Τρίτη 27 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στερνό «αντίο» στον Μήτσο Σαχίνη

Ο Μήτσος Σαχίνης
Ο Μήτσος Σαχίνης
Με τα λόγια της Διεθνούς να απλώνονται στον αέρα, η οικογένειά του, εκατοντάδες σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι είπαν χτες το στερνό «αντίο» στον επαναστάτη εργάτη, τον κομμουνιστή συνδικαλιστή, τον αγωνιστή της ειρήνης, της ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, τον Δημήτρη Σαχίνη, που παρέμεινε όρθιος στο μετερίζι του αγώνα μέχρι το τέλος της ζωής του. Το ύστατο «χαίρε» είπαν ακόμη και πολιτικοί άλλων κομμάτων που, αποτίοντας φόρο τιμής στο πρόσωπό του, αναγνώρισαν την ατομική συνεισφορά αλλά και τη συνεισφορά χιλιάδων κομμουνιστών στη ζωή και στην πορεία του τόπου.

Στη διάρκεια της πολιτικής κηδείας, που έγινε στα κοιμητήρια της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, θέση πλάι στο φέρετρο το οποίο ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία και το λάβαρο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, πήραν ως τιμητική φρουρά δεκάδες στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αποδίδοντας φόρο τιμής στον ασυμβίβαστο κομμουνιστή.

Ο θρήνος για την απώλεια του πολύτιμου συντρόφου, πατέρα, συναγωνιστή και φίλου εναλλασσόταν με τα πολιτικά διδάγματα, τις παρακαταθήκες που άφησε με την ίδια του τη ζωή ο μπαρμπα-Μήτσος και ανέδειξαν μέσα από τους αποχαιρετισμούς τους οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, αλλά και τα μέλη της οικογένειάς του μέσα από το κατευόδιό τους. «Πατέρα, σύντροφε, μπαρμπα-Μήτσο, είμαστε σήμερα όλοι εδώ. Εδώ το Κόμμα σου, το Κόμμα μας. Εδώ τα παιδιά σου. Πάλι στα δύσκολα μας βάζεις. Μια ζωή στα δύσκολα μας είχες», είπε με «ραγισμένη» φωνή ο Αγάπιος Σαχίνης. Και έδωσε την υπόσχεση πως τα βήματά του θα έχουν συνέχεια: «Ξέρουμε πως στο ταξίδι της ζωής μάς θέλεις κι εμάς στα δικά σου βήματα. Σ' αυτά τα βήματα που σε έκαναν τον μπαρμπα-Μήτσο της Θεσσαλονίκης, που έφυγε όρθιος από τη ζωή γιατί ήξερε να τιμά αυτό που έχει αξία. Καλή συνάντηση και να είσαι βέβαιος ότι θα τιμήσουμε με τη συμπεριφορά μας τη δική σου στάση ζωής».


Motion Team

Τον επικήδειο από μέρους του ΚΚΕ εκφώνησε ο Γιάννης Κατσαρός, μέλος της ΚΕΟΕ και της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στην πολύτιμη συνεισφορά του Δημήτρη Σαχίνη στο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα, στην Εθνική Αντίσταση, στις διώξεις και στις εξορίες που αντιμετώπισε αλύγιστος και στην κοινοβουλευτική του προσφορά ως βουλευτή του ΚΚΕ. «Σύντροφε Μήτσο, στο ταξίδι σου μπορείς να είσαι ήσυχος. Εφτά δεκαετίες αγώνες και θυσίες δικές σου, μαζί και χιλιάδων άλλων συντρόφων ρίζωσαν αμετάκλητα το ΚΚΕ, την ιδεολογία και την πολιτική του στην ελληνική κοινωνία, παρά τις προσπάθειες εχθρών και δήθεν φίλων του να το ξεριζώσουν. Μπορείς να είσαι ήσυχος γιατί έπραξες στο ακέραιο το καθήκον σου απέναντι στην τάξη σου, απέναντι στην πατρίδα σου, στο Κόμμα σου. Και ακόμα γιατί η δράση σου και ο λόγος σου δεν πήγαν χαμένα. Χιλιάδες κομμουνιστές, παλαιότεροι αλλά και νέοι, με τη λιτή φυσιογνωμία σου στη σκέψη τους, συνεχίζουν στο δρόμο που εσύ και τόσες χιλιάδες άλλοι χάραξαν: Στο δρόμο της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης, στο δρόμο της λαϊκής εξουσίας και του σοσιαλισμού, στο δρόμο του ΚΚΕ», κατέληξε ο Γιάννης Κατσαρός.

«Οσες τιμές και να αποδώσουμε μόνο ο δικός μας αγώνας είναι η πραγματική τιμή για όλους τους αγωνιστές που "έφυγαν". Τώρα βλέπουμε πιο καθαρά τις δικές μας ευθύνες», είπε ο Νίκος Κούρος, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, μέλη της οποίας λίγο αργότερα σήκωσαν τη σορό του συντρόφου τους στους ώμους για να τη μεταφέρουν στην τελευταία κατοικία. Και κατέληξε: «Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, που τόσο αγάπησες και που πάντα με ενδιαφέρον ρωτούσες για τη δράση της για να βοηθήσεις με συμβουλές και παραδείγματα, ένα πράγμα μπορεί να σου υποσχεθεί. Τα όνειρα που κρύβονται πίσω από τα κλειστά μάτια σου θα πάρουν εκδίκηση».

Τον μπαρμπα-Μήτσο, έναν από τους τελευταίους που είχαν απομείνει στη ζωή από τους επαναστατημένους εργάτες της Θεσσαλονίκης στα γεγονότα του Μάη του '36, αποχαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, γγ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης: «Το ΠΑΜΕ έχει ακόμα ένα λόγο να στέκεται με ιδιαίτερο σεβασμό στη μνήμη του συντρόφου. Με μυαλό καθάριο και ταξικά προσανατολισμένο ο Μήτσος Σαχίνης δεν υπέκυψε ποτέ στις δυσκολίες της ταξικής πάλης. Αναγνωρίζοντας τη βασική αντίθεση που διαπερνά το συνδικαλιστικό κίνημα, δηλαδή την αντιπαράθεση της γραμμής του ταξικού συμβιβασμού με τη γραμμή της ταξικής ανυπακοής, απειθαρχίας στο κεφάλαιο, της ταξικής συσπείρωσης ενάντια σ' αυτό, στην πολιτική και στους φορείς του, αναδείχτηκε από παλιά σε προσωπικότητα του ασυμβίβαστου ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αναδεικνύεται σήμερα με το παράδειγμά του σε πηγή άντλησης διδαγμάτων για όλους εμάς, τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΜΕ», είπε.

Τον τελευταίο χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και εκ μέρους του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΔΣ, Σωτήρης Καπετανόπουλος. Στο πρόσωπο του Δημήτρη Σαχίνη τίμησαν, όπως είπαν, τον αγωνιστή, τον σεμνό, έντιμο και αποφασιστικό άνθρωπο που έμεινε σταθερός στις θέσεις του, έμεινε όρθιος στις προκλήσεις των καιρών, έμεινε ζωντανός στους αγώνες του ΚΚΕ.

Στην κηδεία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ, ο Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Χρ. Κόφφας, και δεκάδες στελέχη της Οργάνωσης. Επίσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιώργος Χουρμουζιάδης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης, ο δήμαρχος Αγίου Παύλου, Μιχάλης Μοσχονάς, δεκάδες αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπεία του ΕΚΘ, συνδικαλιστές εκπρόσωποι εργατικών σωματείων. Στη μνήμη του Δημήτρη Σαχίνη κατατέθηκαν στον τάφο του δεκάδες στεφάνια εκ μέρους φορέων της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ