Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
"Μια απ' τα ίδια η νέα κυβέρνηση", λένε οι αντάρτες...

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Την αντίδραση των ανταρτών της "Εθνικής Συμμαχίας για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ", προκάλεσε ο προχτεσινός διορισμός του νέου Ζαϊρινού πρωθυπουργού, Ετιέν Τσισεκέντι. Παρά το γεγονός ότι ο Τσισεκέντι θεωρείται παλιός αντίπαλος του δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο και ηγέτης ενός από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, η τοποθέτησή του αναμένεται να σημάνει επαναπροσδιορισμό των συμμαχιών και αντιθέσεων στον μάλλον μελανό πολιτικό ορίζοντα του Ζαϊρ, μιας που οι αντάρτες έχουν διακηρύξει με σαφήνεια ότι ο κάθε πρωθυπουργός του Μομπούτου είναι "εχθρός"!

Βέβαια, ο πρωθυπουργός Τσισεκέντι γνώριζε από πριν ότι η τοποθέτησή του θα προκαλούσε τις αντιδράσεις των ανταρτών, παίζοντας ως "τελευταίο" του χαρτί την παραχώρηση ορισμένων "νευραλγικών" υπουργείων στην "Εθνική Συμμαχία Δημοκρατικών Δυνάμεων". Εντούτοις, η κίνηση "καλής θέλησης" του Τσισεκέντι, που αποσκοπούσε μάλλον στο να δώσει χαριστική βολή στη δικτατορία Μομπούτου, δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον αντίθετο από το προσδοκώμενο, καθώς από χτες βρίσκεται στο απέναντι στρατόπεδο από τη Συμμαχία των ανταρτών!

Είναι χαρακτηριστικά και τα χτεσινά άρθρα εφημερίδων της Κινσάσα, αλλά και οι αντιδράσεις των ανταρτών.

"Οι σύμμαχοι του Τσισεκέντι λένε κατ' ιδίαν ότι αποδέχτηκε ένα δηλητηριασμένο δώρο και ότι κινδυνεύει να αποδειχθεί "το προκάλυμμα και το παραβάν" του Μομπούτου" γράφει η εφημερίδα "Reference - Plus", επισημαίνοντας ότι ο Τσισεκέντι κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Καμπίλα, στο πλαίσιο των επικείμενων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

"Ο Τσισεκέντι διάλεξε στρατόπεδο και έγινε καπετάνιος στο πλοίο του Μομπούτου", σημείωναν οι αντάρτες, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν στην Γκόμα, υπενθυμίζοντας την πρόσφατή απόφασή τους που αναγόρευε σε εχθρό τους "κάθε νέο πρωθυπουργό του Μομπούτου".

Τέλος, στο στρατιωτικό πεδίο, η δικτατορία Μομπούτου συνεχίζει να ζει με το φόβο της προέλασης των ανταρτών προς τις τελευταίες πόλεις - κλειδιά της χώρας: στο Λουμπουμπάσι με την παραγωγή χαλκού και κοβαλτίου, στη Σάμπα και το Μπούζι - Μάγι και το ανατολικό Κασάι,επαρχία από την οποία κατάγεται ο Τσισεκέντι και είναι κέντρο εξαγωγής διαμαντιών.

Ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτή η προέλαση είναι μια συμφωνία εκεχειρίας, την οποία ζητά η διεθνής κοινότητα, κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κινσάσα και ανταρτών, που αρχίζουν το Σάββατο, πιθανώς, στην Πρετόρια. Ο Τσισεκέντι πρέπει λοιπόν, μεταξύ άλλων, να εμπιστευτεί και τον παλιό του εχθρό και στενό σύμβουλο του Μομπούτου, Ονορέ Γκμπάντα Ντζάμπο, ο οποίος ηγείται της επιτροπής διαπραγματεύσεων, που συνεστήθη από τον Μομπούτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ