Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανεπαρκής χρηματοδότηση των νοσοκομείων

Την άμεση επιχορήγηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ζητά η ΠΟΕΔΗΝ

Οικονομικός κλοιός σφίγγει τα κρατικά νοσοκομεία, καθώς δεν υπάρχει κονδύλι στον προϋπολογισμό για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και το ποσόν που προβλέπεται για μισθοδοσία δεν αρκεί. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών. Η κατάσταση έχει χειροτερεύσει μετά τη ρύθμιση εξόφλησης των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές με ομόλογα. Η διορία των τριών μηνών που είχε δοθεί για την αποπληρωμή των χρεών δεν ισχύει σε κανένα νοσοκομείο. Για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο "Αγία Ολγα" η διοίκηση δεν έχει πληρώσει τους προμηθευτές τους τελευταίους πέντε μήνες.

Χτες ο υπουργός Υγείας κ. Γείτονας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει - και ούτε θα υπάρξει - πρόβλημα με τη μισθοδοσία στα νοσοκομεία, καθώς με σχετική διάταξη που έχει κατατεθεί σε νομοσχέδιο στη Βουλή προβλέπεται η κάλυψη της μισθοδοσίας απ' το κράτος και διά μέσου των Εφοριών της περιοχής που ανήκει κάθε νοσοκομείο.

Την ίδια όμως ώρα, οι εργαζόμενοι στο "Αγία Ολγα" πραγματοποιούσαν 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχείς καθυστερήσεις πληρωμών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων Γ. Λαζαρίδη,η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών είναι η αφορμή για την έναρξη κινητοποιήσεων και όχι η αιτία. Τα πραγματικά αίτια της κινητοποίησης ο πρόεδρος του σωματείου επισήμανε και στον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα, σε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία τους, χτες, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου και έχουν ως εξής:

  • Η χρηματοδότηση του νοσοκομείου για την κάλυψη της μισθοδοσίας είναι ελλιπής. Το 1997 "έκλεισε" με έλλειμμα 200 εκατ. δραχμών. Ενδεικτικό είναι ότι οι μισθοί του Δεκέμβρη και το δώρο Χριστουγέννων καλύφθηκαν από έσοδα του νοσοκομείου, τα οποία προορίζονται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.
  • Κλινικές δε λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού - κυρίως - προσωπικού. Την ίδια στιγμή, αναπτύσσονται νέες κλινικές, ενώ αναμένεται και η τοποθέτηση αξονικού τομογράφου.

Ειδικότερα: Δε λειτουργεί η Ψυχιατρική Κλινική, παρότι είναι έτοιμη εδώ και τρία χρόνια. Η Καρδιολογική Κλινική λειτούργησε με δύο χρόνια καθυστέρηση, αφού δεν υπήρχε προσωπικό. Το διάστημα αυτό, τα μηχανήματα ήταν κλειδωμένα. Πρόκειται να μεταφερθεί από το ΚΑΤ μία Ορθοπεδική Κλινική 30 κλινών ...χωρίς, βέβαια, τους εργαζομένους σ' αυτήν. Από τις 45 θέσεις προσωπικού που ζήτησε η διοίκηση του νοσοκομείου για την εύρυθμη λειτουργία της Ορθοπεδικής Κλινικής, εγκρίθηκαν μόνο 20. Για τον ίδιο λόγο, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργούν μόνον έξι από τα δέκα κρεβάτια. Σύμφωνα με τον Γ. Λαζαρίδη, για τη σωστή λειτουργία του νοσοκομείου χρειάζονται επιπλέον δύο νοσηλεύτριες σε κάθε τμήμα.

Η ΠΟΕΔΗΝ

Την αμέριστη συμπαράστασή της προς τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου "Αγία Ολγα", εκφράζει, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). "Τα προβλήματα ανεπαρκούς χρηματοδότησης του νοσοκομείου τα έχουμε επισημάνει κατ' επανάληψη στα αρμόδια υπουργεία και η θέση μας είναι σε όλους γνωστή: 100% κάλυψη της μισθοδοσίας και 40% κάλυψη των λειτουργικών δαπανών", τονίζεται στην ανακοίνωση.

"Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια λογιστικής τακτοποίησης του προϋπολογισμού - συνεχίζει η ΠΟΕΔΗΝ - καθυστερεί την επιχορήγηση σε κάποια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα όσα απ' αυτά δεν έχουν αυξημένους ίδιους πόρους να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την τακτική μισθοδοσία των υπαλλήλων". Η Ομοσπονδία θεωρεί απαράδεκτη αυτή την κατάσταση και ζητεί την άμεση επιχορήγηση των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Την ευθύνη για την αναστάτωση που προκαλείται από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, ώστε να πάρουν τις δεδουλευμένες αποδοχές τους, η Ομοσπονδία επιρρίπτει στα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ