Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Αρχισε η καταμέτρηση των υπογραφών

Η Ιεραρχία άρχισε την καταμέτρηση των υπογραφών υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες. Για το σκοπό αυτό χτες συνεδρίασε στη Μονή Πετράκη, η αρμόδια επιτροπή της Εκκλησίας και στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι ο αριθμός των υπογραφών, που έχουν μέχρι τώρα συγκεντρωθεί, έχει ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια. Η Επιτροπή συνεδρίασε ενόψει της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα αρχίσει τη Δευτέρα.

«Η διαδικασία της συλλογής των υπογραφών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, συνεχίζεται σταθερά και αταλάντευτα σε όλες τις μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας και προσέρχονται να υπογράψουν άνθρωποι από όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους». Ωστόσο η Επιτροπή εκτιμά ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των υπογραφών πρέπει να ενεργοποιηθούν οι επιτροπές ελέγχου κατά μητροπόλεις, προκειμένου να ελέγξουν από νομικής πλευράς την εγκυρότητα των στοιχείων.

Νέα κρίση με το Πατριαρχείο

Νέα προβλήματα όμως εκδηλώνονται στις σχέσεις Εκκλησίας της Ελλάδας και Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, με αφορμή τη συμμετοχή των μητροπολιτών από τις αποκαλούμενες «Νέες Χώρες» (Δωδεκάνησα, Κρήτη) στην κληρολαϊκή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο Φανάρι στις 25 Νοέμβρη. Πρόκειται για πέντε ιεράρχες και επτά λαϊκούς, η συμμετοχή των οποίων, εκτιμάται από εκκλησιαστικούς κύκλους ότι χρησιμοποιείται από το Πατριαρχείο για να επιβεβαιώσει ότι η διοίκηση των «Νέων Χωρών» ασκείται και από αυτό.

Από την επίσημη Εκκλησία δεν υπήρξε αντίδραση, αλλά το συνδικαλιστικό όργανο των ιερέων, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδας εξέδωσε χτες σκληρή ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί το Πατριαρχείο ότι με την ενέργεια αυτή αποβλέπει στην άσκηση και διοικητικής εξουσίας, πέρα από την πνευματική, στις αντίστοιχες μητροπόλεις. Και χαρακτηρίζει ως νέο ατόπημα και νέα πρόκληση εκ μέρους του πατριάρχη προς την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Σύνδεσμος των κληρικών ζητά να μη σταλούν εκπρόσωποι στη σύνοδο του Πατριαρχείου.

Αποκατάσταση των ΕΑΜιτών μητροπολιτών

Στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που αρχίζει τη Δευτέρα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατατεθεί από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο πρόταση για την αποκατάσταση της μνήμης των μητροπολιτών Κοζάνης Ιωακείμ και Ηλείας Αντωνίου, οι οποίοι συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και για το λόγο αυτό είχαν κηρυχτεί έκπτωτοι από το αξίωμά τους.

Η ενέργεια αυτό γίνεται ενόψει της εκδήλωσης που οργανώνει στις 26 Νοέμβρη η Ιεράς Σύνοδος στο Μέγαρο Μουσικής για να βραβευτούν «οι ιερείς, οίτινες ηγωνίσθησαν ψυχή τε και σώματι διά την προάσπιση των υψηλών ιδεωδών της δικαιοσύνης και της ελευθερίας». Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής θα παρουσιασθεί ο αφιερωματικός τόμος με τίτλο «Μνήμες και μαρτυρίες από τα χρόνια της Κατοχής» που αναφέρεται «εις το μείζον εθνικόν έργον και την προσφορά του Ιερού Κλήρου εις τον αγώνα του Εθνους κατά την περίοδον εκείνην 1940-1944». Ανάμεσα στους τιμηθέντες αναμένεται, εκτός από τους δύο παραπάνω μητροπολίτες, να είναι και οι αρχιεπίσκοποι Χρύσανθος και Δαμασκηνός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποκαταστάθηκε η «κοινωνία» (2004-06-05 00:00:00.0)
Κυβέρνηση: Εφαρμόζουμε τους νόμους (2004-05-04 00:00:00.0)
Στέλνει τον κατάλογο για απλή ενημέρωση... (2003-08-28 00:00:00.0)
Αφεση «αμαρτιών» στους ΕΑΜίτες μητροπολίτες (2000-11-08 00:00:00.0)
Κυβέρνηση και Εκκλησία συντηρούν το μέτωπο (2000-08-09 00:00:00.0)
Ανταγωνισμός και καχυποψία (1998-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ