Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Μαζί στην αντιλαϊκή επίθεση
  • Αποκαλυπτικό υπόμνημα του ΣΕΒ με τις αξιώσεις του κεφαλαίου
  • «Ναι» σε όλα, λέει η κυβέρνηση

Την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής και την παραπέρα αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων αξίωσε χτες, για μια ακόμη φορά, η διοίκηση των μεγαλοβιομηχάνων της χώρας, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις που οι ίδιοι προβάλλουν προς το πολιτικό τους προσωπικό. Οι αξιώσεις των βιομηχάνων κατατέθηκαν εγγράφως στον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, που υποδέχτηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο του ΣΕΒ. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλου, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους βιομηχάνους πως η «δημοσιονομική πειθαρχία», δηλαδή η πολιτική της σκληρής λιτότητας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, «θα διατηρηθεί», εξηγώντας έτσι ότι τα περιβόητα μέτρα, που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ, αποτελούν ένα προεκλογικό, επικοινωνιακό κυβερνητικό τρικ για την εξαπάτηση του ελληνικού λαού.

Ακόμη πιο σαφής ήταν ο Ν. Χριστοδουλάκης, που διαβεβαίωσε ότι «σε καμία περίπτωση οι οποιεσδήποτε κοινωνικές παροχές, τα προγράμματα κοινωνικής συνοχής, δεν πρόκειται να βρεθούν εκτός του δημοσιονομικού σχεδιασμού». Προκύπτει συνεπώς, (όπως και είναι αναμενόμενο) πως οι όποιες «κοινωνικές παροχές», θα κινούνται σε επίπεδα πενταροδεκάρας και θα απευθύνονται στα οικονομικώς εξαθλιωμένα στρώματα του ελληνικού λαού. Αλλωστε, για αυτήν την κατηγορία ούτε και ο ΣΕΒ έχει πρόβλημα να δοθούν κάποιες πενταροδεκάρες και σύμφωνα πάλι με τον Οδ. Κυριακόπουλο «ο ΣΕΒ, βεβαίως, δεν είναι αντίθετος σε μέτρα που θα στηρίξουν τις αδύνατες κοινωνικές ομάδες του τόπου μας, τις πραγματικά αδύνατες, αλλά αυτά τα μέτρα δεν πρέπει να είναι τέτοια που θα θέτουν σε κίνδυνο τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας», δηλαδή τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

Οι μεγαλοβιομήχανοι απαίτησαν και συγκεκριμένες δράσεις μεταξύ των οποίων είναι:

  • Ο νέος λεγόμενος αναπτυξιακός νόμος που δε θα πρέπει να συνδέει τα οικονομικά κίνητρα (το τζάμπα χρήμα, δηλαδή) με νέες θέσεις εργασίας. Δηλαδή, να επιδοτείται το κεφάλαιο, χωρίς να δεσμεύεται να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης, αίτημα που έχει ήδη υιοθετήσει η κυβέρνηση.
  • Η «συγκράτηση του πληθωρισμού με τόνωση του ανταγωνισμού παντού και σεβασμό στους θεσμούς της αγοράς και του θεμιτού κέρδους»! Σε μια περίοδο που τα πλατιά λαϊκά στρώματα κυριολεκτικώς στενάζουν υπό το βάρος της γενικευμένης ακρίβειας και της κερδοσκοπίας των επιχειρηματιών, ο ΣΕΒ απαιτεί ο επιχειρηματικός κόσμος να λειτουργεί ασύδοτος και να αποτελεί αντικείμενο ...σεβασμού!
  • Ο «ουσιαστικός απεγκλωβισμός του κράτους από όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και την ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων». Δηλαδή, όλος ο κερδοφόρος δημόσιος τομέας και οι δημόσιες επιχειρήσεις να παραδοθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Πέραν αυτών, οι βιομήχανοι απαίτησαν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, τήρηση των στόχων του προϋπολογισμού και συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των δημοσίων δαπανών κάτω από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό. Επίσης, κάνουν έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δείξουν αυτοσυγκράτηση στις πολυδάπανες υποσχέσεις και δεσμεύεις, οι οποίες υπονομεύουν το μέλλον της χώρας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ