Τρίτη 25 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Κόντρα και ... συναίνεση

Εμμεση αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, την Κυριακή, από τον πρόεδρο της ΝΔ

Η κόντρα Σημίτη - Καραμανλή σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Απρίλη, κυριάρχησε κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων που έγινε την Κυριακή, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά έμμεσα για νόθευση της θέλησης του εκλογικού σώματος. Πάντως ο Κ. Καραμανλής, αποσαφήνισε για μια φορά ακόμα ότι η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του θα κινείται στη λογική της συναίνεσης με τις φιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές.

Στο εκλογικό αποτέλεσμα επιχείρησε να στηρίξει την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος υποστήριξε ότι στις πρόσφατες εκλογές «ο ελληνικός λαός έδωσε την πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ» προσθέτοντας πως «ο λαός έχει φρόνηση, μπορεί να καταλάβει, δεν είναι υποτελής και έκρινε ελεύθερα». Μάλιστα προκάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, να δηλώσει εάν αμφισβητεί ή όχι το εκλογικό αποτέλεσμα. «Αμφισβητείτε το αποτέλεσμα, τη λειτουργία της Δημοκρατίας; - είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως «ο λαός αποφάσισε τρεις φορές συνεχώς να φέρει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Συγκριθήκαμε και κριθήκαμε», τονίζοντας προς τη ΝΔ πως «είναι το άκρον άωτο της αλαζονείας όταν μιλάτε για καθεστώς μετά την απόρριψή σας από το εκλογικό σώμα. Πρόκειται για δογματική εμμονή».

Το στίγμα μιας αντιπολίτευσης η οποία χωρίς δισταγμό θα συναινέσει με τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές που προωθούν την πολιτική της ΟΝΕ, έδωσε με την παρέμβασή του για τις προγραμματικές δηλώσεις ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «στηρίζουμε επιλογές που βρίσκονται στην κατεύθυνση που χαράζει το πρόγραμμά μας. Εναντιωνόμαστε σε ακρότητες και απόπειρες διάκρισης των Ελλήνων και των Ελληνίδων», προσθέτοντας πως «η βασική μας αρχή για συναίνεση και σύνθεση στην κοινωνία και στην πολιτική, υιοθετείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών». Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε ότι «η παράταξή μας κατέγραψε ένα ισοδύναμο εκλογικό αποτέλεσμα στο λαό» χαρακτηρίζοντας τη ΝΔ «παράταξη του μεσαίου χώρου». Οξύς ήταν στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την προεκλογική περίοδο, ενώ η παρέμβασή του εκτιμήθηκε ως έμμεση αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μαζικές, παράνομες ελληνοποιήσεις», «διανομή δανείων την τελευταία στιγμή», «ύβρεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου» και «κομματική διαφήμιση με χρήματα του Δημοσίου, με χρήματα του φορολογούμενου», σημειώνοντας παράλληλα ότι «ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ενωση, στην κακοποίηση των κοινοτικών πόρων για προβολή του έργου, αναγκάστηκε να επέμβει». Κατέληξε λέγοντας ότι «για μας αυτά τα θέματα είναι αντικείμενο σοβαρής και διεξοδικής έρευνας» καλώντας την κυβέρνηση «να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια και να συνεργαστεί για να μην υπάρχει καμία υποψία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ