Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αύριο η απόφαση για τα "πανωτόκια"

Η τελική απόφαση για την τύχη των "πανωτοκίων" αναμένεται να παρθεί στην αυριανή διάσκεψη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ενώ μειώνεται η "ευφορία" των πρώτων ημερών για την αναμενόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου. Ουσιαστικά, και μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου τα "πανωτόκια" (ο τόκος επί των τόκων) θα συνεχιστούν και οι τράπεζες θα ασκούν την τοκογλυφική τους πολιτική σε βάρος των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, 16 αρεοπαγίτες θα ψηφίσουν ότι είναι άκυρος ο ανατοκισμός που κάνουν οι τράπεζες από μόνες τους, χωρίς να έχουν συμφωνήσει με τους οφειλέτες τους και πέντε δικαστές θα υπερασπιστούν το ισχύον καθεστώς για τα "πανωτόκια".

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προσανατολίζεται στην κατάργηση της απόφασης της Νομισματικής Επιτροπής του 1980, με την οποία ο ανατοκισμός ίσχυε χωρίς προϋποθέσεις και από την πρώτη ημέρα της οφειλής. Ωστόσο, στις προϋποθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να συνεχιστεί ο ανατοκισμός κανονικά, αλλά με νέους όρους. Ετσι, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο εξής θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη τραπεζών και δανειοληπτών. Ο ανατοκισμός θα ισχύει, όπως ορίζεται στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, ενώ οι τόκοι θα "τρέχουν" μετά την έγερση σχετικής αγωγής, εκτός και αν με τη συμφωνία των δύο μερών έχουν συμφωνηθεί άλλα. Τέλος, οι ρυθμίσεις δε θα έχουν αναδρομική ισχύ και όσοι πλήρωσαν θα στερηθούν του δικαιώματος να ζητήσουν τα λεφτά που έχουν καταβάλει.

Τη μέχρι στιγμής πλειοψηφία αποτελούν ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας και τα εξής 15 μέλη: Δ. Γουργουράκης, Εμμ. Χαριτάκης, Ε. Κρουσταλλάκης, Ι. Μυγάκης, Ε. Περλίγκας, Πρ. Μάκος, Μιχ. Καρατζάς, Χ. Γεωργακόπουλος, Κ. Τζένος, Γ. Κρασσάς, Εμμ. Αντωνίου, Ηλ. Βλάσσης, Π. Κακκαλής, Κ. Τσαμαδός και Δ. Βούρβαχης.

Μειοψήφησαν οι Δ. Κατσιρέας, Ν. Στυλιανάκης, Α. Παπαθεοδώρου, Ι. Κασσωτάκης και Κ. Κωστήρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ