Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ξεκίνημα δυναμικών κινητοποιήσεων

Μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο χτες. Θέση μάχης πήραν τα τρακτέρ στα χωριά του νομού

Με την πλατεία των Δικαστηρίων γεμάτη κόσμο - παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες - και με το σύνθημα "Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει", που δόνησε τους δρόμους της πόλης, και με τα τρακτέρ να βρίσκονται ήδη σε... θέση μάχης στις πλατείες δεκάδων χωριών του νομού, οι αγρότες της Καρδίτσας έδωσαν χτες την πρώτη δυναμική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική και στην αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης.

Η χτεσινή κινητοποίηση - που όλα τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ) τη χαρακτήρισαν ως "μια από τις καλύτερες κινητοποιήσεις του νομού" - αποτελεί την αφετηρία των νέων, μεγάλων αγροτικών αγώνων, που θα κορυφωθούν στις 2 του Φλεβάρη, όταν τα τρακτέρ από τις πλατείες των χωριών θα κινηθούν προς τις Εθνικές οδούς, για ν' ανέβουν στα οδοστρώματα.

Κυρίως, όμως, το χτεσινό συλλαλητήριο - με τη μεγάλη συμμετοχή των αγροτών, το πάθος και τη μαχητικότητά του - έδωσε, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μπούτας,μέλος της ΠΑΣΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, το δικαίωμα "να ελπίζουμε πως ο αγροτικός κόσμος κατανόησε τα προβλήματά του, κατανόησε την ανάγκη να παλέψει, κατανόησε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μέτωπο αντίστασης στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες, στον αφανισμό τους εμπόρους, τους επαγγελματίες της περιοχής και στα ύψη την ανεργία".

Εξω από τα δικαστήρια της Καρδίτσας, από νωρίς χτες το πρωί, εκατοντάδες αγρότες απ' όλα τα χωριά του νομού άρχισαν να συγκεντρώνονται για να δηλώσουν έτσι τη συμπαράστασή τους στους 60 τελικά αγρότες που επρόκειτο να δικαστούν για τη συμμετοχή τους σε παλιότερες κινητοποιήσεις, αλλά και για να διατρανώσουν την απόφασή τους πως θα αγωνιστούν έως ότου δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους. Παρά τη δυνατή βροχή, οι αγρότες παρέμειναν έξω από τα δικαστήρια, μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκε πως η δίκη των 60 αγροτών αναβλήθηκε για τις 25 του Νοέμβρη.

Νέοι αγώνες

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να γίνουν εκτεταμένες ομιλίες στο χώρο. Ωστόσο, τα μέλη της ΠΑΣΕ απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς, στους οποίους τονίστηκε η ανάγκη της έντασης των κινητοποιήσεων.

Αρχικά ο Σπύρος Τσιοτινός,μέλος της ΠΑΣΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη", επισήμανε πως με τη χτεσινή κινητοποίηση "ανοίγει ένας καινούριος κύκλος αγωνιστικών κινητοποιήσεων", υπογράμμισε πως ο αγροτικός κόσμος "δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια, ούτε παθητικά θα αποδεχτεί την πολιτική του ξεκληρίσματος της αγροτιάς" και κάλεσε όλους τους αγρότες της χώρας σε "αγωνιστική ετοιμότητα".

Στη συνέχεια ο Δημ. Τσέλιος,μέλος της ΠΑΣΕ, κάλεσε τους αγρότες της Καρδίτσας να κατεβάσουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους, ενώ ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος,επίσης μέλος της ΠΑΣΕ, τόνισε πως τα "αγροτοδικεία" όχι μόνο δε θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών, αλλά αντίθετα θα το "φουντώσουν".

Τελευταίος χαιρετισμός ήταν αυτός του Β. Μπούτα, ο οποίος, αφού μίλησε για τα "στημένα δικαστήρια" της κυβέρνησης, για την "Ατζέντα 2000", που προβλέπει την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς το χειρότερο, και για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί την ελληνική ύπαιθρο σε μαρασμό, κατέληξε: "Δεν πρέπει να μείνει ούτε ένα τρακτέρ σε αγροτικό σπίτι. Ολα πρέπει να γεμίσουν τις πλατείες των χωριών μας, γιατί ο μόνος δρόμος που μας μένει είναι ο δρόμος του ενωμένου αγώνα".

Αμέσως μετά, κάτω από καταρρακτώδη βροχή, οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε έξω από το κτίριο της Νομαρχίας. Εκεί αντιπροσωπεία των αγροτών, με επικεφαλής τον Β. Μπούτα, επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον νομάρχη Κώστα Παπακυρίτση, ζητώντας του παράλληλα να σταθεί - τώρα και στο μέλλον - στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης, οι αγρότες φώναζαν συνθήματα: "Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει", "Στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει του Σημίτη ο τσαμπουκάς", "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με την αγροτιά αντίσταση και πάλη". Να σημειωθεί εδώ πως και στο χτεσινό συλλαλητήριο στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν, για μια ακόμα φορά, οι μαθητές της πόλης, αντιστασιακοί, καθηγητές και κυρίως οι έμποροι και οι επαγγελματίες του νομού. Αλλωστε ένα ακόμα σύνθημα που κυριάρχησε ήταν "Αγροτιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλιά"...

Τα τρακτέρ σε θέση μάχης

Τέλος πρέπει να αναφερθεί πως όλα τα χωριά της Καρδίτσας βρίσκονται ήδη σε... θέση μάχης. Στο Γραμματικό,το Καππαδοκικό,στη Μαραθέα,στους Γοργοβίτες,στο Μακρυχώρι και αλλού τα τρακτέρ έχουν κατακλύσει τις πλατείες, ενώ από σήμερα θα γίνονται σε όλα τα χωριά συγκεντρώσεις και συσκέψεις, όπου - σύμφωνα με τον Β. Μπούτα - "θα αναβιώσει η ζωή στα μπλόκα της "Βιοκαρπέτ" και θα αναδειχτούν τα ιδιαίτερα προβλήματα των αγροτών του Νομού Καρδίτσας"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ