Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ
Αναζωπυρώθηκαν οι εχθροπραξίες

ΜΠΙΣΑΟΥ.-

Με το πρώτο φως της μέρας, οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά των θέσεων των στασιαστών, οι οποίοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή Μπρα, περίπου 10 χλμ. από το κέντρο της πρωτεύουσας, στην οποία βρίσκεται και το διεθνές αεροδρόμιο της Μπισάου. Τα κυβερνητικά στρατεύματα βομβάρδισαν επανειλημμένως τις θέσεις των στασιαστών και διατείνονται ότι, με τη βοήθεια και των στρατευμάτων από τη Δημοκρατία της Γουινέας και τη Σενεγάλη, τους έχουν περικυκλώσει.

"Στο επίκεντρο των επιθέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων είναι πάντα το αεροδρόμιο", τόνισε, με δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γουινέα Μπισάου, Φερνάντο Ντέλφι ντα Σίλβα, ο οποίος υποστήριξε ότι οι στασιαστές βρίσκονται, ήδη, σε πολύ δύσκολη θέση.

Η επανέναρξη των συγκρούσεων προκάλεσε τον τερματισμό της μεσολαβητικής προσπάθειας του υπουργού Εξωτερικών της Γκάμπια, Μοχάμεντ Σεντάτ Τζομπέ, ο οποίος είχε μεταβεί με γαλλικό πλοίο, την Τετάρτη, στη Γουινέα Μπισάου και μετά από τη συνάντησή του με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επρόκειτο να συναντηθεί με τους ηγέτες των στασιαστών. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο SIC, η συνάντηση του Σεντάτ Τζομπέ με τον επικεφαλής των στασιαστών, αποπεμφθέντα αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Ανσουμάνε Μάνε, διεκόπη, λίγο μετά την έναρξή της και το ενδεχόμενο επανάληψής της δε φαίνεται πιθανό.

Επιμένουν οι στασιαστές

Λίγες ώρες μετά την έναρξη των συγκρούσεων, οι στασιαστές προχώρησαν σε αντεπίθεση, κατά την οποία κατέλαβαν τοπικό ραδιοσταθμό, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Lusa". Στο λαό της Γουινέα Μπισάου αλλά και στη διεθνή κοινότητα απευθύνθηκε με μήνυμά του ο εκπρόσωπος των στασιαστών, στρατηγός Μανουέλ ντε Σάντος Γκομέζ, ο οποίος επανέλαβε ότι "δεν πρόκειται για πραξικόπημα αλλά για στρατιωτική δράση που έχει στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την παραπομπή του Προέδρου, Ζοάο Μπερνάντο Βιέιρα, σε δικαστήριο". Ο ντε Σάντος Γκομέζ υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις των στασιαστών δεν έχουν υποστεί πλήγματα, αλλά αντίθετα είναι σίγουροι για τη νίκη τους και προσέθεσε ότι οι στασιαστές δεν προτίθενται να κάνουν διάλογο με κανέναν άλλο διαμεσολαβητή, εκτός από τον βουλευτή της σενεγαλέζικης αντιπολίτευσης Λάντινγκ Σαουνάμε.

Μετά από τις χτεσινές εξελίξεις πολλοί παρατηρητές τόνιζαν ότι η επανάληψη της όποιας διαμεσολαβητικής προσπάθειας δε μοιάζει ιδιαίτερα πιθανή.

Στο έλεος της βροχής και της ζούγκλας

Την ίδια στιγμή, συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για την τύχη των χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στην πυκνή ζούγκλα της επαρχίας, που είναι γνωστή για τους μεγάλους κροκόδειλούς της. Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφής του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι, περίπου, 100.000 πρόσφυγες βρίσκονται στην πόλη Μανσόα, 60 χλμ. από την Μπισάου, ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει μοιράσει δεν πρέπει να έχει φτάσει παρά μόνο σε 30.000 πρόσφυγες από το γενικό σύνολο των 200.000 ανθρώπων, που εκτιμάται ότι εγκατέλειψαν την εστία τους. Οπως, μάλιστα, έγινε γνωστό, η Σενεγάλη έκλεισε τα σύνορά της με τη Γουινέα Μπισάου, απαγορεύοντας στα καραβάνια των προσφύγων να εισέλθουν στο έδαφός της, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι δεκάδες χιλιάδες άτομα βρίσκονται μέσα στη ζούγκλα υπό το έλεος των καταρρακτωδών βροχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ