Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Πρωτοφανές συλλαλητήριο - μήνυμα αντίστασης

Ισχυρό μήνυμα αντίστασης έστειλαν χτες και χιλιάδες αγρότες του Βόρειου Εβρου, με ένα πρωτοφανές, για την περιοχή, σε μαζικότητα συλλαλητήριο, που πραγματοποίησαν στην Ορεστιάδα. Κυριολεκτικά σείστηκε χτες το πρωί η πόλη. Περισσότεροι από 2.000 αγρότες κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία και έστειλαν το δικό τους "τελεσίγραφο αγώνα" προς την κυβέρνηση και την ΕΕ, που προχωρούν στην εφαρμογή και νέων αντιαγροτικών μέτρων, οδηγώντας στο ξεκλήρισμα τη φτωχομεσαία αγροτιά του τόπου.

Η χτεσινή κινητοποίηση προειδοποιούν πως ήταν μόνο ένα βήμα της αγωνιστικής πορείας που θα ακολουθήσει. Ηδη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών του Βόρειου Εβρου αποφάσισε στις αρχές του Φλεβάρη οι αγρότες να βγουν στους δρόμους με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Την επόμενη Δευτέρα σε νέα συνεδρίαση θα αποφασιστεί το πότε, το πού και το πώς.

Σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών χτες από το πρωί έκλεισαν τα Κοινοτικά Καταστήματα της επαρχίας Ορεστιάδας, όπως επίσης και αρκετά σχολεία της περιοχής. Σε δίωρο κλείσιμο των καταστημάτων τους προχώρησαν επίσης οι έμποροι και οι βιοτέχνες, ενώ δεκάδες φορείς της περιοχής έστειλαν ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί. Το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου "Η ΕΝΟΤΗΤΑ" και μέλος της ΣΕΑ Β. Εβρου Κώστας Ζησίδης.Διευκρίνισε ότι σ' αυτή τη φάση αιχμή των αιτημάτων τους είναι η άμεση αποζημίωση της καταστραμμένης παραγωγής βαμβακιού, η πριμοδότηση των μεταφορικών εξόδων για το καλαμπόκι και η ρύθμιση των χρεών (το 80% των αγροτών της περιοχής είναι καταχρεωμένο στην ΑΤΕ), όμως ακόμη κι αν λυθούν αυτά τα επιμέρους θέματα, ο αγώνας τους θα συνεχιστεί. "Ξέρουμε, είπε, ότι με τις νέες αποφάσεις της ΕΕ η κατάσταση θα χειροτερέψει. Γι' αυτό στόχος μας, το λέμε και το ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση, είναι να αλλάξει η γενικότερη πολιτική που ακολουθείται στον αγροτικό τομέα. Δε θα υποχωρήσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να δικαιωθούμε και αυτό θα το πετύχουμε μόνο μέσα από το συντονισμένο αγώνα μας με τους αγρότες του υπόλοιπου Εβρου και όλης της χώρας".

Αγωνιστικό χαιρετισμό από τους αγρότες της Θεσσαλίας μετέφερε στη συγκέντρωση ο Γ. Νταφούλης,μέλος της ΠΑΣΕ, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη να ενταθούν και να κλιμακωθούν σε όλη τη χώρα οι κινητοποιήσεις της αγροτιάς και των κτηνοτρόφων, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας κοινού μετώπου της αγροτιάς, των εργαζομένων, των εμπόρων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής.

  • Οπως ανακοίνωσε χτες ο ΕΛΓΑ, την επόμενη βδομάδα αναμένεται να αναρτηθούν οι πίνακες των δικαιούχων αποζημιώσεων, για το βαμβάκι, του Νομού Εβρου και μέχρι τέλος του μήνα στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Θα ακολουθήσει η διαδικασία των ενστάσεων. Ανακοίνωσε επίσης ότι από 15 του Μάρτη θα αρχίσει η πληρωμή προκαταβολής 70% της αποζημίωσης που όρισε ο ΕΛΓΑ, χωρίς όμως να πει το κυριότερο: Πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ