Τετάρτη 24 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο «μεσαίος χώρος» συντηρεί την κρίση

Με τη σκόπιμα συντηρούμενη ασάφεια και σύγχυση γύρω από τον προσδιορισμό του μεσαίου χώρου η ηγεσία της ΝΔ και οι αμφισβητίες προσπαθούν να κλείσουν αυτό το γύρο της κρίσης, αφήνοντας ανοιχτά τα πάντα για τον επόμενο γύρο! Ετσι, η αντιπαράθεση ενόψει του έκτακτου συνεδρίου θα επικεντρωθεί στο θέμα των οργανωτικών αλλαγών και της νέας μορφής και δομής του κόμματος, οι οποίες θα κρίνουν και τους εσωκομματικούς συσχετισμούς για το τακτικό συνέδριο προς το τέλος του χρόνου, όπου μάλλον θα γίνει το οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Το ζήτημα του προσδιορισμού του μεσαίου χώρου αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη χτεσινή σύσκεψη της οργανωτικής επιτροπής του έκτακτου συνεδρίου, αλλά δε στάθηκε δυνατόν να διαμορφωθεί ένα τελικό κείμενο, που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο, λόγω των διαφορετικών αντιλήψεων που εξέφρασαν τα στελέχη για το τι σημαίνει «μεσαίος χώρος». Η κατεύθυνση πάντως είναι να γίνει μόνο «κοινωνικός προσδιορισμός» (!) του μεσαίου χώρου, ώστε οι πάντες να χωράνε και να αποφευχθεί ο πολιτικός προσδιορισμός για να αποφευχθούν εσωκομματικές τριβές και συγκρούσεις. Στη χτεσινή σύσκεψη η Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασε την άποψη ότι το τακτικό συνέδριο πρέπει να αποκτήσει χαρακτήρα επανίδρυσης του κόμματος, ενώ προσδιόρισε ότι «το πολιτικό στίγμα της ΝΔ είναι το στίγμα της σύγχρονης κεντροδεξιάς». Αλλα στελέχη (Πρ. Παυλόπουλος) τόνισαν ότι η ΝΔ δεν ψάχνει ταυτότητα και ιδεολογία, έχει το φιλελευθερισμό με κοινωνικό πρόσωπο και στη βάση αυτή πρέπει να κάνει το άνοιγμα στην κοινωνία. Ο μεσαίος χώρος, πρόσθεσε, δεν έχει να κάνει με την ιδεολογία του κόμματος. Ο Β. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι ο μεσαίος χώρος προσδιορίζει τον κοινωνικό χώρο, τα κοινωνικά στρώματα στα οποία θα πρέπει να απευθυνθεί η ΝΔ, για να κερδίσει τις εκλογές.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγα τα στελέχη που επικρίνουν την ηγεσία του κόμματος για αντίφαση ανάμεσα στις διακηρύξεις περί «μεσαίου χώρου» και πολιτικών θέσεων. Η θέση της, για παράδειγμα, στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος (προαιρετική αναγραφή), μπορεί να διασώζει τις καλές σχέσεις με την Εκκλησία, αλλά ταυτόχρονα την αποξενώνει από τα σύγχρονα δυναμικά στρώματα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει σήμερα η ΕΕ, η οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει το κλίμα εσωστρέφειας, αλλά θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί η εικόνα ότι «η κρίση εκτονώθηκε».

Απογοητευμένος από τις εξελίξεις στη ΝΔ εμφανίστηκε ο Α. Ανδριανόπουλος, ο οποίος δήλωσε (στον «Πλάνετ») ότι «η κατάσταση είναι λυπηρή διότι δίνει την εικόνα ενός κόμματος το οποίο ακόμα ψάχνεται». Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτική που εκφράζει ο αρχηγός της ΝΔ θα έπρεπε πειθαρχικά να ακολουθείται από όλα τα στελέχη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τα μάτια... του μεσαίου χώρου (2004-08-03 00:00:00.0)
«Κεντρώες» μάσκες στην αντιλαϊκή πολιτική (2004-07-27 00:00:00.0)
Πάμε σαν άλλοτε... (2000-06-10 00:00:00.0)
Διαμορφώνονται τα εσωκομματικά μέτωπα (2000-05-25 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν τον επόμενο γύρο (2000-05-20 00:00:00.0)
Σε περιπέτειες ο «μεσαίος χώρος» (2000-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ