Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αυταρχισμός και τρομοκρατία στα σχολεία

Αναφέρει συγκεκριμένα κρούσματα και καταγγέλλει όσους επιχειρούν να φιμώσουν κάθε φωνή αντίδρασης και αντίστασης

Την έξαρση κρουσμάτων αυταρχισμού και τρομοκρατίας που καταγράφεται στα σχολεία του Πειραιά καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γονέων της πόλης. Σε ανακοίνωσή της καταγράφει συγκεκριμένες περιπτώσεις και τονίζει ότι σκοπό έχουν "να βγάλουν τους γονείς έξω από τα σχολεία, να διαλύσουν και να υποβαθμίσουν το μαθητικό κίνημα", θέλοντας έτσι "να φιμώσουν κάθε φωνή αντίδρασης και αντίστασης, για να φαίνεται ότι στην παιδεία όλα πάνε καλά".Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία:

  • Ο προϊστάμενος του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, σε έγγραφό του προς τους διευθυντές των σχολείων στις 10/11/97 με θέμα "Λήψη μέτρων για την προστασία των μαθητών", απαγορεύει στους γονείς και τους συλλόγους γονέων να μπαίνουν στα σχολεία κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, με σκοπό την "προστασία των μαθητών και την αποτροπή κάθε κινδύνου που ελλοχεύει".

"Από πότε οι γονείς και οι σύλλογοι γονέων θεωρούνται "κίνδυνος" για τα παιδιά τους, και πρέπει να μένουν έξω από το σχολείο; Η Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας, καταδίκασε το ανωτέρω έγγραφο και δέσμευσε τον προϊστάμενο να ανακαλέσει, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει", τονίζεται στην ανακοίνωση.

  • Η 19η Σχολική Επιτροπή Πειραιά στις 8/12/97, στέλνει εξώδικα γνωστοποίησης και δήλωσης στους γονείς που έχουν παιδιά εκλεγμένα στο 15μελές μαθητικό συμβούλιο (2η ΤΕΣ), αναφέροντας ότι "σε όλο το χρονικό διάστημα, που θα παραμένει το παιδί σας ως μέλος του μαθητικού συμβουλίου, σε περίπτωση που ληφθούν από αυτό οποιεσδήποτε αποφάσεις, ένεκα των οποίων θα προκληθούν ζημιές στο σχολικό κτίριο, τη σχολική περιουσία ή προς τρίτους, θα ευθύνονται οι γονείς εξ ολοκλήρου με το παιδί τους στην ανόρθωση της ζημιάς που θα προκληθεί". Ηδη τέσσερις μαθητές παραιτήθηκαν από το 15μελές.
  • Στο 2ο Λύκειο Νίκαιας μπήκε στον αύλειο χώρο αστυνομική δύναμη, με σκοπό να τρομοκρατήσει τους μαθητές για να μην κάνουν κατάληψη. Οπως τονίζουν οι γονείς, η αστυνομική επίθεση "διατάχθηκε" από τον προϊστάμενο του 2ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λέγοντας ότι "δε θα επιτρέψει να γίνουν καταλήψεις και ότι θα σταματήσει αυτό το καρκίνωμα". "Οι μαθητές μετά από το επεισόδιο, αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη. Συνεχίζοντας τη δράση του ο προϊστάμενος, έφερνε στο γραφείο έναν έναν μαθητή από το 15μελές, πιέζοντας να μάθει τι ψήφισε (υπέρ ή κατά της κατάληψης) και απειλώντας με μηνύσεις. Αυτός είναι ο ρόλος των προϊσταμένων, ή περνάμε σε νέες "παιδαγωγικές μεθόδους"; ", καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

Οι γονείς απαιτούν να ανακληθούν τα παραπάνω έγγραφα και να σταματήσουν τέτοιες "παιδαγωγικές" τακτικές και καλούν εκπαιδευτικούς και διευθυντές σχολείων να καταδικάσουν και να μη συναινούν σε τέτοια φαινόμενα, αλλά η λειτουργία μέσα στα σχολεία να κινείται στη λογική της στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας με τους γονείς και τους μαθητές, διεκδικώντας καλύτερη παιδεία, καλύτερο και δημοκρατικότερο σχολείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις για τα προβλήματα των σχολείων(2012-12-01 00:00:00.0)
Απειλές για νέες ...πρωτοβουλίες καταστολής των αγώνων(2008-11-12 00:00:00.0)
Αγωνιστικές «κυψέλες» σε κάθε γωνιά της χώρας(2008-10-15 00:00:00.0)
Η ποινικοποίηση των αγώνων δε θα περάσει(2001-12-07 00:00:00.0)
Διευθυντές επί το έργο της καταστολής...(1998-12-05 00:00:00.0)
Κλίμα αυταρχισμού καλλιεργεί το υπουργείο Παιδείας(1998-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ