Τρίτη 25 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ο διάλογος συνεχίζεται...

Προσωπικά εγγυήθηκε τη συνέχιση της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής ο αρμόδιος υπουργός

Σε θέση «τοποτηρητή» της συνέχισης της μέχρι τώρα πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και συνολικά της μέχρι τώρα ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής, έθεσε τον εαυτό του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του, ότι «θα εγγυηθώ προσωπικά τις διαδικασίες συναίνεσης και διαλόγου» με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών «ανανέωσε» την προσήλωσή του στις αποφάσεις του Ελσίνκι, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα κινηθεί στην κατεύθυνση της παρακολούθησης της προσαρμογής της Τουρκίας στο «ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», καθώς και της ενίσχυσης της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, που χαρακτήρισε «λυδία λίθο» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Συνέδεσε το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με το Κυπριακό, λέγοντας πως «η μη συμμόρφωση της γείτονος χώρας με τις αποφάσεις του ΟΗΕ αποτελεί μόνιμη πηγή αστάθειας των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Πάντως αναφερόμενος πιο αναλυτικά στην πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου τάχθηκε υπέρ των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στη βάση των συμφωνιών Παπούλια - Γιλμάζ, και της συνέχισης της λεγόμενης «συνεργασίας στους τομείς χαμηλής πολιτικής». Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «διάλογος δε σημαίνει ούτε διαπραγμάτευση, ούτε υπαναχώρηση».

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι η ενσωμάτωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι προϋποθεση ειρήνευσης, σημειώνοντας την εμμονή της κυβέρνησης στη λογική της μετατροπής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας σε «αιχμή του δόρατος» της πολιτικής της ΕΕ στα Βαλκάνια, κάνοντας λόγο για την επερχόμενη συζήτηση στην ΕΕ περί της ανάληψης πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ