Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
23Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΕ - ΕΛΤΑ
Ωρα κρίσιμων αποφάσεων και αγώνων

Πρέπει να γίνει η αρχή μιας νέας πορείας, κόντρα στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια των συμβιβασμένων ηγεσιών και παρατάξεων, επισημαίνει η "Δημοκρατική Συνεργασία"

Η καταστροφική πορεία των ΕΛΤΑ, η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους και αποδιοργάνωση των υπηρεσιών τους, αλλά και η εμφανής πλέον προσπάθεια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, είναι μερικά από τα προβλήματα που καλούνται να εξετάσουν οι εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια του τριήμερου 23ου Συνεδρίου της ΟΜΕ-ΕΛΤΑ, που αρχίζει σήμερα.

Σε ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Συνεργασία" επισημαίνει ότι η πορεία αυτή, που ήταν προσχεδιασμένη, δίνει σήμερα την ευκαιρία στους μάνατζερ του εκσυγχρονισμού, να προετοιμάσουν το έδαφος στους ιδιώτες που καραδοκούν. Αλλωστε γίνεται φανερό ότι ισχυροί επιχειρηματικοί κύκλοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, εφόσον αναδιοργανωθούν και λειτουργήσουν με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η "Δημοκρατική Συνεργασία" προειδοποιεί τους εργαζόμενους ότι μέσα στο 1998 κυβέρνηση και διοίκηση θα επιχειρήσουν βίαιες ανατροπές, θ' αμφισβητήσουν ανοιχτά το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ταχυδρομείου, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις. Γι' αυτό το σκοπό - σημειώνεται στην ανακοίνωση - ήδη δρομολογούνται αλλαγές στο νόμο 2414/96, σε αυτό συμπλέει άλλωστε η ψυχρή λογική των τεχνοκρατών, των ακριβοπληρωμένων μάνατζερ και των κάθε λογής παρασυμβούλων. Σ' αυτά τα σχέδια εντάσσεται και η πρόταση για"αναμόρφωση" του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να "νομοθετεί" τις εργασιακές σχέσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Μέσα σ' αυτό το δυσμενές περιβάλλον, για τους εργαζόμενους και την τύχη του δημόσιου ταχυδρομείου, το συνέδριο πρέπει να γίνει βήμα προβληματισμού και ουσιαστικού διαλόγου, σημειώνει η παράταξη. Καλεί μάλιστα τους αντιπροσώπους να πάρουν αποφάσεις που θ' ανατρέπουν την υπάρχουσα πολιτική και τις εξελίξεις που δρομολογεί και θα διασφαλίζουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Στο 23ο Συνέδριο - σημειώνεται στην ανακοίνωση - πρέπει να γίνει η αρχή μιας νέας πορείας, κόντρα στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια των συμβιβασμένων ηγεσιών και παρατάξεων. Γι' αυτό, το ερώτημα της "Δημοκρατικής Συνεργασίας": "Θέλουμε μια Ομοσπονδία δεμένη στο άρμα του κυβερνητικού συνδικαλισμού, των μικροκομματικών συμφερόντων και της νομής της εξουσίας ή μια Ομοσπονδία μπροστάρη και οργανωτή των αγώνων των εργαζομένων στα ταχυδρομεία για τα δικαιώματά τους και την απόκρουση της λαίλαπας του ξεπουλήματος του Οργανισμού;" δεν είναι ρητορικό, αλλά βάζει τον κάθε συνδικαλιστή αντιπρόσωπο, την κάθε παράταξη και όλο το συνδικαλιστικό κίνημα μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις.

Αποφάσεις - που σύμφωνα με τη θέση της "ΔΣ", δεν μπορεί παρά να επιβεβαιώσουν ομόφωνα το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των ΕΛΤΑ και την ανάγκη διατήρησης των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σ' αυτά. Με αυτό δεδομένο, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, με κύριο κριτήριο την αξιοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα και την κοινωφελή προσφορά του στον ελληνικό λαό. Σ' αυτά τα πλαίσια το συνέδριο πρέπει να εκφράσει την αντίθεσή του στην απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι νέες υπηρεσίες να είναι αποκλειστικό έργο των ΕΛΤΑ.

Τέλος, η "ΔΣ" υπόσχεται ότι στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να διαμορφωθούν όροι και προϋποθέσεις αντίστασης, για ν' αποτραπεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και η υπονόμευση του δικαιώματος στη δουλιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ