Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Απορρίφθηκε και το πακέτο Τζουμάκα για το λάδι

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ) -

Μετά την επίσημη απόρριψη από την Κομισιόν του ελληνικού "πακέτου αιτημάτων" για το βαμβάκι, ο αρμόδιος επίτροπος Φρανς Φίσλερ απέρριψε χτες και τα δύο επιμέρους αιτήματα του Στ. Τζουμάκα για αλλαγές στο σύστημα της αποθεματοποίησης και επίσπευση στο χρόνο έναρξης της παρέμβασης για το ελαιόλαδο. Ενώ ο Βρετανός υπουργός Γεωργίας Μ. Κάνινγχαμ παρουσιάζοντας το εξαμηνιαίο πρόγραμμα της προεδρίας της χώρας του και στο χτεσινό Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας δήλωσε ότι η Κομισιόν "μέχρι τον Μάρτη 1998" θα έχει παρουσιάσει τις προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού και ελαιολάδου, καθώς και τις προτάσεις για αναθεώρηση της "Κοινής Αγροτικής Πολιτικής" (ΚΑΠ) στα πλαίσια της "Ατζέντα 2000", που αφορούν την "αναθεώρηση στους τομείς αροτριαίων καλλιεργειών, βόειου κρέατος, γάλατος και γαλακτοκομικών προϊόντων".

Η βρετανική προεδρία ανακοίνωσε ήδη τη σύγκληση ενός έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας για την 31 Μαρτίου 1998,ώστε να παρουσιαστούν οι πρώτες αντιδράσεις των κυβερνήσεων στον καταιγισμό προτάσεων της Κομισιόν. Η πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί με τη μορφή νομικά δεσμευτικού κειμένου στην επόμενη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες την 16/17 Φλεβάρη 1998.

Ελληνικό ελαιόλαδο

Σε συζήτηση του Συμβουλίου που έγινε υπό τα "διάφορα θέματα" ο Στ. Τζουμάκας παρουσίασε την κατάσταση της αγοράς ελαιολάδου, τονίζοντας ότι "λόγω ηυξημένης παραγωγής σε όλες τις κοινοτικές ελαιοπαραγωγικές χώρες, αλλά και σε τρίτες υπάρχει προφανής αδυναμία ομαλής διάθεσης του προϊόντος στην αγορά και τούτο έχει συνέπεια την πτώση των τιμών για το προϊόν". Ο Στ. Τζουμάκας ζήτησε:

  • Αλλαγές στο σύστημα της αποθεματοποίησης, γιατί η "έγκριση από την Κομισιόν ιδιωτικής αποθεματοποίησης 30.000 τόνων ελληνικού ελαιόλαδου κινδυνεύει να μην έχει αποτελεσματικότητα, γιατί προβλέπεται πραγματοποίηση της αποθεματοποίησης από ομάδες παραγωγών που δεν είναι συγκροτημένες ή δεν είναι επαρκείς για την υλοποίηση μιας τέτοιας μεγάλης προσπάθειας" και
  • "Σύντμηση" της προθεσμίας για την κοινοτική παρέμβαση, που προβλέπεται μετά την 1η Ιούλη 1998.

Ο Φρ. Φίσλερ απέρριψε, ουσιαστικά, τα δύο ελληνικά αιτήματα αμέσως, δηλώνοντας ότι "η Κομισιόν έχει εγκρίνει την ιδιωτική αποθεματοποίηση σε κοινοτικό επίπεδο από ομάδες παραγωγών του Καν. 1360/78 για 180.000 τόνους περίπου", τα σχετικά συμβόλαια έχουν "ήδη συναφθεί στις περισσότερες των περιπτώσεων" και "είναι λογικό να αναμένονται οπωσδήποτε θετικές εξελίξεις".Η Κομισιόν θα περιμένει να διαπιστώσει τις εξελίξεις, και "αν, για οποιοδήποτε λόγο, διαπιστώσουμε ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί όσο επιθυμούμε" (Φρ. Φίσλερ) τότε, ε, "είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε και τις δύο ιδέες του έλληνα υπουργού" (!!!) Στις Βρυξέλλες τον έχουν πάρει χαμπάρι τον Στ. Τζουμάκα και... τον δουλεύουν ψιλό γαζί. Στην Ελλάδα, από τον Στ. Τζουμάκα και την κυβέρνηση, ποιος θα ζητήσει λογαριασμό για το ξεκλήρισμα της αγροτιάς;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ