Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ
Αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα

ΠΡΑΓΑ.-

Μετά βίας συμπληρώνονται δύο χρόνια από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και δύο χρόνια πριν την ολοκλήρωση της θητείας της Βουλής και οι Τσέχοι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα και το Σάββατο να εκλέξουν τα 200 μέλη του Κοινοβουλίου.

Τα γεγονότα που μεσολάβησαν στο μεσοδιάστημα έχουν δημιουργήσει ένα ταραγμένο, οικονομικά και πολιτικά, κλίμα. Γεγονότα, όπως τα οικονομικά προβλήματα στις αρχές του περασμένου χρόνου και η ανατροπή της συντηρητικής κυβέρνησης το Δεκέμβρη, εξαιτίας του οικονομικού σκανδάλου του κυβερνώντος "Κόμματος των Πολιτών" που εξανάγκασε τον πρωθυπουργό Βάτσλαβ Κλάους να παραιτηθεί του αξιώματος. Από τον περασμένο Γενάρη, κυβερνά στην Τσεχία μεταβατική υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών, με πρωθυπουργό τον πρώην πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Τσεχίας Γιόζεφ Τοζόφσκι.

Προγνωστικά δεν υπάρχουν και αναλυτές βλέπουν το τελευταίο διάστημα ότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μεν μια αλλαγή στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, με επικράτηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση, εκφράζουν, όμως, αμφιβολίες για απρόσκοπτο σχηματισμό κυβέρνησης, μια και θα απαιτηθούν δύσκολες διαπραγματεύσεις για συνεργασία του στην κυβέρνηση με κάποιο άλλο κόμμα. Επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Κλάους που θεωρήθηκε "πολιτικά νεκρός" μετά την αποπομπή του και το Κόμμα των Πολιτών εμφανίζονται να συγκεντρώνουν ένα υπολογίσιμο ποσοστό, το οποίο, όμως, μπορεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο το μετεκλογικό σκηνικό, αφού, τόσο το Σοσιαλδημοκρατικό, όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών του πρώην πρωθυπουργού Κλάους έχουν αποκλείσει μια μεταξύ τους κυβερνητική συνεργασία. Πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν πως μετά την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση θα προκύψει κυβέρνηση συνασπισμού μειοψηφίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος των Συνταξιούχων.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα είναι η πρώτη φορά μετά τη διάσπαση της ενιαίας Τσεχοσλοβακίας, το Γενάρη του 1993, αλλά και μετά το φθινόπωρο του 1989, οπότε ανατράπηκε το σοσιαλιστικό καθεστώς της χώρας, που στην Πράγα θα αναλάβει την εξουσία αριστερή κυβέρνηση. Οι "Σοσιαλδημοκράτες" του σημερινού προέδρου της Βουλής Μίλος Ζέμαν φέρονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις να προηγούνται με ποσοστό 24% μέχρι 27%. Ακολουθεί το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών με 16 - 19%, ενώ για την τρίτη θέση παλεύουν το νεοσυσταθέν Κόμμα των Συνταξιούχων και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχίας, που αναμένεται να συγκεντρώσουν ποσοστό γύρω στο 10%. Το εκλογικό μέτρο του 5% φέρεται να συγκεντρώνουν οριακά η Ενωση της Ελευθερίας, οι ακροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι και το Λαϊκό Κόμμα. Αρχικά ήταν υποψήφια συνολικά 18 κόμματα, τέσσερα όμως από αυτά αποκλείστηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Εκλογών, γιατί δεν μπόρεσαν να καταβάλουν το ειδικό παράβολο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ