Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Τα κομμουνιστικά κόμματα στις σημερινές συνθήκες

Ο "Ρ" δημοσιεύει τις ομιλίες των εκπροσώπων της συνάντησης

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

Εκπρόσωπος ήταν ο Μπράνκο Κιτάνοβιτς, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος

Αγαπητοί σύντροφοι,

Στους Ελληνες και όλους τους κομμουνιστές του κόσμου, εκπρόσωποι των οποίων έχουν έρθει σ' αυτή τη συνάντηση, μεταφέρω τον αδελφικό χαιρετισμό του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας, του μοναδικού μαρξιστικού - λενινιστικού κόμματος στο έδαφος της Νέας Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και σε όλες τις Δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Χαιρετίζω εγκάρδια τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, το οποίο έχει συμβάλει σημαντικά στην ιστορία του απελευθερωτικού και κοινωνικού αγώνα στην Ελλάδα και στην ιστορία του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η παρούσα συνάντηση είναι η τέταρτη και η μεγαλύτερη, ως προς τον αριθμό των μετεχόντων, συνάντηση κομμουνιστών του κόσμου στην τελευταία δεκαετία του αιώνα μας και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η επόμενη συνάντηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Τη φορά αυτή δε θα μιλήσω για το μεγαλειώδες κατόρθωμα και τις επιτυχίες της κομμουνιστικής ιδεολογίας και για την προσωρινή ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και στην Ανατολική Ευρώπη. Θα αναφέρω μόνο ότι η Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση δρομολόγησε τη μεταστροφή στην ανθρώπινη ιστορία και ότι η Σοβιετική Ενωση και οι χώρες του σοσιαλισμού έχουν ουσιαστικά εμπλουτίσει τον πολιτισμό μας, επιλύοντας με επιτυχία πολλά θεμελιακά προβλήματα που δεν είχε λύσει μέχρι τώρα κι ούτε μπορεί να λύσει καμιά καπιταλιστική χώρα. Εχω υπόψη μου τα τεράστια οικονομικά επιτεύγματα, τη γενική απασχόληση, δηλαδή την εξάλειψη της ανεργίας, την πολιτιστική επανάσταση και την εξάλειψη του αναλφαβητισμού, τη δωρεάν παιδεία, τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη, τη σχεδόν δωρεάν κατοικία και όλες τις δημοτικές εξυπηρετήσεις κλπ. Η Σοβιετική Ενωση και οι επαναστατικές δυνάμεις με την καθοδήγηση των κομμουνιστών του κόσμου συνέβαλαν αποφασιστικά στην εξόντωση του φασισμού και στην κατάργηση της αποικιοκρατίας.

Σήμερα οι κομμουνιστές είναι επικεφαλής της Κούβας, του Βιετνάμ, της ΛΔ της Κορέας, του Λάος και της Κίνας, της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, η οποία σημειώνει τεράστιες επιτυχίες στην οικονομία και σε άλλους τομείς.

Αν πάρουμε όλα τα θετικά και όλα τα αρνητικά στην ανάπτυξη του σοσιαλισμού, τα πειστικά γεγονότα δείχνουν ότι υπερέχουν απολύτως τα θετικά. Κατά την εκτίμηση του πρώην σοσιαλισμού πρέπει να ξεκινάμε απ' αυτή τη διαπίστωση, υιοθετώντας κριτική στάση απέναντι σε πολλά φαινόμενα, παραμορφώσεις, παραλείψεις και λάθη του σοσιαλιστικού κόσμου και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούμε απολύτως θετικά και την Κομμουνιστική Διεθνή (Κομιντέρν), λαμβάνοντας υπόψη και τις ορισμένες αδυναμίες και λάθη της. Η Κομιντέρν επηρέασε ουσιαστικά τη δημιουργία πολλών κομμουνιστικών κομμάτων σε όλες τις περιοχές του πλανήτη και στη συγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Γι' αυτό, είμαστε κατά της μηδενιστικής στάσης και την υποτίμηση των μεγάλων επιτευγμάτων της ΕΣΣΔ, της Ανατολικής Ευρώπης, στις σοσιαλιστικές χώρες της Ασίας και την Κούβα.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Είπα ήδη ότι αυτή τη φορά δε θα μιλήσω για τα αίτια της προσωρινής ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά, ωστόσο, θα τονίσω ότι στη βάση αυτού βρίσκεται η σταδιακή εγκατάλειψη της γραμμής του μαρξισμού - λενινισμού, που άρχισε στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ και με το αντεπαναστατικό πραξικόπημα που έκανε το 1948 ο Ιόσιπ Μπροζ Τίτο, ο οποίος συνέλαβε και διέγραψε 228.000 μέλη του τότε Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας των 300.000 μελών. Την τελική προδοσία έκαναν ο Γκορμπατσόφ και η κλίκα του σε συνεργασία με τις κύριες καπιταλιστικές χώρες.

Σε σχέση μ' αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω τον αρνητικό ρόλο της Διάσκεψης του Ελσίνκι των ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ το 1975 και της υιοθετημένης εκεί Διακήρυξης, την οποία με το πρόσχημα της "υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" χρησιμοποίησαν τα ιμπεριαλιστικά κράτη για να επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών. Πριν απ' όλα το κάνουν αυτό οι ΗΠΑ που μέχρι τώρα δεν έχουν υπογράψει εξ ολοκλήρου ακόμα και την Παγκόσμια Διακήρυξη για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Οπως είναι γνωστό, το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα είναι το δικαίωμα στη ζωή. Πουθενά στον κόσμο δεν παραβιάζεται αυτό το δικαίωμα όπως ακριβώς στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ κρατούν το παγκόσμιο ρεκόρ στις δολοφονίες, τα εγκλήματα, στον αριθμό των φυλακισμένων και στη ναρκομανία. Ακριβώς οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Αγγλίας, ως φορείς της λεγόμενης "νέας τάξης πραγμάτων", είναι οι επεμβασίες και διεθνείς εγκληματίες και οργανωτές και υποκινητές πολέμων σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Μαζί με την εσωτερική πέμπτη φάλαγγα, προκάλεσαν τον αδελφοκτόνο πόλεμο στη Βοσνία και τη μαζική γενοκτονία των Σέρβων στην Κροατία. Με βάση τη Συμφωνία του Ντέιτον σφετερίστηκαν το δικαίωμα να καταλάβουν τη Βοσνία και να εγκαταστήσουν στο έδαφός της βάσεις του ΝΑΤΟ. Με τη βοήθεια των πρακτόρων τους, μ' επικεφαλής των Ιμπραχίμ Ρουγκόβα εξωθούν τους Σέρβους και τους Αλβανούς σε συγκρούσεις στο Κόσσοβο. Κύριος στόχος τους είναι να προκαλέσουν μαζική στρατιωτική σύγκρουση και να εμφανιστούν στο ρόλο του διαιτητή για την "εγκαθίδρυση της ειρήνης", τάχα. Στο πλαίσιο του σεναρίου αυτού ετοιμάζονται να εισαγάγουν στρατιωτικές δυνάμεις τους στο Κόσσοβο και να ιδρύσουν εκεί κατοχικές βάσεις του ΝΑΤΟ. Πρόκειται πρακτικά για επανάληψη του σεναρίου στη Βοσνία. Τασσόμαστε υπέρ της απομάκρυνσης των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να εγκαταλείψουν αμέσως όλες τις περιοχές των Βαλκανίων. Οι Σέρβοι και οι Αλβανοί θα βρουν μόνοι τους κατάλληλους τρόπους για την επίλυση όλων των προβλημάτων προς όφελος των Σέρβων και των Αλβανών, οι οποίοι οφείλουν να ζουν στη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία ισότιμα και φιλικά. Το ΝΑΤΟ δεν είναι φορέας της ειρήνης, είναι φορέας του πολέμου.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Ο πραγματικός κομμουνιστής οφείλει να είναι και πατριώτης και διεθνιστής. Δυστυχώς, στο έτος που γιορτάζουμε τα 150 χρόνια του μεγαλοφυούς έργου του Μαρξ και του Ενγκελς "Κομμουνιστικό Μανιφέστο", εφαρμόζεται στην πράξη το σύνθημα: "Μεγαλοαστοί όλων των χωρών, ενωθείτε!".Σήμερα υπάρχουν στον κόσμο μερικές χιλιάδες αστικών οργανώσεων και συλλόγων, που σκοπός τους είναι να εξασφαλίσουν και να επεκτείνουν την παγκόσμια δικτατορία της μεγαλοαστικής τάξης, ιδίως της αμερικανικής, της δυτικοευρωπαϊκής και ιαπωνικής μεγαλοαστικής τάξης. Δεν υπάρχει όμως ούτε μια διεθνής κομμουνιστική οργάνωση,

Ορισμένα κόμματα υποστηρίζουν ότι είναι πολύ επικίνδυνο και πρόωρο να ερεθίσουμε τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της Γερμανίας που μπορούν να θυμώσουν και να τιμωρήσουν αυστηρά όλους που ακόμα και δημόσια δε σκέφτονται ούτε δημόσια όπως αυτοί.

Τα κόμματα αυτά λένε ότι για την ανοιχτή αλληλεγγύη του παγκόσμιου προλεταριάτου με τη μορφή δημιουργίας διεθνούς οργάνωσης πρέπει να περιμένουμε την ώρα που θα επέλθει η επαναστατική κατάσταση. Και θα επέλθει αυτή ύστερα από ένα χρόνο, μια δεκαετία ή εκατονταετία κανένας απ' αυτούς δεν το υποστηρίζει. Επομένως, μετατίθεται σε αόριστο χρόνο η θεσμοθέτηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, παραλύεται το πνεύμα αντίστασης στον ιμπεριαλιστικό οικουμενισμό, το πνεύμα της επαναστατικής ταξικής πάλης και προετοιμάζεται το έδαφος για τον κούφιο βερμπαλισμό και την ιδεολογική συνθηκολόγηση. Η ταξική επαναστατική πάλη δεν είναι δυνατό να διεξαχθεί διστακτικά, δειλά, αόριστα και αναποφάσιστα. Οι στόχοι της στρατηγικής και της τακτικής πρέπει να βασίζονται στις θέσεις του μαρξισμού - λενινισμού, πρέπει να είναι σαφέστατοι και στοχοπροσηλωμένοι, πρέπει να αποβλέπουν στην αναχαίτιση και την κατάρρευση της επιθετικής επέκτασης της λεγόμενης "νέας τάξης πραγμάτων", πρέπει να αποβλέπουν στη νίκη. Φυσικά, δεν πρέπει συνάμα να επιτραπεί καμιά τυχοδιωκτική και ψευτοεπαναστατική ενέργεια και εκδήλωση.

Οι συνθήκες για την ύπαρξη επαναστατικής κατάστασης υπάρχουν πάντα εκεί που κυριαρχεί η αδικία, η καταλήστευση του λαού, η εκμετάλλευση της ξένης εργασίας, η καταπίεση και η εκμετάλλευση άλλων λαών και χωρών, εκεί που οι ιμπεριαλιστές καταφεύγουν στις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τους πολέμους. Την επαναστατική κατάσταση δημιουργούν πριν απ' όλα η ενεργοποίηση των επαναστατικών δυνάμεων και η διεθνής συνεργασία και αλληλεγγύη τους, που πρέπει να ανταποκρίνονται στις αντικειμενικές δυνατότητες στη δοσμένη ιστορική στιγμή.

Φυσικά, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Αλλά στο ρόλο των ρεαλιστών εμφανίζονται συχνά άνθρωποι χωρίς προσωπική σκέψη, καιροσκόποι που δε διακρίνουν το ρεαλισμό από τη συνθηκολόγηση.

Σύντροφοι,

Υποστηρίζουμε στο σύνολό της την πρόταση της συντρόφισσας Αλέκας Παπαρήγα για τη διοργάνωση τον επόμενο χρόνο Διεθνούς Διάσκεψης των κομμουνιστικών κομμάτων. Πέρσι, στο Λένινγκραντ, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 80χρονων της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης, διοργανώθηκε μεγάλη διεθνής συνάντηση κομμουνιστικών κομμάτων από διάφορες χώρες του κόσμου. Εκεί, εξάλλου, κάναμε την πρόταση για τη σύσταση Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη διοργάνωση νέας διεθνούς συνάντησης των κομμουνιστικών και εργατικών μαρξιστικολενινιστικών κομμάτων του κόσμου. Η πρόταση αυτή παραμένει επίκαιρη και σήμερα. Η διάσκεψη υιοθέτησε τη Διακήρυξη του Λένινγκραντ και εκτίμησε θετικά τη γραμμή του Λένιν - Στάλιν στην επανάσταση και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, καθώς και στην καθοδήγηση του κόμματός τους. Στη συνάντηση του Λένινγκραντ το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας έκανε πρόταση 12 σημείων για τα πρώτα βήματα θεσμοθέτησης και συνεργασίας στο επίπεδο αυτό των κομμουνιστικών κομμάτων του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό αναφέραμε και διάφορα συγκεκριμένα μέτρα που, κατά τη γνώμη μας, θα ήταν χρήσιμα για την ανανέωση και την ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης των κομμουνιστικών κομμάτων και για τη διεξαγωγή της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Λόγω του περιορισμένου χρόνου δε θα επαναλάβω εδώ αυτές τις προτάσεις, αλλά έχουν δημοσιευτεί στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Μαρξισμός και σύγχρονη εποχή" που εκδίδεται στη ρωσική γλώσσα στο Κίεβο. Θα αναφέρω απλώς ότι τα κόμματα που για διάφορους λόγους δεν είναι έτοιμα τούτη τη στιγμή να συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στη διοργάνωση νέας διεθνούς συνάντησης των κομμουνιστών, μπορούν, κατά τη γνώμη μου, να πάρουν μέρος σ' αυτή τη συνάντηση ανεπίσημα ή ως παρατηρητές. Φυσικά, παράλληλα με την παγκόσμια συνάντηση των κομμουνιστικών κομμάτων, είναι επιθυμητό να διοργανωθούν και περιφερειακές και κατά ηπείρους συναντήσεις και να εντείνουμε τη συνεργασία σε πληροφοριακό, ιδεολογικό, πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς αγώνα! Και πάντα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες για την επίτευξη της νίκης, αν ο αγώνας είναι κοινός, αν είμαστε αλληλέγγυοι, αν εφαρμόζουμε στην πράξη το σύνθημα "Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!". Νικάει μόνο εκείνος που αγωνίζεται!

Και τελειώνοντας, επιτρέψτε μου να κάνω μια παρέκβαση. Θα ήταν πολύ επικίνδυνη η ερωτοτροπία του εσωτερικού και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος με τα παλιά και νέα σοσιαλδημοκρατικά ρεύματα, με την αναζωογόνηση των διαφόρων παραλλαγών του τιτοϊσμού, του γκορμπατσοφισμού, του αυστρομαρξισμού κλπ. Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα μαρξιστικολενινιστικά κόμματα και τη σοσιαλδημοκρατία ήταν και παραμένει η στάση απέναντι στην ιδιοκτησία και το διεθνισμό.

Οι μαρξιστές - λενινιστές θεωρούν ότι χωρίς την κυριαρχία, ιδίως στα μεγάλα οικονομικά συστήματα, των συλλογικών μορφών ιδιοκτησίας, δηλαδή της κρατικής, κοινωνικής και συνεταιριστικής ιδιοκτησίας, δεν μπορεί να υπάρξει σοσιαλισμός. Η σοσιαλδημοκρατία, όμως, τάσσεται υπέρ της λεγόμενης ισοτιμίας όλων των μορφών ιδιοκτησίας, που στην πράξη σημαίνει ότι τάσσονται υπέρ της δυνατότητας ιδιωτικοποίησης των εργοστασίων, των μεγάλων συγκροτημάτων, των σιδηροδρόμων, των τραπεζών κλπ. Και εκτός αυτού, αυτοί είναι συχνά άμεσοι ιδιοκτήτες ιδιωτικοποιημένων δημόσιων εργοστασίων, τραπεζών, σιδηροδρόμων, αγροτικών συμπλεγμάτων και μεγάλης περιουσίας. Κάθε ιδιωτικοποίηση της λαϊκής περιουσίας σημαίνει ανοιχτή ληστεία. Δεν υπάρχει κι ούτε μπορεί να υπάρξει τίμια και δίκαια ιδιωτικοποίηση, γιατί από τη φύση της είναι μια πράξη ληστείας. Είμαστε μόνο υπέρ μιας τέτοιας ατομικής ιδιοκτησίας, όπου ο άνθρωπος εργάζεται μόνος του και όπου δεν υπάρχει εκμετάλλευση ξένης εργασίας. Είμαστε κατά της ιδεολογικής σύγκλισης που προπαγανδίζουν οι σοσιαλδημοκράτες και κατά της διείσδυσης της σοσιαλδημοκρατίας στις γραμμές μας, γιατί ακριβώς η σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία κατέστρεψε το ΚΚΣΕ και τα κομμουνιστικά κόμματα των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, διότι σοσιαλδημοκρατία σημαίνει προδοσία των συμφερόντων της εργατικής τάξης και της προόδου, γιατί είναι υπηρέτρια της "νέας τάξης πραγμάτων".

Αγαπητοί σύντροφοι,

Θα ήθελα να επαναλάβω άλλη μια φορά ότι ο σοσιαλισμός είναι νομοτελειακό στάδιο στην εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας και γι' αυτό δεν είναι δυνατό να εξοντωθεί! Το μέλλον ανήκει στο σοσιαλισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη απήχηση με αυξημένη συμμετοχή (2011-12-04 00:00:00.0)
Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση στις Βρυξέλλες (2011-04-06 00:00:00.0)
Προτάσεις για το 16ο Συνέδριο (2000-10-18 00:00:00.0)
Την Παρασκευή η εναρκτήρια συνεδρίαση (1999-05-19 00:00:00.0)
Τα σχέδια του ιμπεριαλισμού πρέπει να ανατραπούν (1998-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ