Τρίτη 25 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Παιχνίδια ... .ενισχυμένης εξαπάτησης

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της γενικότερης «κεντροαριστερής» φιλολογίας των ημερών, φαίνεται ότι έχει επιλέξει το θέμα του εκλογικού νόμου, ώστε, αφ' ενός, να διατηρεί ανοιχτή τη συζήτηση περί «κεντροαριστερών» ...ΣΥΝκυβερνήσεων, αφ' ετέρου, μέσω της αναγγελίας για διεξαγωγή «διαλόγου» για τον εκλογικό νόμο (επανήλθε χτες στη Βουλή η Β. Παπανδρέου, εξαγγέλλοντας «εθνικό διάλογο» για μετά το Πάσχα) αποδεικνύει ότι για την ολιγαρχία αποτελεί βασικό ζήτημα η αναζήτηση των «τεχνικών» για την εγκαθίδρυση των αντιλαϊκών κυβερνήσεων του μέλλοντος.

Το σίγουρο πάντως, όπως προκύπτει από τις ακριτομυθίες των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι αυτό που εμφανίζεται σαν «διάλογος» για το εκλογικό σύστημα δε σχετίζεται με οποιαδήποτε σκέψη για την εφαρμογή της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Αλλωστε, χτες ο Κ. Σκανδαλίδης το κατέστησε σαφές, λέγοντας ότι επιθυμεί έναν εκλογικό νόμο «αναλογικότερο (σ.σ.: όχι αναλογικό), αλλά να δίνει και βιώσιμες κυβερνήσεις»... Αλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δε, όπως ο Στ. Μανίκας, μιλούν για διατήρηση του υπάρχοντος εκλογικού νόμου, με μόνη διαφορά την παραχώρηση δυνατότητας για σύσταση προεκλογικών συμμαχιών.

Αδιευκρίνιστος είναι, επίσης, ο χρόνος εφαρμογής του νέου αυτού εκλογικού νόμου που θα προκύψει. Αν και χτες ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι «ισχύει» η κυβερνητική δέσμευση πως με το νέο νόμο θα γίνουν οι μεθεπόμενες και όχι οι επόμενες εκλογές, στη συνέχεια, όταν το ερώτημα επανήλθε, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο θα μας απασχολήσει όταν ξεκινήσει» και «τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τα συναφή θέματα, όχι τώρα», κατέληξε...

Ο Βενιζέλος ...«πρωθυπουργίσιμος»

Το θέμα του εκλογικού νόμου δεν αποκλείεται να τεθεί σήμερα στο πλαίσιο της συζήτησης που θα διεξαχθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με αντικείμενο το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Α. Κακλαμάνης, Μ. Σταθόπουλος και ο Ε. Βενιζέλος, ως βασικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που ξεκινούν αμέσως μετά το Πάσχα.

Ας σημειωθεί, παρεμπιπτόντως, ότι σε χτεσινή του συνέντευξη ο Ε. Βενιζέλος - και ενώ συνεχίζεται η συζήτηση περί «αλλαγών» στις δομές και τρόπους λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ - τάχθηκε υπέρ της σύστασης ενός «νέου» ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ότι θα ηγηθεί «φορέα» βοηθητικού του ΠΑΣΟΚ, ενώ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας πολιτικός, που να μη βλέπει στο βάθος του μυαλού του ή του ονείρου του τον εαυτό του πρωθυπουργό»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απλή αναλογική χωρίς όρους και προϋποθέσεις (2008-01-23 00:00:00.0)
Η απλή αναλογική δεν παζαρεύεται (2003-08-07 00:00:00.0)
Κινήματα, φορείς και κόμματα να μπουν στη μάχη για απλή αναλογική (2003-08-03 00:00:00.0)
Ζυμώνουν την «κεντροαριστερά» με εκλογικούς νόμους (2002-02-26 00:00:00.0)
Επείγονται για «αριστερά» σωσίβια (2002-02-19 00:00:00.0)
Πλούσιος, ζωντανός διάλογος (2000-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ