Τρίτη 25 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Σωσίβιο» στις αλλαγές προσώπων

Με τις αλλαγές προσώπων στα «εξωθεσμικά» όργανα τις επόμενες μέρες ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει, από τη μια, να δημιουργήσει μια εικόνα «ανανέωσης», αλλά κυρίως να υποστηρίξει την πορεία συναίνεσης και σύνθεσης που έχει χαράξει στο πλαίσιο της στρατηγικής του «μεσαίου χώρου».

Με την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσε πανηγυρικά ότι η κριτική και η αντιπολίτευση που θα ασκεί στην κυβέρνηση θα είναι από «πιο προωθημένες» νεοφιλελεύθερες θέσεις, με αιχμή τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, τη δημοσιονομική εξυγίανση κλπ. Για πρώτη φορά δήλωσε ευθέως ότι «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις πολιτικές που βρίσκονται στην κατεύθυνση ενός προγράμματος ουσιαστικής σύγκλισης». Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να δείξει την απαραίτητη βούληση και να κάνει το πρώτο βήμα για να θεσμοθετηθεί και εμπεδωθεί η συναίνεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στις παραπάνω επιλογές. Μετά από αυτό ήταν απόλυτα δικαιολογημένο το παράπονο που εξέφρασε απέναντι στον Κ. Σημίτη: «Μιλάτε σεις για συναίνεση; Μα εμείς σας έχουμε δώσει άπειρες ευκαιρίες για συναίνεση και δεν έχετε ανταποκριθεί σε καμία»!

Με δεδομένο το στίγμα της πολιτικής του, στο εσωκομματικό πεδίο ο Κ. Καραμανλής απλά αναζητά τους κατάλληλους συνεργάτες για την υλοποίηση και στήριξή της. Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες μέρες, πιθανόν και σήμερα ή αύριο, να ανακοινώσει ορισμένες αλλαγές και ανακατατάξεις στα ανώτερα κλιμάκια, ξεκινώντας από τους τομεάρχες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προτίθεται να αναθέσει στην Ντ. Μπακογιάννη τους τομείς άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, τους οποίους μέχρι τώρα είχε ο ίδιος. Οι δυο τους είχαν το περασμένο Σάββατο συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κ. Καραμανλής καθησύχασε την Ντ. Μπακογιάννη ότι στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος δε θα θιγούν οι διατάξεις του καταστατικού και δε θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί. Παράλληλα, ο Β. Μεϊμαράκης φέρεται ότι θα τεθεί επικεφαλής της γραμματείας πολιτικού σχεδιασμού. Πάντως, υπάρχουν μια σειρά στελεχών η αξιοποίηση των οποίων προκαλεί πονοκέφαλο στον πρόεδρο της ΝΔ (Πολύδωρας, Γιαννάκου, Λιάπης, Νάκος, Καλός, Μ. Κεφαλογιάννης κ.ά.). Αγνωστες είναι οι προθέσεις του προέδρου της ΝΔ όσον αφορά στη συγκρότηση ενός νέου οργάνου, του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως και η σύνθεσή του. Το όργανο αυτό θα έχει κεντρικό ρόλο στη χάραξη της πολιτικής και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θα το απαρτίζουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κεντρώες» μάσκες στην αντιλαϊκή πολιτική (2004-07-27 00:00:00.0)
Σε αναζήτηση «νοήματος»... (2004-07-22 00:00:00.0)
Μακριά και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες (2004-07-21 00:00:00.0)
Θερινή «εργασιοθεραπεία» (2001-06-14 00:00:00.0)
Ενασχόληση με τα οργανωτικά (2001-03-29 00:00:00.0)
Ανακοινώνονται οι οργανωτικές αλλαγές (1997-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ