρόγραμμα δράσης έχει η δική μας ευθύνη. Εμείς είμαστε η πρωτοπορία, εμείς έχουμε και την ευθύνη. Ισως κάποιοι από εμάς να πίστεψαν πως θα μας ψήφιζαν σαν «κόμμα πίεσης, διαμαρτυρίας κλπ.». Ομως εδώ φαίνεται η ανάγκη για γενικότερη, συνεχή ιδεολογική και πολιτική δουλιά.

Για το αποτέλεσμα είπε πως αν και μπορούσε να είναι ανησυχητικό, δεν είναι σε κανένα επίπεδο οριστικό, όπως δεν ήταν οριστικό και στις ευρωεκλογές. Σημείωσε πως ο αντίπαλος αφυπνίστηκε από τότε και πήρε μέτρα. Απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι πως στις περιοχές που είχαμε κάποια περισσότερη δύναμη εκεί χτύπησε κύρια. Γι' αυτό και, όπως τόνισε, έχουμε χρέος, την όποια ανησυχία να τη μετατρέψουμε σε πείσμα.

Μια άλλη απόδειξη, όπως τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πως δεν υπάρχουν μετεκλογικά τετελεσμένα, είναι η ανησυχία του κατεστημένου. Οταν ο δικομματισμός παρουσιάζει ένα 87%, γιατί ανησυχούν; Είναι γιατί καταλαβαίνουν πως με τα παραδοσιακά σχήματα δεν μπορούν να ελέγξουν το λαό μπροστά στα προβλήματα που έρχονται και οξύνονται. Οταν τα προβλήματα θα οξυνθούν, τότε ανεβαίνουν και τα μαζικά κινήματα. Γι' αυτό αναδείχνεται και η ανάγκη της γενικότερης δουλιάς. Θέλουν να ελέγξουν όλο το πολιτικό σύστημα. Πάνε να σβήσουν από τη μνήμη του λαού το παρελθόν του και κάθε έννοια αντίστασης. Δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ που παγιδεύει τον ψηφοφόρο, είναι ολόκληρο το σύστημα.

Επίσης, σε άλλο σημείο της παρέμβασής της, τόνισε πως χρειάζεται προσοχή η τακτική του αντιπάλου, γιατί, ενώ παίρνουν καταστρεπτικά μέτρα, το κάνουν με μελέτη και σε ρυθμούς, ώστε να πετυχαίνουν τις απαραίτητες προσαρμογές. Να μη δίνεται η εντύπωση πως αυτά τα μέτρα θα παρθούν μέσα σε μία μέρα και θα φανούν και οι συνέπειες. Χρειάζεται, άρα, πολύ καλύτερη μελέτη της τακτικής, με δεδομένο πως στη στρατηγική δεν έχουμε πέσει έξω πουθενά.

Τόνισε την ανάγκη να γίνει πιο πλούσια η δουλιά των ΚΟ, με περισσότερη ιδεολογική δουλιά και καλύτερη ποιότητα.

Η εισήγηση ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ