Τρίτη 27 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιμένουμε στη σοσιαλιστική προοπτική και επιλογή

Ο χαιρετισμός του Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ευχαριστούμε για την πρόσκληση στο 6ο Συνέδριο του κόμματός σας. Γνωρίζετε φυσικά, όπως και ο ελληνικός λαός, ότι το ΚΚΕ και η Νέα Δημοκρατία έχουν ριζικά διαφορετική ιδεολογία και πρόγραμμα, διαφορετική εκτίμηση συνολικά για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τη διεθνή πολιτική.

Κατά συνέπεια είναι λογικό το ότι δε συμφωνούμε ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας συνολικά και με την κυβερνητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Βέβαια, μέσα από την ουσιαστική εξασφάλιση της συνεχούς συζήτησης, της ενημέρωσης, της συζήτησης θέσεων, μέσα από την αντιπαράθεση, αν θέλετε, ιδεών, θέσεων και προγραμμάτων δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις να διαμορφώνει καλύτερη άποψη και ο ελληνικός λαός σε ό,τι αφορά στα προγράμματα όλων των κομμάτων. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, από το βήμα και του συνεδρίου σας να αναπτύξω ορισμένες απόψεις που έχουμε ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Η εποχή που ζούμε έχει δυνατότητες, αλλά έχει και μια τεράστια κρισιμότητα για την ανθρωπότητα και για τον ελληνικό λαό.

Γιατί στην ελληνική κοινωνία και στον κόσμο διεθνώς, κατά τη γνώμη μας, υπάρχει - και θα συνεχίζει να υπάρχει όσο δεν αλλάζει η κατάσταση - μια έντονη διαχωριστική γραμμή, που δεν μπορεί κάποιος να την προσπεράσει ή να σταθεί υπεράνω αυτής της διαχωριστικής γραμμής.

Αυτή η διαχωριστική γραμμή καθορίζεται από το γεγονός ότι από τη μια μεριά στον κόσμο και στην Ελλάδα υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος συγκεντρωμένος σε λίγα χέρια, μεγάλων μονοπωλίων, πολυεθνικών επιχειρήσεων, και από την άλλη διευρύνεται η φτώχεια και χειροτερεύει η ζωή των εργαζομένων, της μικρής αγροτιάς, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού, της νεολαίας.

Κι ενώ οι ανάγκες των λαών και των εργαζομένων στη χώρα μας διευρύνονται, γενικά το σύστημα αλλά και οι μηχανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, περιορίζουν κοινωνικά αλλά και δημοκρατικά δικαιώματα, αναπτύσσονται πόλεμοι από τη «νέα τάξη πραγμάτων».

Κατά συνέπεια δύο δρόμοι υπάρχουν σήμερα, που εκφράζουν και αντίστοιχες πολιτικές. Ο ένας δρόμος είναι αυτός που ακολουθεί μέχρι σήμερα η χώρα μας μέσα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της αντίθεσης με αυτούς τους οργανισμούς, είναι η πολιτική που θα ανοίξει το δρόμο να σταματήσουν οι νόμοι του καπιταλιστικού κέρδους και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Το κόμμα μας, όπως είναι γνωστό, υποστηρίζει αυτό το δρόμο, προωθώντας τη λαϊκή συμμαχία των εργαζομένων με άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα για τη λαϊκή εξουσία, και φυσικά έχουμε ως στρατηγικό μας στόχο το σοσιαλισμό.

Η γνώμη μας γενικότερα για το κράτος και την εξουσία είναι ότι αυτή πρέπει να ανήκει στους εργαζόμενους και στους συμμάχους τους, να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και τελικά ο καταναγκασμός και η καταπίεση του κράτους και άλλων μηχανισμών να αντικατασταθούν από τον εργατικό έλεγχο και φυσικά αυτή η λαϊκή εξουσία να εξασφαλίσει ώστε η μεγάλη συγκεντρωμένη παραγωγή σε λίγα χέρια να γίνει κρατική λαϊκή περιουσία.

Ανεκπλήρωτα ιδανικά και αξίες

Κυρίες και κύριοι, τριάντα χρόνια μετά την πτώση της στρατιωτικής φασιστικής δικτατορίας βγαίνουν σημαντικά συμπεράσματα για το σήμερα και το μέλλον της Ελλάδας.

Αδιαμφισβήτητα η πτώση της χούντας ήταν νίκη του ελληνικού λαού, ήταν αποτέλεσμα της ασίγαστης αντίστασης του λαού, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, της δράσης των αντιστασιακών οργανώσεων. Και φυσικά στην πτώση συνέβαλε η προδοσία της Κύπρου από το αμερικανοκίνητο χουντικό καθεστώς.

Ομως, ιδανικά, αξίες και στόχοι του αγώνα μένουν ανεκπλήρωτα, γι' αυτό η πάλη του λαού έχει συνέχεια, γι' αυτό ως Κομμουνιστικό Κόμμα επιμένουμε, δεν μπορούμε τελικά να ανεχτούμε το ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση, να σέρνουν τους λαούς στην καταστροφή, πολύ δε περισσότερο να συμμετέχει η χώρα μας στους πολέμους, στις επεμβάσεις και στις απειλές που εξαπολύει σε βάρος των λαών η «νέα τάξη πραγμάτων».

Είμαστε, κατά συνέπεια, ενάντια στην κατοχή στο Ιράκ. Στηρίζουμε τους αγώνες να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από τη Βαλκανική, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες, να κλείσει η βάση της Σούδας. Το μέλλον για την Ελλάδα βρίσκεται έξω από το ΝΑΤΟ γιατί το ΝΑΤΟ αποτελεί κίνδυνο για τους λαούς. Αμφισβητεί τελικά αυτός ο οργανισμός ακόμα και τα σύνορα στο Αιγαίο.

Φυσικά, μας ανησυχούν και ορισμένα άλλα φαινόμενα που πρέπει κατά τη γνώμη μας να πάρουν τέλος. Δεν είναι δυνατόν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, για παράδειγμα, να ζούμε καθημερινά την ένταση της αστυνομοκρατίας και το πλημμύρισμα, στην ουσία, της Ελλάδας από δυνάμεις του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και άλλων δυνάμεων. Οι κάμερες παρακολούθησης πρέπει να ξηλωθούν και φυσικά οι διάφοροι νόμοι και «τρομονόμοι» να καταργηθούν.

Εχουμε μια σημαντική ανησυχία για τα ζητήματα σχετικά με το χρονικό διάστημα μετά τους Ολυμπιακούς. Γιατί μετά τους Ολυμπιακούς διαφαίνονται νέες δυσκολίες και κίνδυνοι για τα λαϊκά στρώματα. Κίνδυνοι απολύσεων για τους εργαζόμενους, αύξησης της ανεργίας. Παράλληλα, η ακρίβεια καλπάζει και συρρικνώνεται καθημερινά το σημερινό εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Το κόμμα μας, κατά συνέπεια, θα εντείνει την προσπάθεια να μην περάσει κανένα μέτρο που θα θίγει το βιοτικό επίπεδο, το δικαίωμα στη δουλιά και στη μόρφωση των εργαζομένων και της νεολαίας.

Γενικότερα ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, από τη δική μας φυσικά σκοπιά, ατενίζουμε με μια αισιοδοξία το μέλλον. Γιατί τελικά οι λαοί αντιστέκονται, όπως ο κυπριακός λαός, που είπε βροντερό ΟΧΙ στο περιβόητο «σχέδιο Ανάν». Οι αντιθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεδιπλώνονται, η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση βγαίνει σε περισσότερη φτώχεια και πολέμους, τελικά, για τους λαούς.

Πιστεύουμε ότι ο κύκλος του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος θα κλείσει τελικά με το νέο κοινωνικό σύστημα που θα εξασφαλίζει ο παραγόμενος πλούτος να ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν. Γι' αυτό και επιμένουμε φυσικά ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στη σοσιαλιστική προοπτική και επιλογή.

Κυρίες και κύριοι, παρά τις διαφορετικές μας απόψεις, σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση και την προσοχή σας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ