Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Δικομματική συναίνεση για επιδρομή στις τσέπες των δημοτών

Τα οικονομικά προβλήματα, που ταλανίζουν τους περισσότερους δήμους της χώρας, όχι απλώς δεν πήραν το δρόμο προς τη λύση τους, αλλά αντιθέτως, ανακυκλώνονται, με απώτερο στόχο την προώθηση της «οικονομικής αυτοτέλειας» των Δήμων, δηλαδή τη μετατροπή τους σε επιχειρήσεις που πωλούν υπηρεσίες και σε φορομπήχτες που αντλούν έσοδα από τους δημότες τους. Το παραπάνω προκύπτει από τη χτεσινή πρώτη μέρα του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ολοκληρώνεται σήμερα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η σύγκληση της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ), υπό τις ευλογίες αυτών των κομμάτων, παρά τις όποιες αποπροσανατολιστικές φραστικές αντιθέσεις, ήταν το βασικό στοιχείο που χαρακτήρισε το συνέδριο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, κάνοντας σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική κατεύθυνση και στόχους αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποσχέθηκε κάποια ψίχουλα (δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλο να δηλώνει μετά σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ότι «έτσι ικανοποιούνται τα 9 στα 10 αιτήματα των Δήμων».

Συγκεκριμένα ο υπουργός: Επανέλαβε την πρωθυπουργική υπόσχεση για έκτακτη επιπλέον οικονομική επιχορήγηση των Δήμων με 315 εκατ. ευρώ για το 2003. Δεσμεύτηκε ότι στον προϋπολογισμό του 2004 θα εγγραφούν - σύμφωνα με το ν.1828/89 - τα ποσά για την ΤΑ, αλλά με βάση τα στοιχεία του 2002! Ετσι όμως διαχωρίζει τα ποσά από την εξέλιξη του προϋπολογισμού. Που σημαίνει διαχωρισμός των εσόδων της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και στην ουσία αλλαγή του ν.1828/89. Για τον οποίο, ενώ δικολαβικά αρνήθηκε την αλλαγή του ή μετατροπή ή αναθεώρησή του, «σε βάρος της ΤΑ», είπε ότι ο νόμος αυτός «είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσουμε όχι να αλλάξουμε το πνεύμα του, αλλά να αλλάξουμε ουσιαστικά ή να διευρύνουμε τις ρυθμίσεις του, προκειμένου να ανταποκριθεί στις καινούριες ανάγκες».

Για τις νέες αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στην ΤΑ, είπε ότι η κυβέρνηση θα τις χρηματοδοτήσει μέχρι την έναρξη της λειτουργίας τους. Από εκεί και πέρα, για την ανάπτυξη και λειτουργία τους, θα πρέπει οι δήμοι να βρουν τα έσοδα. Για το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) είπε ότι θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου ο προγραμματισμός των έργων του υπολειπόμενου 50% που χρωστά η κυβέρνηση στους Δήμους.

Τέλος, αναφερόμενος στη ρύθμιση των χρεών με δανεισμό, είπε ότι αφορούν στο σύνολο του χρέους, με επιτόκιο 5,07% και δίνει στους Δήμους ένα χρόνο «περίοδο χάριτος» και διάρκεια δανείου 15 χρόνια.

Ολα τα παραπάνω, που σε τίποτα δε λύνουν τα εκρηκτικά οικονομικά προβλήματα των Δήμων, κρίθηκαν από τα επιτελεία των παρατάξεων που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ως «ικανοποιητικά».

Συναίνεση πίσω από τις κορόνες

Αν κάτι κυριάρχησε στην πρώτη μέρα του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, ήταν το επί της ουσίας πνεύμα συναίνεσης μεταξύ των κυριοτέρων ομιλητών στα κύρια οικονομικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Και ιδιαίτερα στο θέμα της δυνατότητας των Δήμων να επιβάλουν φόρους. Να σημειωθεί δε, πως οι εκπρόσωποι του δικομματισμού και του ΣΥΝ, εντόπισαν πως το κύριο πρόβλημα των οικονομικών της ΤΑ, απορρέει από «τη μη εφαρμογή της νομιμότητας» και όχι από την πολιτική που έχουν ασκήσει οι κυβερνήσεις από το '90 μέχρι σήμερα, μαζί με την πολιτική που τόσα χρόνια εφάρμοσαν οι ηγεσίες της ΚΕΔΚΕ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, κατηγόρησε μεν την κυβέρνηση για την πολιτική της στην ΤΑ, αλλά είπε πως είναι αναγκαιότητα «η θεσμοθέτηση δυνατότητας είσπραξης πόρων από την ίδια την ΤΑ μέσω μιας συνολικής μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος, χωρίς όμως περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των πολιτών»(!).

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, αφού μίλησε για την ανάγκη «οικονομικής αυτονομίας και ανεξαρτησίας» της ΤΑ, άσκησε «κριτική» στο ΠΑΣΟΚ, διότι «προχώρησε σε αναδιπλώσεις» στις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε για την Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, ο Δημ. Τσοβόλας, πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, απευθυνόμενος στους συνέδρους, είπε: «Εχετε καθήκον ιερό να απευθυνθείτε στο λαό και να του αποκαλύψετε τους αναχρονιστές, που αυτοαποκαλούνται εκσυγχρονιστές, αυτούς που την "άνοιξη" της ΤΑ, της δεκαετίας του '80, την κατάντησαν "βαρυχείμωνο"». Και επισήμανε τη συμπαράσταση του ΔΗΚΚΙ, «για να δοθεί μια σταθερή λύση στο οικονομικό πρόβλημα της ΤΑ, στα πλαίσια μιας άλλης, ποιοτικά αναβαθμισμένης ΤΑ, με σύγχρονη διοικητική διάρθρωση, για ουσιαστική αποκέντρωση και περιφερειακή Ανάπτυξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ