Τρίτη 27 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περί δημοκρατικής λειτουργίας...

Απ' αφορμή το Συνέδριο της ΝΔ, η «Ελευθεροτυπία» της περασμένης Πέμπτης, με ένα εκτενές σχόλιό της αποφαίνεται υπέρ της αντιδημοκρατικότητας της ισόβιας θητείας προέδρων και γραμματέων κομμάτων, ισχυριζόμενη πως στην Ελλάδα κάτι τέτοιο ισχύει μόνο στο ΚΚΕ, όπου ο γενικός γραμματέας εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή μόνον όποτε προκύψει θέμα!

Ο συντάκτης του σχολίου, ορμώμενος από τα ισχύοντα στο κυβερνών κόμμα, όπου «ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει θητεία και μόνο αν αμφισβητηθεί από αριθμό μελών τίθεται θέμα επανεκλογής του», συμπληρώνει πως «ουσιαστικά πρόκειται για μια μορφή ισόβιου προέδρου, που σε κανένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα δεν ισχύει» και καταλήγει πως «στην Ελλάδα μόνο στο ΚΚΕ βρίσκει κανείς κάτι παρόμοιο, αφού ο γενικός γραμματέας εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή μόνο όποτε προκύψει θέμα».

Επιπροσθέτως, μας πληροφορεί ότι στα άλλα κόμματα ισχύει η θητεία, έστω κι αν κάποια απ' αυτά, και πιο συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ, την εφαρμόζουν με έναν - επιεικώς - περίεργο τρόπο, όπως η «διά βοής» εκλογή που ίσχυε επί των ημερών του Α. Παπανδρέου.

Τα πράγματα, βεβαίως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Ασχετα αν έτσι τα ερμηνεύει ο συντάκτης του σχολίου, για να δικαιολογήσει τα περί δημοκρατικού ελλείμματος στην κομματική λειτουργία και του ΚΚΕ. Αν, λοιπόν, μιλάμε την ίδια γλώσσα, τότε θα συμφωνήσουμε πως η «διά βοής» εκλογή ηγεσιών κομμάτων κάθε άλλο παρά δημοκρατική διαδικασία είναι. Ούτε, φυσικά, η πρόσφατη εκλογή του Γ. Παπανδρέου, με το γνωστό τρόπο, ισοδυναμούσε με κάποιον θρίαμβο δημοκρατικής λειτουργίας, περισσότερο με επίφαση δημοκρατικότητας έμοιαζε, πόσο μάλλον που αμέσως μετά την εκλογή του έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη «συμμετοχική δημοκρατία» που επαγγελλόταν.

Σε ό,τι τώρα αφορά στο ΚΚΕ ας υπενθυμίσουμε στο συντάκτη της «Ελευθεροτυπίας» πως η ηγεσία του δεν εκλέγεται «όποτε προκύψει θέμα» ούτε καταλαμβάνει ισοβίως και «ελέω Θεού» θώκους. Απεναντίας εκλέγεται, ελέγχει και ελέγχεται, κατά τρόπον που καμία σχέση δεν έχει με καρικατούρες δημοκρατικής λειτουργίας, στις οποίες μας έχουν συνηθίσει άλλοι κομματικοί σχηματισμοί. Δε χρειάζεται να θυμίσουμε τη διαδικασία. Είναι ξεκάθαρα διατυπωμένη στο καταστατικό του. Ολα τα πρόσωπα που απαρτίζουν τα όργανα από Γραφείο και Γραμματέα κάθε Κομματικής Οργάνωσης Βάσης, μέχρι Κεντρική Επιτροπή, Πολιτικό Γραφείο και Γενικό Γραμματέα του Κόμματος απολογούνται, λογοδοτούν και εκλέγονται μέσα από τις γενικές Συνελεύσεις, Συνδιασκέψεις και Συνέδρια με μυστική ψηφοφορία. Η δημοκρατικότητα των διαδικασιών αυτών δεν επιδέχεται καμία αμφιβολία, αποτελεί άλλωστε προϋπόθεση, ώστε η ηγεσία του να ανταποκριθεί στις τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται, ώστε το σύνολο του κόμματος να κάνει βήματα μπροστά. Και κάτι τελευταίο για το ΚΚΕ, η δημοκρατία δεν είναι έργο μιας πράξης: Εκφράζεται καθημερινά σε όλη την κλίμακα του κόμματος και σε όλες τις πλευρές της λειτουργίας του.


Β.Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκαέξι χρόνια από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη (2021-05-22 00:00:00.0)
ΟΧΙ στη «δημοκρατία» τους! (2006-03-22 00:00:00.0)
Τι προβλέπει το νέο καταστατικό (2005-01-21 00:00:00.0)
Πέθανε ο Σπύρος Κυπριανού (2002-03-13 00:00:00.0)
Αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα (1998-06-19 00:00:00.0)
Πολιτικές ανακατατάξεις στο Μαυροβούνιο; (1997-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ