Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Καταπατούνται τα δικαιώματα των παραλιακών δήμων

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα καλέσει ο Δήμος Περάματος το λαό της πόλης αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις που κατά καιρούς έχουν δοθεί και αν εφαρμοστεί ο πρόσφατος νόμος, με τον όποιο ενισχύονται τα προνόμια αποικιακού χαρακτήρα που έχει ο ΟΛΠ. Ταυτόχρονα, διεκδικεί το δικαίωμά του να καταφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια στον απαράδεκτο αυτό νόμο.

Υπενθυμίζουμε ότι με το νόμο αυτό πέραν της ενίσχυσης των προνομίων του ΟΛΠ, αγνοείται παντελώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι παράλιοι δήμοι χρεώνονται μόνο όλες τις επιβαρύνσεις χωρίς ελάχιστο φελος. Αντίθετα, τους αφαιρούνται πάγια δικαιώματα όπως είναι τα έσοδα από ρυθμίσεις του ΚΟΚ. Αν ο νόμος αποκτήσει και αναδρομική ισχύ, τότε θα τεθούν σε νέες βάσεις οι παρεμβάσεις του ΟΛΠ σε περιοχές όπως ο "Αρμός", όπου διεκόπησαν τα αυθαίρετα έργα που κατασκεύαζε μετά τις καταγγελίες και τη μηνυτήρια αναφορά του δήμου και την εισαγγελική παραγγελία.

Ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος, σε δήλωσή του τονίζει ότι στη νέα καταπάτηση των δικαιωμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των παραλιακών δήμων της χώρας που συντελείται από τον νέο νόμο, ο Δήμος Περάματος αντιδρά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Συγκεκριμένα απαιτεί:

1) Να αποδίδονται στους παραλιακούς δήμους τα λιμενικά τέλη, τα πρόστιμα από τις σταθμεύσεις των αυτοκινήτων, καθώς και το δικαίωμα στάθμευσης (πάρκινγκ). Επομένως, να επανέλθουν στους δήμους όλοι οι πόροι που αφαιρούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που σύμφωνα με το νέο νόμο θα αποδίδονται στα λιμενικά ταμεία, μαζί με τα επιπλέον τέλη που παράνομα εισπράττει ο ΟΛΠ (π. χ. Φέρι μπόουτ).

2) Να συμμετέχει, ουσιαστικά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στις αποφάσεις για τα έργα στους λιμενικούς και χερσαίους χώρους μαζί με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

3) Σε καμία περίπτωση να μη νομιμοποιηθούν αναδρομικά οι παρανομίες και τα αυθαίρετα έργα του ΟΛΠ που έβλαψαν το Πέραμα και τους παράλιους δήμους. Ο Δήμος Περάματος καλεί την ΤΕΔΚΝΑ, την ΚΕΔΚΕ το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους βουλευτές Α και Β Πειραιά, τη Νομαρχία Πειραιά, τους Δήμους Δραπετσώνας, Κερατσινίου και Πειραιά να εκδηλώσουν έμπρακτα την αντίδρασή τους.

Στην ίδια δήλωσή του ο Δήμαρχος Περάματος υπενθυμίζει ότι ο δήμος από 1/1/97 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και των διατάξεων που ισχύουν, έχει επιβάλει τα ανάλογα Δημοτικά Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στον ΟΛΠ. Ο ΟΛΠ όμως, παρά τις σαφείς διατάξεις του νόμου, αρνείται παράνομα και αυθαίρετα την καταβολή των οφειλόμενων τελών. "Ο Δήμος Περάματος απαιτεί από τη ΔΕΗ να εφαρμόσει το νόμο και να εισπράξει τα τέλη που μας οφείλονται, άλλως να διακόψει την παροχή ρεύματος προς τον ΟΛΠ, όπως ο νόμος ορίζει", τονίζει ο Γ. Πατσιλινάκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ