Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Απίστευτη τρομοκρατική ενέργεια αστυνομικών σε βάρος μαθητών

Οδήγησαν τρεις μαθητές από τη τάξη τους - την ώρα που έδιναν εξετάσεις - στο αστυνομικό  τμήμα και τους ανέκριναν για τις περσινές καταλήψεις!

Αστυνομικοί μπήκαν, χτες το πρωί, στο 1ο Λύκειο Λάρισας, πήραν μαζί τους τρεις μαθητές, μέλη του Προεδρείου του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου και τους οδήγησαν στο κτίριο της αστυνομίας, όπου ανακρίθηκαν σχετικά με τις καταλήψεις που έγιναν στο σχολείο τους, τον περασμένο Δεκέμβρη! Την ώρα που μπήκαν οι δύο αστυνομικοί - στις 10.30 το πρωί - οι μαθητές της Β` και της Γ` Τάξης του Λυκείου έδιναν εξετάσεις, αφού έχει ήδη αρχίσει η εξεταστική περίοδος!

Η ανάκριση των τριών μαθητών - όπως αργότερα έγινε γνωστό - αφορούσε σε ερωτήσεις, αν οι καταλήψεις είχαν αποφασιστεί από το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο και αν έγιναν ζημιές στο σχολείο στη διάρκειά τους.

Το χτεσινό συμβάν στο 1ο Λύκειο της Λάρισας αποτελεί, μεν, συνέχεια των τρομοκρατικών ενεργειών της αστυνομίας που εντάθηκαν μετά το «Ιδιώνυμο» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αποφασίστηκε στη διάρκεια των τελευταίων μαθητικών καταλήψεων, από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά έχει κι ένα ιδιαίτερο και άκρως επικίνδυνο νέο χαρακτηριστικό: Για πρώτη φορά, αστυνομικοί μπαίνουν, εν ώρα μαθήματος, σε σχολείο και παίρνουν μαθητές για ανάκριση, χωρίς, μάλιστα, να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι αυτές τις μέρες της εξεταστικής περιόδου, οι μαθητές χρειάζονται πρόσθετη ηρεμία και όχι τρομοκράτηση.

Η διαδικασία που ακολουθούνταν μέχρι τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις ήταν, η κλήση των μαθητών για ανάκριση να γίνεται με σχετικό έγγραφο που στελνόταν στα σπίτια τους. Το χτεσινό κρούσμα στο 1ο Λύκειο της Λάρισας δείχνει ότι, προκειμένου να ολοκληρωθεί η «δουλιά» για τις καταλήψεις, οι αστυνομικοί δε διστάζουν ακόμα και να «εισβάλλουν» εν ώρα μαθήματος στα σχολεία!

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αστυνομικοί πήγαν στο γραφείο της διευθύντριας του Λυκείου και της ζήτησαν να υποδείξει αυτή, ποια από τα παιδιά θ' ανακρίνονταν για τις καταλήψεις. Και η κυρία Μαρίνα Χατζοπούλου προθυμοποιήθηκε και υπέδειξε τα τρία μέλη του Προεδρείου του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου! Είναι προφανές ότι η στάση της εν λόγω εκπαιδευτικού δε συνάδει με το λειτούργημα του παιδαγωγού. Η προθυμία της να υποδείξει τους προς ανάκριση μαθητές, μη αναλογιζόμενη ότι έτσι «νομιμοποιεί» καταστάσεις που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του σχολείου και στην εξασφάλιση ήρεμου κλίματος για τους μαθητές, ιδίως στην εξεταστική περίοδο, δεν της περιποιεί τίτλο τιμής.

Η ίδια, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της, θέλησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι ουσιαστικά δεν επρόκειτο για κλήση σε ανάκριση, αλλά απλώς για μια αστυνομική ενέργεια, ώστε να κλείσει ο φάκελος των καταλήψεων. Το γεγονός ότι αυτή η αστυνομική ενέργεια έλαβε χώρα μέσα στο σχολείο εν ώρα μαθήματος δε φαίνεται να την προβληματίζει ιδιαιτέρως! Ομως, τι θα γίνει αν όλοι εκπαιδευτικοί - αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές, οι γονείς τους και όλος ο λαός - δεν αντιδράσουν σε τέτοιου είδους τρομοκρατικά φαινόμενα μέσα στα σχολεία;

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλα μέλη του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 1ου Λυκείου Λάρισας, καθώς και Μαθητικών Συμβουλίων άλλων σχολείων του νομού, θα κληθούν σε ανάκριση για τις καταλήψεις. Αυτό φαίνεται ότι εννοεί ως προσπάθεια επικράτησης ήρεμου κλίματος στην εκπαίδευση ο νέος υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου...

Καταγγέλλει το Τμήμα Παιδείας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Πράξη συνεχιζόμενου αυταρχισμού θεωρεί το Τμήμα Παιδείας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ το χτεσινό συμβάν στο 1ο Λύκειο Λάρισας.

Αστυνομικοί - χωρίς καν να τηρήσουν την τυπική διαδικασία - κάλεσαν μαθητές να προσέλθουν για κατάθεση με αφορμή τις φετινές κινητοποιήσεις τους.

Παρά τις προφορικές εξαγγελίες της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ για νέο κλίμα στο χώρο της Παιδείας, το καθεστώς του αυταρχισμού και των διώξεων, που επέβαλε η κυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καλά κρατεί.

Ως πράξη αναλγησίας μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι, την ώρα που ξεκινά η εξεταστική περίοδος, μαθητές σύρονται για ανάκριση.

Το Τμήμα Παιδείας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές) να αντιδράσουν και να αντισταθούν στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. Να μην επιτρέψουν την εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε άλλες πόλεις (2007-01-18 00:00:00.0)
Μπαράζ μαθητικών διώξεων (2001-03-16 00:00:00.0)
Δικάζονται σήμερα 30 μαθητές (2000-11-28 00:00:00.0)
Πρωτοφανές κρούσμα αυταρχισμού (2000-05-19 00:00:00.0)
Οι συνελεύσεις αποφασίζουν συνέχιση του αγώνα (1999-01-09 00:00:00.0)
Αυταρχισμός και τρομοκρατία στα σχολεία (1998-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ