Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Στέλνει τον κατάλογο για απλή ενημέρωση...

Προς απλή ενημέρωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όχι προς έγκριση θα σταλεί ο κατάλογος των εκλόγιμων για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Αυτό αποφάσισε ομόφωνα χτες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Οπως υπογραμμίζει, η «αγάπη» είναι αυτή που την οδηγεί να υπερβεί τα δικαιώματα της Εκκλησίας της Ελλάδας και να στείλει τον κατάλογο. Επιπλέον, θα σταλεί και λεπτομερής επεξηγηματική επιστολή για την πραγματικότητα του θέματος.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στηρίζει την απόφασή της στην τροποποίηση του Ε΄ όρου της προ 75 ετών εκδοθείσας Πατριαρχικής Πράξης του 1928. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η τροποποίηση πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1929, κατόπιν συμφωνίας των δύο Εκκλησιών και λαμβάνοντας υπόψη το Νομικό Καθεστώς της Ελλάδας και ως «προέκταση» την Αυτοκεφαλία της Ελληνικής Εκκλησίας. Σύμφωνα με αυτή τη «νομική εξήγηση», θεωρείται ότι μπορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο να «περισυστείνει» μητροπολίτες βάσει όμως κάποιων προϋποθέσεων και με «το πνεύμα» ότι σήμερα υπάρχει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδας. Τελικός αποδέκτης απόφασης είναι η Ιερά Σύνοδος. Επιπλέον, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και στην ερμηνεία του στο Σύνταγμα της Ελλάδας, που επιβεβαίωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδας δεν έχει υποχρέωση να υποβάλλει τον κατάλογο προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για έγκριση. Να σημειώσουμε ότι η ερμηνεία από το ΣτΕ είχε γίνει εξ αφορμής της σύστασης του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας το 1977. Ο Χάρτης περιλαμβάνει στη σύσταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου 6 μητροπολίτες των νέων χωρών και 6 των παλαιών.

Με δεδομένες τις δηλώσεις Βαρθολομαίου στη Ζάκυνθο περί μη απεμπόλησης των νέων χωρών και την «πίστη» του στα επίσημα κείμενα, στις πράξεις, στο Σύνταγμα και τη χτεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου, πιστής στα «δικαιώματα» της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναμένονται εξελίξεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ