Τρίτη 27 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ανεπιθύμητοι του 2004!

Σε κατηγορίες κατατάσσει εργαζόμενους που θα έχουν άμεση σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο όνομα της δήθεν ασφάλειας της διοργάνωσης, κατ' επιταγήν, πρωτίστως, του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν, αλλά και του μετέπειτα τρομολαγνικού πλέγματος που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα μας με πληθώρα νόμων.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ», πρώτοι που χαρακτηρίζονται ως ανεπιθύμητοι στους χώρους τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι εκείνοι που απ' τη φύση της δουλιάς τους καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες ζωής σε περίπτωση ατυχήματος: Δηλαδή, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας. Το γνωστό ΕΚΑΒ, που το καλούμε όλοι με τον αριθμό 166.

Ομως, εκτός απ' το ΕΚΑΒ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, αντίστοιχα κρούσματα σημειώνονται και στην ίδια την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων!!!

Στο ΕΚΑΒ

Στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, στους οποίους η κυβέρνηση απαγόρευσε να πάρουν άδειες και θα δουλέψουν χωρίς ρεπό και αργίες, έρχεται τώρα η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΑΟΑ) να πει επιλεκτικά ότι είναι ανεπιθύμητοι στους χώρους όπου θα γίνουν οι Αγώνες και στους οποίους το επαγγελματικό τους καθήκον επιτάσσει να προσφέρουν υγειονομικές υπηρεσίες σε έκτακτα περιστατικά.

Κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ πριν ένα μήνα για να μην παραβιαστούν τα δικαιώματά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα παραβιάζεται και αυτό το ίδιο το δικαίωμα για εργασία
Κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ πριν ένα μήνα για να μην παραβιαστούν τα δικαιώματά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα παραβιάζεται και αυτό το ίδιο το δικαίωμα για εργασία
Ολα αυτά υποχωρούν αρκεί να υπηρετείται το πνεύμα τρομο-λαγνείας - και όχι το πνεύμα των Αγώνων και μάλιστα σε έκτακτες περιπτώσεις. Ετσι, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», σε περισσότερες από δέκα περιπτώσεις δεν εγκρίθηκε η αίτηση διαπίστευσης εργαζομένων του ΕΚΑΒ. Είχε προηγηθεί το αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ για την ομαδική διαπίστευση των εργαζομένων στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Οι απαντήσεις της ΔΑΟΑ στάλθηκαν μέσω της Διεύθυνσης Διαπίστευσης της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, από τις οποίες προκύπτει ότι δε γίνονται δεκτοί για υπηρεσία στη διάρκεια των Αγώνων όσοι με βάση το τρομολαγνικό νομοθετικό πλαίσιο, που θεσπίστηκε στη χώρα μας, κρίνονται ανεπιθύμητοι. Τα κριτήρια αυτού του πλαισίου έχουν διαμορφωθεί στη βάση των επιταγών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τους ευρωτρομονόμους, οι οποίοι αποτελούν πλέον νόμους του ελληνικού κράτους.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις (βλέπε σελ. 16) λόγω της «καταπάτησης» των δικαιωμάτων τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χτες το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ έκανε παράσταση στον πρόεδρο του ΔΣ του ΕΚΑΒ, Χρ. Ρέσσο, για το θέμα αυτό. Η απάντηση που πήραν ήταν ότι είναι πολιτικό ζήτημα για το οποίο δεν μπορεί να τους απαντήσει. Ο Χρ. Ρέσσος τους παρέπεμψε στην προϊσταμένη πολιτική ηγεσία.

Στην «Αθήνα 2004»

Από την τρομολαγνική τσιμπίδα δε γλιτώνουν ούτε και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο φορέα που διοργανώνει τους Αγώνες: Δηλαδή, την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων!

Ετσι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», η ίδια αρχή απέρριψε αριθμό αιτήσεων διαπίστευσης για εργαζόμενους στην «Αθήνα 2004» χωρίς καν να τους γνωστοποιήσει το λόγο. Υστερα από αίτηση των ίδιων των εργαζομένων για «επανεξέταση του αιτήματός τους για διαπίστευση» η αρμόδια αρχή ενέκρινε τελικώς την αίτηση διαπίστευσης κάποιων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αιτιολογία για την αρχική απόρριψη.

Η «λελογισμένη», όμως, εκ των υστέρων έγκριση δεν αναιρεί τα αρχικά τρομολαγνικά κριτήρια της απόρριψης.

Σκεπτικά που αποκαλύπτουν

Ο τρόπος με τον οποίο η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» αιτιολογεί στους «ανεπιθύμητους» υπαλλήλους του ΕΚΑΒ τη μη έκδοση της διαπίστευσης είναι άκρως αποκαλυπτικός. Η σχετική νομοθεσία που επικαλείται η Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων της Ελληνικής Αστυνομίας κάνει λόγο - μεταξύ άλλων - για «καταχωρημένους» πολίτες στο σύστημα Σένγκεν, αλλά και «ανεπιθύμητους» αλλοδαπούς.

Σε ένα απ' τα πρακτικά γνωστοποίησης, που υπογράφει ο διευθυντής Διαπίστευσης της «Αθήνα 2004», Στρατής Τέλογλου, με παραλήπτες τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, αναφέρει ότι από την αρμόδια αρχή, Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ) της Ελληνικής Αστυνομίας / Ολυμπιακό Προξενείο (όπου αυτό απαιτείται), διαβιβάστηκε αρνητική γνώμη στο αίτημα του εργαζόμενου για την παροχή διαπίστευσης που απαιτείται για την πρόσβασή του σε χώρους Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, η οποία ελήφθη βάσει των διατάξεων του άρθρου 16 του Ν. 3103/2003 σε συνδυασμό με το άρθρο 12 του Ν. 3207/2003 (όπου αυτό απαιτείται). «Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η έκδοση και παροχή διαπίστευσης - θεώρησης στο πρόσωπό σας», αναφέρεται στο έγγραφο.

Σε άλλο πρακτικό αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα εντός προθεσμίας 10 ημερών να υποβάλουν στην «Αθήνα 2004» είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω πληρεξουσίου δικηγόρου, ή με συστημένη επιστολή, αίτηση επανεξέτασης του αιτήματός τους για χορήγηση διαπίστευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιβόητη ΔΑΟΑ, που εδρεύει στην Ελληνική Αστυνομία και η οποία απέρριψε την αίτηση διαπίστευσης των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, είναι η ομάδα εκείνη που συνεργάζεται και με την περιβόητη Συμβουλευτική Ομάδα την οποία συγκροτούν πράκτορες μυστικών υπηρεσιών επτά ξένων κρατών (ΗΠΑ, Ισραήλ, Μ. Βρετανία, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία). Από την ίδια υπηρεσία ελέγχεται και όλο το σύστημα παρακολούθησης αλλά και αποφασίζονται τα αστυνομικά μέτρα που λαμβάνονται με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο επίμαχος νόμος

Ο νόμος 3103, που ψηφίστηκε το 2003, βάσει του οποίου δε χορηγούνται οι διαπιστεύσεις, προβλέπει τα εξής στο άρθρο 16 παρ. 5 («Ρύθμιση θεμάτων ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων - Διαπιστεύσεις»)

Η γνώμη της ΔΑΟΑ για την παροχή διαπίστευσης είναι αρνητική εφόσον ο αιτών:

  • Εχει καταδικαστεί ή έχει παραπεμφθεί σε δίκη για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος ή εγκλημάτων κατά ξένων κρατών, κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά επιβολής της δημόσιας τάξης, κατά της προσωπικής ελευθερίας, κοινώς επικίνδυνων εγκλημάτων, εγκλημάτων κατά της ασφάλειας των συγκοινωνιών και κοινωφελών εγκαταστάσεων, ανθρωποκτονίας εκτός της διαπραττόμενης από αμέλεια, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, σωματικών βλαβών εκτός της διαπραττόμενης από αμέλεια, κλοπής, υπεξαίρεσης, ληστείας, φθοράς, ξένης ιδιοκτησίας, εκβίασης, απάτης, παραβάσεων του νόμου περί πρόληψης και καταστολής της βίας στους αθλητικούς χώρους (Ν. 1646/1986, ΦΕΚ 138Α), της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, καθώς και περί όπλων και εκρηκτικών υλών
  • Διώκεται με ένταλμα σύλληψης ή προσωρινής κράτησης που εκκρεμεί σε βάρος του
  • Τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση ή στερείται των πολιτικών του δικαιωμάτων
  • Πάσχει από οποιασδήποτε μορφής ψυχική νόσο ή είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών
  • Υφίστανται σε βάρος του λόγοι εθνικής ασφαλείας ή σοβαροί λόγοι δημόσιας τάξης
  • Είναι καταχωρημένος στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 95 και 96 της Σύμβασης Εφαρμογής της Συμφωνίας Σένγκεν, όπως αυτή κυρώθηκε με το Ν. 2514/1997 (ΦΕΚ 140Α) ή στον κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών του άρθρου 49 του Ν. 2910/2001 (ΦΕΚ 91Α).

Ρεπορτάζ:
Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ - Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ