Τρίτη 27 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
«Τέτοια έγινα, γιατί τέτοια μ' έκανε το Κόμμα μου»

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» στο Νέο Ηράκλειο

«Το παραμορφωμένο καμένο σώμα της Ηλέκτρας υψώνεται σαν φοβερό σύμβολο της ανεξάντλητης δύναμης του λαού και του ΚΚΕ, της απέραντης αφοσίωσης των μελών του στην υπόθεση του Ελληνικού λαού. Το όνομά της έφτασε μακριά πέρα από τα σύνορα της πατρίδας μας. Τη διεκδίκησαν οι αγωνιζόμενες γυναίκες όλου του κόσμου σαν ηρωίδα του παγκόσμιου γυναικείου κινήματος. Αν ζούσε η Ηλέκτρα θα μας έλεγε με την απλότητα που τη χαρακτήριζε: "Τέτοια έγινα, γιατί τέτοια μ' έκανε το Κόμμα μου"».(Σεπτέμβρης 1944, ΚΟΜΕΠ)

Εξήντα χρόνια πέρασαν από τη δολοφονία της Ηλέκτρας Αποστόλου, σύμβολο αντίστασης στη βία, στην υποταγή και η κληρονομιά της παραμένει ζωντανή και επίκαιρη. Το απέδειξαν οι δεκάδες σύντροφοι και φίλοι της, όταν χτες το βράδυ, της ...είπαν να «κοιμηθείς ήσυχα συντρόφισσα, κοιμήσου αδελφή του Κόμματός μας, κοιμήσου κόκκινη αδελφή της Επανάστασης. Η Λευτεριά και η Εκδίκηση πλησιάζει...», τιμώντας την, στην εκδήλωση που έγινε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», στο Ν. Ηράκλειο.

«Σήμερα δεν τιμούμε μόνο την Ηλέκτρα Αποστόλου. Το κίνημά μας έχει χιλιάδες Ηλέκτρες που θυσιάστηκαν το ίδιο ηρωικά και γενναία. Τιμούμε τους εργάτες μας που αγωνίζονται και ματώνουν στα εργοτάξια, στις φάμπρικες, στις σκαλωσιές, στα μουράγια. Τιμούμε το μόχθο και τον ιδρώτα των αγροτών μας. Τιμούμε τους δασκάλους, τους αρχιτέκτονες της ανθρώπινης ψυχής. Τιμούμε το ΚΚΕ που γαλούχησε και ατσάλωσε τους ήρωες - λαϊκούς αγωνιστές», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Πουλουπάκης, εκ μέρους του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Ν. Ηρακλείου και κάλεσε «την ιστορία να χαράξει την αλήθεια και η αλήθεια είναι πως το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στη δημιουργία το έπους της Εθνικής Αντίστασης και πρωτοστατεί και σήμερα στους λαϊκούς αγώνες».


Η Αρετή Μήτση, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, αναφέρθηκε στο μεγαλείο της θυσίας της Ηλέκτρας, λέγοντας: «Η ζωή και ο θάνατός της αποτελεί το παράδειγμα και την προσωποποίηση της Ελληνίδας κομμουνίστριας. Της γυναίκας που με τη στάση της εκφράζει την κομμουνιστική λεβεντιά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που ξέρει να υπερασπίζεται το Κόμμα και τους συντρόφους της». Και κατέληξε: «Είμαστε μαζί στον καθημερινό ηρωισμό όλων όσοι σηκώνουν το ανάστημα, πρωτοστατούν στους αγώνες για να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος, για να γίνουν πράξη τα ιδανικά για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι χιλιάδες μαχήτριες και μάτωσε, βασανίστηκε, θανατώθηκε η Ηλέκτρα».

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, εκ μέρους του ΚΚΕ, αναφερόμενος στα βιογραφικά στοιχεία της Ηλέκτρας, επισήμανε: «Ξημεροβραδιαζόταν έξω από τα κλωστοϋφαντουργεία της εποχής για να γνωριστεί με τις εργάτριες και τα προβλήματά τους, στρατολογούσε τις πιο δραστήριες, τις πιο συνειδητές στο Κόμμα. Αυτό είναι το καθήκον μας. Να ριζώσουμε παντού, να είναι ζωντανή η παρουσία του κομμουνιστή εκεί όπου ζει, δουλεύει ο λαός και η νεολαία. Ολα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα η εργατική τάξη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα καταιγίδα αντιδραστικών μέτρων. Μέσα από μάχες και συγκρούσεις αντίστασης και αντεπίθεσης να αλλάξουμε τους συσχετισμούς σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Να παλέψουμε για την εγκαθίδρυση μιας νέας εξουσίας, της λαϊκής εξουσίας. Σ' αυτό το δρόμο θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Το ΚΚΕ άντεξε στις θύελλες 86 ολόκληρα χρόνια. Πρόσφερε πολλά στο λαό της πατρίδας μας. Στάθηκε ορθό, γιατί πάντα έμεινε πιστό στα οράματα, τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους χιλιάδες κομμουνιστές σαν την Ηλέκτρα. Γιατί, ενάντια στις διώξεις του ταξικού εχθρού, αλλά και τις σειρήνες των οπορτουνιστών έμεινε σταθερό στην υπόθεση της εργατικής τάξης, το σοσιαλισμό. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ηλέκτρας θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη δύναμη τον ίδιο δρόμο».

Στην εκδήλωση έγιναν απαγγελίες «ποιημάτων για την Ηλέκτρα» του Γιάννη Ρίτσου και της Σοφίας Μαυροειδή - Παπαδάκη, ενώ παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής, πλήθος παραρτημάτων Αντιστασιακών Οργανώσεων, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η Αγνούλα, κόρη της Ηλέκτρας. Αμέσως μετά, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η εκδήλωση μνήμης ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους «Φίλους της Αντίστασης και τραγούδια του αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ