Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Πολιτικές ανακατατάξεις στο Μαυροβούνιο;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίση που ξέσπασε στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος του Μαυροβουνίου (Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών) μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς, από το αξίωμα του αντιπροέδρου του κόμματος.

Το εκτελεστικό γραφείο του κόμματος έδωσε προθεσμία στον Τζουκάνοβιτς να προχωρήσει μέχρι σήμερα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και να απομακρύνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό Πολιτισμού και τον αρχηγό της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς, μετά την έντονη κριτική που δέχτηκε από την πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, (λόγω των δηλώσεών του κατά του προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς), δε φαίνεται πρόθυμος για εκτόνωση της κρίσης και, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γιουγκοσλαβικού Τύπου, θα απαιτήσει την έκτακτη σύγκληση της Βουλής του Μαυροβουνίου για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η πολιτική κρίση στο Μαυροβούνιο έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι μέχρι τον Ιούνη, οπότε λήγει η θητεία του προέδρου της Νέας Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Λίλιτς, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην ηγεσία της Ομοσπονδίας με επικρατέστερο υποψήφιο, για το προεδρικό αξίωμα, τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι και ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μόμιρ Μπουλάτοβιτς ετοιμάζεται να μετακινηθεί σε κάποιο αξίωμα της Ομοσπονδίας και συγκεκριμένα στη θέση του πρωθυπουργού, τότε δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα στο Μαυροβούνιο, όπου θα πρέπει να εκλεγεί νέος πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός Τζουκάνοβιτς μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν την αντιπαράθεσή τους με τον πρόεδρο Μπουλάτοβιτς, τον οποίο κατηγορούν ότι κατόπιν εντολών από το Βελιγράδι και συγκεκριμένα του Προέδρου Μιλόσεβιτς δρομολογεί την απομάκρυνση του Τζουκάνοβιτς και των αποκαλούμενων "μεταρρυθμιστών" από την πολιτική σκηνή του Μαυροβουνίου.

Μια ενδεχόμενη διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών ίσως επιτείνει την πολιτική κρίση, με σοβαρές συνέπειες, τόσο για το Μαυροβούνιο όσο και για τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία, προειδοποιούν διπλωματικοί κύκλοι στο Βελιγράδι σύμφωνα με την εφημερίδα "ΝΕΝΤΕΛΝΙ ΤΕΛΕΓΚΡΑΦ".

Ο πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς έχει την υποστήριξη των οικονομικών παραγόντων του Μαυροβουνίου, αλλά και σημαντικού τμήματος του πληθυσμού αυτής της Δημοκρατίας, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, και για το λόγο αυτό η απομάκρυνσή του δεν αποκλείεται να προκαλέσει σε πολλές περιοχές του Μαυροβουνίου λαϊκές κινητοποιήσεις, παρόμοιες με αυτές τους τελευταίους μήνες στη Σερβία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκληρά παζάρια και προσπάθειες ελέγχου της εξουσίας (2000-10-10 00:00:00.0)
«Εμφύλιος σε περίπτωση... ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου», προειδοποιεί ο Μπουλάτοβιτς (2000-09-06 00:00:00.0)
Εμμένει στο μποϊκοτάρισμα των εκλογών (2000-08-03 00:00:00.0)
Ενταση στο μετεκλογικό πολιτικό πεδίο (1997-10-22 00:00:00.0)
ΗΠΑ και ΕΕ επεμβαίνουν για τις... διαδηλώσεις (1997-10-03 00:00:00.0)
Κυβερνητικές προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης; (1996-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ