Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καλά μαντάτα απ' τον κάμπο

Καλά μαντάτα έρχονται πέρα απ' το Θεσσαλικό κάμπο. Οι ξωμάχοι ξαναβγήκαν, με τα τρακτέρ, στους δρόμους. Οι δουλευτάδες της γης παλεύουν για το ψωμί τους. Οι θαμώνες των "αγροτοδικείων" διεκδικούν το δίκιο τους. Οι χωριάτες της Ελλάδας βγήκαν στο "κλαρί", πολεμώντας για μια αξιοπρεπή ζωή.

Ακούστε, εσείς οι εργαζόμενοι, οι υπάλληλοι, οι μαγαζάτορες, οι βιοτέχνες, οι μικρέμποροι, οι μαθητές, οι σπουδαστές, οι φοιτητές, οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, οι συνταξιούχοι των πόλεων, την οργισμένη φωνή του αγρότη μέσα στη βοή των τρακτέρ. Συμμεριστείτε την αγωνία του για το σήμερα και το αύριο της ελληνικής επαρχίας. Νιώστε τον αγωνιστικό παλμό του, συνταράζει την καρδιά του.

Τούτες τις ώρες οι αγρότες σας χρειάζονται όμως, δίπλα τους. Αλληλέγγυους και συμπαραστάτες.

Κλείστε τ' αυτιά σας στις συκοφαντίες των κατηγόρων τους. "Σπάστε" τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα της παραπληροφόρησης, "πετάξτε στο καλάθι των αχρήστων" τις εφημερίδες της χειραγώγησης. Επικοινωνήστε με τους εξεγερμένους ξωμάχους μέσω της καρδιάς και του μυαλού σας.

Ο Ελληνας αγρότης, παίρνει κουράγιο από το δίκιο του, αντλεί δύναμη ακουμπώντας - σαν τον μυθικό Ανταίο - στη γη του και ξαναβγαίνει στους δρόμους του αγώνα. Βαδίζει στα βήματα των προγόνων του, που μάτωσαν για να γίνουν από κολίγοι, νοικοκυραίοι.

Τούτοι οι χωριάτες με το ρυτιδωμένο, απ' το λιοπύρι, πρόσωπο και τα ροζιασμένα, απ' την αξίνα και το τσαπί, χέρια, που έμαθαν να παλεύουν νύχτα- μέρα στη γη, για να βγάλουν, με ιδρώτα και τιμιότητα, το ψωμί της οικογένειας, δε βολεύονται στη σημερινή μιζέρια της ελληνικής επαρχίας. Ούτε πρόκειται ν' αποδεχτούν τον ξεριζωμό απ' τα χωριά τους, τη μετατροπή τους σε ζήτουλες δουλιάς στις πόλεις της ανεργίας, τον ενταφιασμό τους στον"Καιάδα του εκσυγχρονισμού".

Η αξιοπρέπεια δεν τους επιτρέπει να "φιλούν κατουρημένες ποδιές" ρουσφετολόγων της εξουσίας. Η αντρειοσύνη δεν τους αφήνει να δειλιάσουν μπροστά στις δυνάμεις της κρατικής καταστολής και στο "δικαστικό δρεπάνι".Η λεβεντιά τους δεν αφήνει περιθώρια υποταγής στα "φιρμάνια" της ΕΕ και των ντόπιων υποτακτικών τους.

Θα "σκυλιάσουν" πάλι οι κυβερνώντες και οι κάθε λογής "κολαούζοι" τους. Θα ουρλιάζουν ξανά: "κόβεται η Ελλάδα στη μέση", "υπονομεύεται η σύγκλιση με την ΕΕ", "απειλείται το έθνος και η πατρίς". Υπουργοί και παρακεντέδες θα στολίζουν με "κοσμητικά" επίθετα τους αγωνιστές της αγροτιάς: "Τρομοκράτες", "φασίστες", "υποκινούμενοι", "καθυστερημένοι", "απάτριδες".

Μάταιος κόπος. Τούτοι οι χωριάτες το πήραν απόφαση - έστω κι αν χρειαστεί"να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά" - να μη σταματήσουν τον αγώνα, όσες δυσκολίες κι όσα εμπόδια κι αν συναντήσουν μπροστά τους. "Ποντάρουν" στην ενότητά τους και στη συμπαράταξή τους με τις άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα. Και όλοι μαζί, τελικά, θα νικήσουν. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αλλιώς...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ