Τρίτη 27 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΒΑ
Μοναδικές εμπειρίες για τους αγωνιστές του ΠΑΜΕ

Από την εκδήλωση βράβευσης των πρωτοπόρων εργατών
Από την εκδήλωση βράβευσης των πρωτοπόρων εργατών
ΑΒΑΝΑ (του απεσταλμένου μας Περικλή ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ).--

Μια μοναδική τιμή επιφύλαξαν η κουβανική κυβέρνηση και τα συνδικάτα της χώρας στους Ελληνες αγωνιστές του ΠΑΜΕ κατά την τέταρτη μέρα της παραμονής τους στο Νησί της Επανάστασης. Το πρωί της περασμένης Παρασκευής αντιπροσωπεία της ελληνικής αποστολής δέχτηκε την ξεχωριστή πρόσκληση να παραβρεθεί στη βράβευση των εργατών της Βιομηχανίας Χημικών και Φαρμακευτικών Προϊόντων της Αβάνας, οι οποίοι, με την ακούραστη εργασία τους κατέκτησαν την πρώτη θέση στην άμιλλα της κουβανικής κυβέρνησης για την κάλυψη των παραγωγικών πλάνων της χώρας. Η τελετή βράβευσης αποτελεί κάθε χρόνο μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις για την εργατική τάξη και το λαό της Κούβας. Πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Μουσείου της Επανάστασης, γεγονός που από μόνο του φανερώνει το μέγεθος της τιμής που επιφυλάσσει η κουβανική κυβέρνηση στους εργαζόμενους που πρωτοστατούν στον αγώνα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, προσφέροντας με ανιδιοτέλεια την εργασία τους στην εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών του κουβανικού λαού.

Τη βράβευση των εργατών πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Περιφερειακού Συνδικάτου Χημείας Carlos Alberto, ο οποίος παρέδωσε στους αντιπροσώπους των εργαζομένων τη σημαία - σύμβολο της πρωτιάς τους στην άμιλλα, αλλά και ατομικά βραβεία στους εργαζόμενους της βιομηχανίας που πρώτευσαν στην άμιλλα σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Στην εκδήλωση, το λόγο πήρε και ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες των Ελλήνων αγωνιστών για την ξεχωριστή τιμή που τους έγινε, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η βράβευση δείχνει πως στο σοσιαλισμό τους εργάτες τους τιμούν και τους εκτιμούν ενώ αντίθετα στον καπιταλισμό τους τιμωρούν και τους απολύουν από τις δουλιές τους. Νιώθουμε χαρά για τις επιτυχίες των εργατών της Κούβας και ξέρουμε καλά ότι η Κούβα αντέχει και προχωρά και ότι τον πρώτο λόγο σ' αυτή την επιτυχία τον έχει η εργατική τάξη της χώρας. Δεν είστε μόνοι. Μαζί σας είναι η εργατική τάξη όλων των καπιταλιστικών χωρών», τόνισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση έδωσαν το δικό τους έπαινο στους πρωτοπόρους Κουβανούς εργάτες με τα συνθήματά τους για την επανάσταση και το σοσιαλισμό, τόσο στην ελληνική όσο και στην ισπανική γλώσσα.

Λίγο αργότερα, η ελληνική αποστολή χωρισμένη σε ομάδες επισκέφτηκε εργοστάσια, κλινικές και χώρους δουλιάς της Αβάνας και ενημερώθηκε από τα στελέχη και τους συνδικαλιστικούς υπεύθυνους των κουβανικών κοινωνικοποιημένων επιχειρήσεων για τα πλάνα εργασίας στον τομέα τους, τα επιτεύγματα στους παραγωγικούς κλάδους, αλλά και τα εμπόδια που βάζει στην ανάπτυξη της παραγωγής το εμπάργκο των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Το πρόγραμμα της Παρασκευής έληξε με την επίσκεψη στη Λατινοαμερικάνικη Σχολή Ιατρικών Επιστημών στα Βορειοδυτικά της Αβάνας, στην οποία φοιτούν από το 1999 εντελώς δωρεάν περίπου 4.500 νέοι από 24 χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, ακόμα και των ΗΠΑ, με στόχο να εξοπλιστούν με γιατρούς οι χώρες με χαμηλό βιοτικό επίπεδο και υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Συνολικά, πάνω από 9.000 φοιτητές από όλες τις λατινοαμερικάνικες χώρες σπουδάζουν ιατρική στην Κούβα και μετά την αποφοίτησή τους αναμένεται να συνδράμουν στις χώρες τους το έργο των 50.000 γιατρών που η Κούβα διατηρεί έξω από τα σύνορά της, αποδεικνύοντας στην πράξη τη διεθνιστική της αλληλεγγύη στους λαούς που έχουν ζωτική ανάγκη από άμεση βοήθεια στον τομέα της Υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στην Αϊτή οι Κουβανοί γιατροί καλύπτουν το 80% των αναγκών της χώρας σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες. Από την πλευρά της ελληνικής αποστολής, τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης στη σοσιαλιστική Κούβα και την αλληλεγγύη του κουβανικού λαού στην εργατική τάξη των χωρών της Λατινικής Αμερικής και στον τομέα της ιατρικής, χαιρέτισε ο Βασίλης Οψιμος, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Από το πρόγραμμα του καραβανιού αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ δεν έλειψαν, τις προηγούμενες μέρες, και οι εκδρομές στην ενδοχώρα της Κούβας, όπως αυτή του Σαββάτου στο τουριστικό θέρετρο του Varadero, στην περιφέρεια του Matanzas, ενώ η πρώτη ομάδα της αποστολής ξεναγήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Μουσείο της Επανάστασης από τον διευθυντή του Μουσείου. Τη Δευτέρα το καραβάνι αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε την ιστορική περιοχή του Κόλπου των Χοίρων, σημείο απ' όπου οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, με τη συνεργασία Κουβανών αντεπαναστατών του Μαϊάμι, επιχείρησαν τον Απρίλη του 1961 να εισβάλουν στρατιωτικά στην Κούβα και να πλήξουν τη νεαρή τότε επανάσταση. Η ηρωική αντίσταση του κουβανικού λαού, όμως, οδήγησε τους Αμερικανούς σε πανωλεθρία και τους υποχρέωσε σε υποχώρηση, καταγράφοντας μια από τις σημαντικότερες ιστορικά ήττες του ιμπεριαλισμού σε στρατιωτικό επίπεδο.

Χτες βράδυ, το πρόγραμμα του καραβανιού αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ κορυφώθηκε με τη συμμετοχή των Ελλήνων αγωνιστών στις εορταστικές εκδηλώσεις της 26ης Ιούλη για τα 51 χρόνια από την επίθεση του Κάστρο και των ανταρτών του στο στρατόπεδο της Μονκάδα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Σάντα Κλάρα (το πλήρες ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο του «Ριζοσπάστη»), στην περιοχή που πρώτευσε στην άμιλλα για τα οικονομικά και παραγωγικά πλάνα που έθεσε για την προηγούμενη χρονιά η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Κούβας. Η πολυμελής αποστολή του ΠΑΜΕ ήταν και η μοναδική ξένη αντιπροσωπεία που κλήθηκε επίσημα να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις μιας από τις κορυφαίες και σημαντικότερες επετείους του κουβανικού λαού. Νωρίς, αύριο το πρωί η πρώτη ομάδα της αποστολής παίρνει το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα και αναμένεται στην Αθήνα αργά το βράδυ, ενώ την Πέμπτη επιστρέφει και η υπόλοιπη αποστολή του ΠΑΜΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μυριόστομος ύστατος χαιρετισμός στον Φιντέλ στην Αβάνα (2016-12-01 00:00:00.0)
Προτεραιότητα οι πραγματικές ανάγκες του λαού (2004-08-06 00:00:00.0)
Καραβάνι Φιλίας και αλληλεγγύης στην Κούβα (2004-07-09 00:00:00.0)
Καραβάνι αλληλεγγύης στην Κούβα (2004-04-09 00:00:00.0)
Καραβάνι αλληλεγγύης στην Κούβα (2004-03-31 00:00:00.0)
Καραβάνι Αλληλεγγύης στην Κούβα (2004-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ