Τρίτη 25 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ορθόδοξο» σκοτάδι ή θάνατος!

Αναβλήθηκε για τις 16 Μάη η συζήτηση της αίτησης που είχαν καταθέσει στις 10-3-2000 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι εκπρόσωποι του παραθρησκευτικού Ελληνορθόδοξου Κινήματος Σωτηρίας (ΕΛΚΙΣ), Ανδρ. Λύρας και Γ. Μαρκουλάτος, για απαγόρευση της κυκλοφορίας του βιβλίου του Μ. Ανδρουλάκη «Μν» και κατάσχεση όλων των αντιτύπων. Την αναβολή ζήτησε ο συνήγορος του συγγραφέα Γ. Στεφανάκης, επειδή, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, ήταν λανθασμένη μέρα η χτεσινή για την εκδίκαση μιας τέτοιας υπόθεσης. Συνεχίζοντας, είπε ότι «η μισαλλοδοξία είναι η μεγαλύτερη ύβρις προς το πρόσωπο του Χριστού» και ότι «η Ορθοδοξία είναι καθαρά αντιεξουσιαστική δύναμη». Πάντως, το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλει τη δίκη, προκειμένου η παρούσα αίτηση να συνεκδικαστεί με τρεις ακόμα, που έχουν καταθέσει η Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Ορους και δύο «χριστιανοί» πολίτες.

Μετά την αναβολή, ο συνήγορος του ΕΛΚΙΣ Κ. Δερνιτσιώτης ζήτησε από το δικαστήριο να εκδώσει προσωρινή διαταγή για απαγόρευση της κυκλοφορίας του βιβλίου (που το χαρακτήρισε «αισχρότατο και προσβλητικό για την ελληνική κοινωνία») μέχρι να συζητηθεί η αίτηση. Το αίτημά του απορρίφθηκε.

Στο Πρωτοδικείο εμφανίστηκαν χτες περίπου 150 άτομα, μεταξύ των οποίων καλόγριες και μοναχοί, κρατώντας τα γνωστά θρησκευτικά σύμβολα (εικόνες, σταυρούς, κομποσχοίνια), ελληνικές σημαίες και ένα μαύρο πανό, που έγραφε: «Ορθοδοξία ή θάνατος». Γι' αυτούς το σύνθημα της Επανάστασης του '21 «Ελευθερία ή θάνατος» είναι, φυσικά, ξεπερασμένο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ