Τρίτη 27 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Κεντρώες» μάσκες στην αντιλαϊκή πολιτική

Σύγχυση και ψευδαισθήσεις για το περιεχόμενο και τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής επιδιώκει να καλλιεργήσει ο Κ. Καραμανλής με τη θεωρία του «κοινωνικού Κέντρου» που λάνσαρε στο συνέδριο της ΝΔ, όπου επιβεβαιώθηκε, όπως αναμενόταν, η «απόλυτη» κυριαρχία του.

Μέσω της θεωρίας του «κοινωνικού Κέντρου» η ΝΔ επιχειρεί να πείσει ότι υπήρξε ιδεολογική και πολιτική «μετατόπιση» προς το (ανύπαρκτο) «Κέντρο», πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται «περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητη» και «πιο ανθρώπινη». Για του λόγου το αληθές επικαλούνται ότι από την ομιλία του πρωθυπουργού απουσίασαν όροι-κλειδιά, όπως «Δεξιά» και «φιλελευθερισμός». Ομως, η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα που έχει πάρει κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, κονιορτοποιώντας τα επικοινωνιακά εφευρήματα της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος.

Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής κάλεσε τα στελέχη να «στηρίξουν τη στρατηγική του μεσαίου χώρου», η οποία κινείται αφ' ενός στη γραμμή της δημαγωγίας και της εξαπάτησης και αφ' ετέρου σε κανόνες καλής συμπεριφοράς.

«Η πολιτική μας έχει ως επίκεντρό της τον άνθρωπο. Είναι η πολιτική της κοινωνικής ευθύνης. Του μεσαίου χώρου. Του μέτρου και της μετριοπάθειας. Του σύγχρονου κοινωνικού Κέντρου», τόνισε ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να πείσει ότι «όλες οι πολιτικές μας οδηγούν σε ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος». Ομως, το κοινωνικό αυτό κράτος δεν είναι παρά το γνωστό (τρύπιο) «δίχτυ ασφάλειας» της κυβέρνησης Σημίτη, αφού, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, αφορά τα άτομα με αναπηρία, τους χρήστες ναρκωτικών και τα θύματα του ΕΪΤΖ. Αυτό δεν τον εμπόδισε να επιδοθεί σε μεγαλόστομες διακηρύξεις, όπως ότι «σκοπός μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα τις προσδοκίες και τα οράματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Να γεφυρώσουμε το σημερινό κοινωνικό χάσμα. Να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για μια κοινωνία με συνοχή και αλληλεγγύη. Μια δίκαιη κοινωνία».

Αποφεύγοντας να αναφερθεί συγκεκριμένα στην οικονομική πολιτική, την παρουσίασε ως μονόδρομο για «την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας», ενώ ισχυρίστηκε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μπαίνει «φραγμός στην ακρίβεια». Επικαλούμενος μάλιστα τους «εικονικούς» δειγματοληπτικούς ελέγχους στην αγορά, αποφάνθηκε πως έτσι «αποδεικνύουμε στην πράξη ότι ελεύθερη αγορά δε σημαίνει ασύδοτη αγορά».

Για άλλη μια φορά έδωσε έμφαση στο ήθος και στο ύφος της κυβέρνησής του, υποστηρίζοντας ότι «η νέα διακυβέρνηση βασίζεται σε αρχές και αξίες», όπως η διαφάνεια, η εντιμότητα, η δικαιοσύνη, ενώ «έχει ως γνώμονα το διάλογο, τη σύνθεση, την κοινωνική συναίνεση». Επίσης, «αποκλείει τους δογματισμούς και τους φανατισμούς. Απορρίπτει τις εξαρτήσεις και τις διαπλοκές. Απορρίπτει την έπαρση και την αλαζονεία».

Η «γραμμή» του Κ. Καραμανλή επικυρώθηκε από το συνέδριο χωρίς να υπάρξουν αξιοσημείωτες αντιδράσεις, πέρα από «μεμονωμένες φωνές» ορισμένων στελεχών που εντάσσονται όμως στο «υπό έλεγχο» εσωκομματικό παιχνίδι.

Στο πλαίσιο αυτό ξεχώρισε η παρέμβαση της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία χαρακτήρισε θετικό γεγονός την επιβεβαίωση της στροφής προς το «μεσαίο χώρο» από την πλευρά του Κ. Καραμανλή, έσπευσε όμως να σημειώσει ότι «η στροφή προς το Κέντρο και το μεσαίο χώρο δε σημαίνει αποϊδεολογικοποίηση του κόμματος, δε σημαίνει ψάρεμα σε θολά νερά». Δίνοντας ένα διακριτό στίγμα στον εσωκομματικό πόλο που θέλει να συγκροτήσει δε δίστασε να εμφανιστεί ως εκφραστής της νεοφιλελεύθερης τάσης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «οφείλει να προχωρήσει γρήγορα σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που ζητά η αγορά». Παράλληλα, η δήμαρχος Αθηναίων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφια για το Πολιτικό Συμβούλιο, που θα αναδειχτεί στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Σε συνέντευξή της στα «Νέα» αναφέρει ότι η απόφασή της θα εξαρτηθεί από το χαρακτήρα του οργάνου, δηλαδή αν θα συμμετέχουν «εξ οφίτσιο» οι λεγόμενοι βαρόνοι, όπως στο παρελθόν. «Είναι αλαζονεία να θεωρεί κανείς τον εαυτό του στέλεχος, το οποίο δεν μπαίνει στην κρίση της βάσης», δήλωσε.

Οσον αφορά στους εσωκομματικούς συσχετισμούς, στο συνέδριο κυριάρχησε, όπως αναμενόταν, η «γραμμή» του προέδρου της ΝΔ, αν και δεν αναμείχθηκε ευθέως. Στα 150 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που αναδείχτηκαν από το συνέδριο, τα 130 υποστηρίχτηκαν από τη Ρηγίλλης, ενώ 20 μέλη πρόσκεινται στην Ντ. Μπακογιάννη. Διαφορετική είναι η «καταμέτρηση» που κάνει η πλευρά της δημάρχου, η οποία κάνει λόγο για 90 «καραμανλικούς», 40 φιλικά προσκείμενους στη δήμαρχο και 20 στον Αρη Σπηλιωτόπουλο. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, υπήρξε μέτωπο και αμοιβαία αλληλοϋποστήριξη μεταξύ Ντ. Μπακογιάννη και Α. Σπηλιωτόπουλου στην εκλογή των μελών της ΚΕ της ΝΔ. Οσον αφορά στις αλλαγές στο καταστατικό εγκρίθηκαν όλες διά βοής.

Μεθαύριο, Πέμπτη, θα συνεδριάσει η νέα ΚΕ της ΝΔ για την εκλογή του νέου Γραμματέα και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πρωταγωνιστικός» ρόλος στον Γ. Σουφλιά (2001-04-05 00:00:00.0)
Πάμε σαν άλλοτε... (2000-06-10 00:00:00.0)
Διαμορφώνονται τα εσωκομματικά μέτωπα (2000-05-25 00:00:00.0)
Ο «μεσαίος χώρος» συντηρεί την κρίση (2000-05-24 00:00:00.0)
Σε περιπέτειες ο «μεσαίος χώρος» (2000-05-09 00:00:00.0)
«Σωσίβιο» στις αλλαγές προσώπων (2000-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ