Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες συγκρούσεις και διπλωματική κινητικότητα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ.- Επαναλήφθηκαν χτες οι συγκρούσεις στη μεθόριο Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας, μεταξύ δυνάμεων του Βελιγραδίου και υποστηρικτών των αυτονομιστών που επιχειρούσαν να περάσουν όπλα εντός της σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου. Την ίδια ώρα η Αλβανία προετοιμαζόταν για δικές της αεροπορικές ασκήσεις, σε συνέχεια εκείνων του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα (που "αναμένεται να επαναληφθούν") και η Ρωσία ανακοίνωνε αποστολή δύο διπλωματών της στα Βαλκάνια, των υφυπουργών Εξωτερικών Νικολάι Αφανασιέφσκι και Αλεξάντερ Αντέγιεφ, για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Συγκρούσεις

Τρία ένοπλα επεισόδια σημειώθηκαν χτες στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας, δύο μέρες μετά τις συνομιλίες του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Μόσχα, που προκάλεσαν αμφιλεγόμενες αντιδράσεις στη σερβική και την αλβανική πλευρά.

Οι άνδρες του γιουγκοσλαβικού στρατού δεν είχαν απώλειες, ενώ σύμφωνα με σερβικές πηγές τουλάχιστον δέκα Αλβανοί, που προσπάθησαν να μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά από την Αλβανία στο Κοσσυφοπέδιο, έχασαν τη ζωή τους.

Επίσης ένας αστυνομικός και ένας στρατιώτης έχασαν τη ζωή τους σε συμπλοκές με ένοπλους Αλβανούς κατά μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου Πρίστινα - Πρίζρεν στην περιοχή Στίμλιε.

Οι σερβικές αρχές υποστηρίζουν ότι η μετακίνηση των ενόπλων επεισοδίων, από τα μέλη του αποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού" (KLA ή UCK), στην περιοχή Στίμλιε στο νότο του Κοσσυφοπεδίου έχει σκοπό τον αποκλεισμό του οδικού δικτύου Πρίστινα - Πρίζρεν - Τζάκοβιτσα και τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας μέσω της ΠΓΔΜ, λόγω των αυστηρών μέτρων που έλαβε ο γιουγκοσλαβικός στρατός στα σύνορα με την Αλβανία, αποτρέποντας τις περισσότερες προσπάθειες των Αλβανών για τη μεταφορά όπλων στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι ισχυρισμοί αυτοί φάνηκαν να επιβεβαιώνονται μετά από χτεσινό επεισόδιο στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας - ΠΓΔΜ, όπου μεθοριακοί φρουροί απέτρεψαν για πρώτη φορά σε μία μεγάλη ομάδα ένοπλων Αλβανών να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο από την ορεινή περιοχή κοντά στη διάβαση Τζένεραλ Γιάνκοβιτς. Οι μεθοριακοί φρουροί απώθησαν την ομάδα των ενόπλων, οι οποίοι διαλύθηκαν μέσα στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου αρνούνται να προσέλθουν στις συνομιλίες με τους Σέρβους και θέτουν ως όρο την αποχώρηση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ καλούν το ΝΑΤΟ να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση.

Στη Νέα Γιουγκοσλαβία

Στο Βελιγράδι όλα τα πολιτικά κόμματα υποστήριξαν την απόφαση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να μην αποδεχτεί την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων που απαιτεί η Δύση. Ενώ σε ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι τα αρμόδια όργανα της Δημοκρατίας της Σερβίας ασχολούνται με την επιστροφή των προσφύγων και με την αποκατάσταση των ζημιών των κατεστραμμένων σπιτιών.

Στο Μαυροβούνιο όμως φωνές ζητούν να μετατεθούν όλοι οι στρατιώτες από αυτήν τη Δημοκρατία που υπηρετούν στο Κοσσυφοπέδιο. Η Βουλή του Μαυροβουνίου ψήφισε μια διακήρυξη με την οποία ζητείται από τα αρμόδια ομοσπονδιακά όργανα να συμβάλουν στη λήξη των εχθροπραξιών στο Κοσσυφοπέδιο, διαφορετικά οι στρατιωτικές αρχές να διατάξουν τη μετάθεση όλων των στρατιωτών από το Μαυροβούνιο σε στρατόπεδα εκτός Κοσσυφοπεδίου.

Στην Αλβανία

Ενώ πληροφορίες του "Ασοσιέιτεντ Πρες" έφεραν τους Κοσσοβάρους Αλβανούς να μεταθέτουν τη στήριξή τους στους αυτονομιστές του KLA, απορρίπτοντας τους "μετριοπαθείς" του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, στα Τίρανα ανακοινώνονταν αεροπορικές ασκήσεις για σήμερα από τον αλβανικό στρατό. Θα καλύπτουν τον εναέριο χώρο της Αλβανίας και τμήμα στα βορειοανατολικά σύνορα με τη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε τη Δευτέρα αεροπορικές ασκήσεις στον εναέριο χώρο της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ και όπως ανακοίνωσε προχτές ο Αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ "θα γίνουν και άλλες ασκήσεις".

Η Γερμανία...

Διά των επισημοτέρων χειλέων, αυτών του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, η γερμανική κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ της εντολής του ΟΗΕ πριν από κάθε στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

"Εάν το Βελιγράδι δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των "δεκαπέντε", προβλέπεται μια σειρά μέτρων στα οποία περιλαμβάνεται και η στρατιωτική επέμβαση", είπε ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος πάντως ευχαρίστησε τον Ρώσο Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν για τις προσπάθειές του προς την κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου, με τη συνάντησή του με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

"Θα περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον να δούμε εάν ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς κρατήσει τις υποσχέσεις του. Εάν όλα αυτά τα κάνει για να κερδίσει χρόνο, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο", πρόσθεσε.

Ο Κολ επανέλαβε τους φόβους της Γερμανίας για μαζική άφιξη στη χώρα προσφύγων, στην περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε βοήθεια 1,65 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ