Τρίτη 27 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ
Υπέρ του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας

«Βελούδινο διαχωρισμό» Εκκλησίας - Κράτους προτείνει ανάμεσα σε άλλα μιλώντας στην εφημερίδα «τα Νέα» το περασμένο Σάββατο, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης τάσσεται υπέρ της πολιτικής κηδείας και γάμου, αλλά και της ανέγερσης ισλαμικού τεμένους στην Αττική.

«Είναι καιρός να συνταχθούμε με το δικό μας Σύνταγμα, το εκκλησιαστικό, και να αφήσουμε την πολιτεία ήσυχη και ήρεμη να δει πώς θα εκφράσει τις συνταγματικές της υποχρεώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Χωρισμός με ώριμη συζήτηση, διάρκεια εναυγούς σοβαρότητας, προτάσεις δημιουργικής συνεργασίας, αμοιβαίο σεβασμό, κοινωνική συνάρμοση. Πιστεύω σε ένα βελούδινο διαχωρισμό, που θα συντελέσει σε δημιουργικές πορείες με όραμα στο μέλλον, που θα εμπεδώσει την ενότητα του λαού, η οποία δοκιμάζεται σήμερα με την ύποπτη διάχυση ευθυνών και προκαλεί αρρυθμίες στην κοινωνική συνοχή και ευρωστία, που στέκεται εμπόδιο και στην Εκκλησία να πορεύεται την οδό της ομολογίας και της μαρτυρίας της στον κόσμο. Θα είναι καλό να αρχίσει η συζήτηση, διαφορετικά, φοβάμαι ότι όσο εθελοτυφλούμε τόσο πιο επώδυνος και βίαιος θα είναι ο χωρισμός».

Σε άλλο σημείο αναφερόμενος στην πολιτική κηδεία και γάμο, σημειώνει ότι «όλα αυτά θα έπρεπε να τα είχαμε ήδη θέσει στην πολιτεία και να συζητούσαμε ή και να απαιτούσαμε ακόμα - ακόμα, να τα θεσπίσει» τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «κανένα μυστήριο και καμία ακολουθία δε "στέλνει", επειδή τελέστηκε και μόνο, κανέναν στον Παράδεισο».

Την αντίδραση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, προκάλεσε η πρόταση του κ. Θεόκλητου να παραχωρήσει η Εκκλησία οικόπεδα για να δημιουργηθούν τεμένη, την οποία διατύπωσε στην ίδια συνέντευξη, καλώντας παράλληλα την πολιτεία «να προχωρήσει και χωρίς εμάς». Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στο κυριακάτικο κήρυγμά του χαρακτήρισε την παραπάνω πρόταση «έξω από κάθε λογική», ερμηνεύοντάς την ως προσπάθεια «που μάλλον απλώς ήθελε να προκαλέσει εντύπωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ