Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
Τα συνδικάτα στην πρώτη γραμμή του αγώνα

Αποφασισμένα να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στην ανάπτυξη της πάλης για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος εμφανίζονται τα εργατικά συνδικάτα.

Στη Θεσσαλονίκη

Το κοινό ψήφισμα των σωματείων τους, με το οποίο διεκδικούν την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος και καλούν τους εργαζόμενους σε δράση για τη θέσπισή του, επέδωσαν χτες στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης εκπρόσωποι του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, του Σωματείου Καπνεργατών «Παγκαπνεργατικό», της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Με το ψήφισμά τους καταδικάζουν την πλαστογράφηση της ψήφου και τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα και διακηρύττουν πως η υπόθεση του εκλογικού νόμου αφορά άμεσα κάθε εργαζόμενο, όλο το λαό και τους φορείς του, διότι: «Είναι η δική του ψήφος που πλαστογραφείται άμεσα, ή «εκβιάζεται» έμμεσα, η δική του συμμετοχή στα κοινά που νοθεύεται και ενισχύει - παρά τη θέλησή του - το δικομματισμό, που όποια μορφή κι αν πάρει, συνεχίζει να είναι αναντίστοιχος με τη θέληση και αντίθετος με τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων».

Στη συνάντηση, ο ΥΜΑΘ Χ. Καστανίδης περιορίστηκε να επαναλάβει τις κυβερνητικές θέσεις, αναφέροντας πως η κυβέρνηση προωθεί έναν αναλογικότερο νόμο. Και σημείωσε πως δεν μπορεί να γίνεται λόγος για απλή αναλογική, διότι πρέπει να διασφαλίζεται και η ύπαρξη σταθερών κυβερνήσεων.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων εργατικών σωματείων τόνισαν πως και ο νέος εκλογικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση είναι καλπονοθευτικός και ξεκαθάρισαν πως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τίποτε λιγότερο από την απλή αναλογική, αφού μόνο αυτή ανταποκρίνεται στην αρχή της ισοτιμίας της ψήφου και της αντιπροσωπευτικότητας.

Στην Πάτρα

Κάλεσμα για κοινή δράση και πάλη για την καθιέρωση της απλής αναλογικής απευθύνουν στους εργαζόμενους και το λαό της Πάτρας και όλης της χώρας, με ανακοινώσεις τους συνδικάτα και μαζικοί φορείς της πόλης.

- «Αλλη μια φορά η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο για να ισχυροποιήσει το δικομματισμό ή το διπολισμό, που θα βασίζεται σε κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά σχήματα, μηχανισμούς εφαρμογής της ίδιας ή ακόμα πιο επιθετικής αντιλαϊκής πολιτικής. Τα αντιλαϊκά μέτρα που καταδικάζουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους σε σκληρή λιτότητα και ανατρέπουν εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια από αυτοδύναμες (σταθερές!) κυβερνήσεις, που προκύπτουν μέσα από καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας. Ετσι, απευθύνει κάλεσμα στους οικοδόμους για κοινή δράση και με άλλους εργαζόμενους, προκειμένου να κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε το αίτημα για απλή αναλογική να διαποτίσει ευρύτερες μάζες εργαζομένων, να γίνει υπόθεση πάλης της εργατικής τάξης.

- «Οι όποιες αλλαγές φέρει η κυβέρνηση στο εκλογικό σύστημα στοχεύουν στην ενίσχυση του πιο βαθιά αντιδραστικού δικομματικού και διπολικού σκηνικού. Η εργατική τάξη χρόνια τώρα βλέπει τέτοιες ισχυρές κυβερνήσεις να ισχυροποιούν την υποταγή της χώρας στους ιμπεριαλιστές, να ισχυροποιούν την ασυδοσία των αφεντικών», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Μηχανοσιδηρουργών και Εργατών Μετάλλου Πάτρας - Περιχώρων «Η Ενωση» και καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, να απαιτήσουν εδώ και τώρα απλή αναλογική σαν πάγιο εκλογικό σύστημα, καταδικάζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να σκαρώσει ένα ακόμα καλπονοθευτικό έκτρωμα.

- «Εχουμε χρέος να δραστηριοποιηθούμε όλοι μαζί σε κοινό μέτωπο για να δημιουργηθεί ένα πλατύ κίνημα για την καθιέρωση της απλής αναλογικής», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Πάτρας, που συνεδρίασε πρόσφατα γι' αυτό το θέμα. Και το νέο σύστημα είναι καλπονοθευτικό, υπογραμμίζει ο Σύλλογος και επισημαίνει ότι το μόνο δίκαιο σύστημα είναι η ανόθευτη απλή αναλογική, που καθιερώνει την ισοτιμία της ψήφου όλων των Ελλήνων - χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι η απλή αναλογική από μόνη της θα λύσει τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον ελληνικό λαό.

Ο Στ. Παπαθεμελής

«Σήμερα αυτός ο τόπος έχει ανάγκη από ένα δικαιότερο εκλογικό σύστημα. Η απλή αναλογική είναι το πιο δίκαιο σύστημα, που τίμια οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα που προσεγγίζει την πραγματικότητα», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελής, μιλώντας χτες βράδυ σε εκδήλωση για την απλή αναλογική, που διοργάνωσε το ΔΗΚΚΙ στη Θεσσαλονίκη. Επίσης ο Στ. Παπαθεμελής πρόσθεσε πως «η προσπάθεια που καταβάλλεται και από μέσα (ΠΑΣΟΚ) και από έξω, εάν συντονιστεί και συνεχιστεί, θα έχει ένα θετικό αποτέλεσμα για τις πολιτικές εξελίξεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούν απλή αναλογική (2003-10-01 00:00:00.0)
Αγώνας για την απλή αναλογική (2003-09-25 00:00:00.0)
Ενεργοποιούνται για την απλή αναλογική (2003-09-19 00:00:00.0)
Πάνδημο το αίτημα (2003-09-11 00:00:00.0)
Αγώνας για την απλή αναλογική (2003-09-06 00:00:00.0)
Εδώ και τώρα απλή, ανόθευτη αναλογική (2003-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ