Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη μέγκενη του εκσυγχρονισμού η πρόνοια
  • Η κυβέρνηση προχωρά στη συγχώνευση και την αφαίρεση σημαντικών δραστηριοτήτων απ' τους οργανισμούς, ενώ μεταθέτει το βάρος της λειτουργίας των παιδικών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Δε δόθηκαν ούτε οι αυξήσεις του 1997 στα άτομα με ειδικές ανάγκες!

Με μια συνέντευξη Τύπου επιχείρησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να ανατρέψει την αλγεινή εικόνα που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις για την πρόνοια μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της 16.1.1998, όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έδωσε το σύνθημα της τελικής εφόδου στο δημόσιο σύστημα πρόνοιας, που είναι - κατά την έκφρασή του - "αναποτελεσματικό και σπαταλά πόρους".

Παρά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις - κυρίως απ' τον υφυπουργό Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη - "για ικανοποίηση απ' τα σχόλια που ακούστηκαν", έγινε καθαρό και χτες ότι η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης του δημόσιου συστήματος πρόνοιας, με μετάθεση του οικονομικού βάρους των δομών που θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τόσο ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας, όσο και ο Θ. Κοτσώνης προσπάθησαν να πείσουν ότι οι μεταβιβάσεις - κυρίως των παιδικών σταθμών - στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνουν με την "οικονομική προίκα" του προϋπολογισμού. Ωστόσο, αυτή η "οικονομική προίκα" έχουν οδηγήσει σε υπολειτουργία τους παιδικούς σταθμούς ή - όπου υπάρχει συμμετοχή των γονιών - υπήρξαν τρομακτικές αυξήσεις που ξεπερνούν το 150%.

Κι ενώ οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν με δραματικές ελλείψεις προσωπικού, ο Κ. Γείτονας υποσχέθηκε την επιδότηση θέσεων από τον ΟΑΕΔ. Κατά τα άλλα, εξαγγέλθηκε η πιλοτική λειτουργία απογευματινών παιδικών σταθμών στους Δήμους Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Κορυδαλλού και Αγίων Αναργύρων.

Ο Θ. Κοτσώνης επανέλαβε ότι θα συγχωνευτούν το ΠΙΚΠΑ και ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας (ΕΟΠ), χωρίς να αλλάξει το "εργασιακό καθεστώς των 4.511 εργαζομένων", στους οποίους επιφυλάσσει "νέους ρόλους", χωρίς να διευκρινίσει και ποιοι θα είναι. Δυο άμεσα αποτελέσματα αυτών των προσανατολισμών είναι το σταμάτημα των εμβολιασμών απ' το ΠΙΚΠΑ και η αφαίρεση της ταπητουργίας απ' τον ΕΟΠ. Οι εμβολιασμοί - κατά τον υφυπουργό - θα γίνονται απ' το ΕΣΥ και η ταπητουργία θα μετακινηθεί, μάλλον, προς τον ΕΟΜΜΕΧ.

Το όλο εγχείρημα - που θα αποτυπωθεί σύντομα σε νομοσχέδιο - δικαιολογήθηκε απ' την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τα επιχειρήματα ότι το σύστημα έχει εξαντλήσει τα όριά του, ότι δημιουργήθηκαν νέες ανάγκες και ότι υπάρχουν αιτήματα για εκσυγχρονισμό και κοινωνική πρόνοια, που θα προκύψουν μέσα απ' τον εξορθολογισμό του συστήματος.

Μάλιστα, δόθηκαν πίνακες με συγκριτικά στοιχεία για τα πολυτεκνικά επιδόματα (Βλέπε Πίνακα 2) και το σχόλιο που έκανε ο Κ. Γείτονας ήταν ότι δεν αφαιρέθηκαν πόροι από όσους έχουν ανάγκη, αλλά από εκείνους που έχουν υψηλά εισοδήματα. Και οι "έχοντες υψηλά εισοδήματα" είναι όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μεγαλύτερο των 7 εκατ. δραχμών για να πάρουν το επίδομα του τρίτου παιδιού. Η έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 8 εκατ. δραχμών για να πάρουν το πολυτεκνικό επίδομα - που είναι ίσο με 10.000 για κάθε παιδί. Η έχουν οικογενειακό εισόδημα 3 εκατ. δραχμών για να πάρουν την ισόβια σύνταξη. (Να σημειωθεί ότι τα οικονομικά μεγέθη του 1996 είναι με 34.000 δραχμές για το 3ο παιδί και του 1997 με 40.000 για το 3ο παιδί. Επίσης τα πολυτεκνικά επιδόματα του 1996 είναι υπολογισμένα με 8.900 και του 1997 με 10.000 για κάθε παιδί).

Εκεί που η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο αναλγησίας, είναι η παρακράτηση των αυξήσεων των επιδομάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) (Βλέπε Πίνακα 1). Πέρα απ' το ότι οι αυξήσεις - κατά 15% - για το 1997 που εγκρίθηκαν το Νοέμβρη 1997, δε δόθηκαν ακόμα και η χτεσινή υπόσχεση ήταν ότι θα δοθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 1998.

Χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπάθησε να εξορκίσει τη φιλανθρωπία. Ομως απ' την προσήλωσή της στο λεγόμενο εθελοντισμό προκύπτει αβίαστα ότι επιφυλάσσει πρωταρχικό ρόλο στη φιλανθρωπία των διάφορων μεγαλόσχημων παραγόντων, οι οποίοι προσφέρουν "φιλανθρωπία" που τελικά καταλήγει σε αμοιβή - με διάφορους τρόπους, όπως οι φοροελαφρύνσεις.

Ο Θ. Κοτσώνης δήλωσε ότι θα στείλει εγκυκλίους προς τις νομαρχίες για ελέγχους στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και στα γηροκομεία. Οσα, είπε, γηροκομεία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, θα κλείσουν. Πρόκειται για επανάληψη των εξαγγελιών που είχε κάνει τον Απρίλη του 1995 για τα γηροκομεία ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης.

Τέλος, ο Κ. Γείτονας δήλωσε - απαντώντας σε σχετική ερώτηση - ότι δε θα υπάρξει κάποιος νέος πόρος ή φόρος για την πρόνοια και ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Η δήλωση αυτή δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση απορρίπτει μια τέτοια πηγή πόρων, καθώς στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής (4.11.1997) ο γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, Π. Αποσκίτης μίλησε για την επιβολή ειδικού φόρου ή κοινωνικού πόρου για την πρόνοια και τα ΑΜΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ