Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Με μπούσουλα την επαναστατική κληρονομιά των Λένιν - Στάλιν

Στο κατώφλι της τρίτης χιλιετηρίδας θεωρώ ζωτικής σημασίας την ολοκλήρωση της επαναστατικής ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Θα 'ταν άδικο αν δεν αναγνωρίζαμε τις σοβαρές προσπάθειες της ηγεσίας του Κόμματός μας προς την κατεύθυνση αυτή μετά το 14ο Συνέδριο.

- Ψηφίστηκε πρόγραμμα που αποκαθιστούσε ως ένα βαθμό τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ.

- Αναγνώριζε την αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής επανάστασης και της δικτατορίας του προλεταριάτου.

- Χάραξε την τακτική του Λαϊκού Μετώπου, ο χαρακτήρας και η επαναστατική πρακτική του οποίου συσπειρώνει και αφυπνίζει ταξικά τους εργαζόμενους.

- Εθιξε έστω και με καθυστέρηση 40 χρόνων (!) την ολέθρια αντεπαναστατική στροφή του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ.

- Στα κείμενα της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο περιγράφονται, σωστά κατά τη γνώμη μου, τα γενικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια λαϊκά εξουσία. Προτάσεις που ξεφεύγουν από τη λογική των επιλογών της άρχουσας τάξης και των ψευτοαριστερών (φανερών και κρυφών) υποστηρικτών της. Καλά όλα αυτά, όμως δεν είναι αρκετά. Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Θα σταθώ σε δύο ζητήματα που τα θεωρώ σπουδαιότερα:

Να μπουν τα θεμέλια για μια νέα Κομμουνιστική Διεθνή

Η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα διαβρώνει ηγεσίες κομμάτων που μόνο κατ' όνομα λέγονται κομμουνιστικά, με αποτέλεσμα να σπέρνουν τη σύγχυση, την ηττοπάθεια και τον αποπροσανατολισμό στους λαούς. Τέτοια κόμματα αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της πλουτοκρατίας. Ενα τέτοιο κόμμα, όταν πήρε την κυβέρνηση στην Ιταλία, «ανάγκασε» τον πρόεδρο της FIAT Ανιέλι να δηλώσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Μια τέτοια Αριστερά έχει την ικανότητα να παίρνει μέτρα που δεν μπορούσε να πάρει η Δεξιά»!

«ΚΚ» που αρνούνται να καταδικάσουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και βομβαρδισμούς αμάχων.

«ΚΚ» που αλληθωρίζουν προς την ΕΕ, την οικονομία της αγοράς και την «παγκοσμιοποίηση».

Δεν είναι δυνατόν στις μέρες μας τα πραγματικά ΚΚ και οι συνεπείς κομμουνιστές να επωμίζονται ευθύνες που δεν έχουν, να φορτώνονται και να απολογούνται για την τακτική των λογής λογής αποστατών του κομμουνιστικού κινήματος.

Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο ένας κομμουνιστικός πόλος, μια πλατφόρμα, που θα συσπειρώνει κόμματα (έστω λίγα στην αρχή), ομάδες και προσωπικότητες με βάση την αποδοχή της επαναστατικής κληρονομιάς των Μαρξ-Λένιν-Στάλιν.

Η νέα αυτή Κομμουνιστική Διεθνής θα πρέπει να προχωρήσει:

- Στη σύνταξη ενός καινούριου Μανιφέστου ιδεολογικών αρχών και πολιτικής πρακτικής.

- Στη μελέτη σύγχρονων προβλημάτων με μπούσουλα την κοσμοθεωρία και τις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού.

- Στην έκδοση σε πολλές γλώσσες περιοδικού σε τακτά χρονικά διαστήματα.

- Στην καθιέρωση διεθνών συναντήσεων με δυνάμεις που αντιπαλεύουν τη φασιστική «νέα τάξη», με κυρίαρχο θέμα τη συγκρότηση ενός πλατιού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου.

Σήμερα αποδέκτες αυτής της πρότασης υπάρχουν. Πρέπει να προχωρήσουμε. Δε θα εξαντλούμε όλη τη διεθνή δραστηριότητα του Κόμματος σε συναντήσεις με τελείως ανομοιογενείς δυνάμεις, που δεν καταλήγουν πουθενά.

Να συνεχιστεί η μελέτη και ο διάλογος για τις αιτίες ανατροπής των σοσιαλιστικών χωρών

Αυτό βέβαια δεν είναι παρελθοντολογία. Για να χαράξουμε το δρόμο του μέλλοντος, πρέπει με κομμουνιστική συνέπεια να επανεξετάσουμε και γεγονότα του παρελθόντος που μας πλήγωσαν.

Μετά το αντεπαναστατικό 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ και με αιχμή του δόρατος τον αντισταλινισμό, έγιναν βίαιες επεμβάσεις από τον Χρουστσόφ για την ανατροπή πιστών στα κομμουνιστικά ιδανικά ηγετών αδελφών κομμάτων. Στην πλατιά Ολομέλεια του ΚΚΕ το 1956 ανατρέπεται η εκλεγμένη ηγεσία του Κόμματος και ο ΓΓ, Νίκος Ζαχαριάδης. Αντικαθίστανται από διορισμένους και συμπαθούντες τη χρουστσοφική κλίκα.

Ανάλογες πραξικοπηματικές επεμβάσεις γίνονται στα εσωτερικά και άλλων ΚΚ. Το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα υπονομεύεται. Παίρνει το δρόμο του ρεφορμισμού και της αντεπανάστασης.

Η μπρεζνιεφική ηγεσία καλλιεργεί τη διαφθορά, το συμβιβασμό και τις υποχωρήσεις απέναντι στον ιμπεριαλισμό.

Δεν τολμά (ή δε θέλει) να ξεριζώσει το φαρμακερό κεντρί του αντισταλινισμού. Δεν αποκαθιστά τους συνεπείς μπολσεβίκους που απομακρύνθηκαν βίαια μετά το 20ό Συνέδριο.

Ο ηγέτης του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης, που είχε εκτοπιστεί στη Σιβηρία από τον Χρουστσόφ, πεθαίνει στην εξορία επί Μπρέζνιεφ.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα δεν ήταν δύσκολο να αναρριχηθούν στα ανώτατα κλιμάκια του ΚΚΣΕ προδότες σαν τους Γκορμπατσόφ-Γιέλτσιν-Σεβαρντνάτζε κλπ. Ο Γκορμπατσόφ, τελευταίος ηγέτης του ΚΚΣΕ, σε σεμινάριο αμερικανικού πανεπιστημίου δηλώνει:

«Είχα βάλει στόχο της ζωής μου την εξολόθρευση του κομμουνισμού»!!! (βλ. «Ρ» 8.10.2000).

Αυτό ήταν το αποκορύφωμα και το τραγικό φινάλε μιας 35χρονης αντισταλινικής πορείας. Η καταστροφή της ΕΣΣΔ και του σοσιαλιστικού συστήματος.

Θα τολμήσουμε επιτέλους να πούμε καθαρά, προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα στους νέους συντρόφους, για το τεράστιο επαναστατικό έργο του Στάλιν;

Η ιστορία κρίνει τον καθένα ανάλογα με την προσφορά του. Ο Στάλιν παρέλαβε μια χώρα κατεστραμμένη από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο, με το λαό βουτηγμένο στα σκοτάδια της αγραμματοσύνης και της θρησκευτικής αποχαύνωσης. Πεθαίνοντας άφησε πίσω του μια υπερδύναμη σεβαστή από εχθρούς και φίλους, στήριγμα και ελπίδα κάθε κατατρεγμένου.

Οι μετέπειτα ηγέτες παρέλαβαν μια υπερδύναμη και τη μετέτρεψαν σε πεδίο κερδοσκοπίας για τους καπιταλιστές. Μια κατακερματισμένη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τη μαζική ανεργία και φτώχεια, την πορνεία, τις εθνικιστικές διαμάχες, τη μαζική μετανάστευση.

Η σύγκριση είναι συντριπτική

Σήμερα ακόμα και κάποιοι ορκισμένοι εχθροί του Στάλιν αναγνωρίζουν ότι: «Ο Στάλιν ήταν η μεγαλύτερη προσωπικότητα του αιώνα μας, η μεγαλύτερη πολιτική ιδιοφυία» (Αλεξάντρ Ζινόβιεφ, 1993).

Αυτός ο αδάμαστος ηγέτης είπε κάποτε προφητικά: «Μετά το θάνατό μου πολλά σκουπίδια θα ριχτούν πάνω στον τάφο μου. Ομως είμαι βέβαιος ότι θα τα σαρώσει ο δυνατός άνεμος της ιστορίας».

Σύντροφοι σύνεδροι,

Αυτός ο δυνατός άνεμος ας φυσήξει και μέσα στην αίθουσα του Συνεδρίου μας. Εστω και αν το πορτρέτο του μεγάλου αυτού επαναστάτη θα απουσιάζει από την αίθουσα του Συνεδρίου, η εικόνα του και η ανεκτίμητη προσφορά του είναι βαθιά και ανεξίτηλα χαραγμένη στις καρδιές και στη συνείδηση των κομμουνιστών όλου του κόσμου. Η δικαίωσή του θα 'ναι ένα χαστούκι σ' αυτούς που γύρισαν τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΟΦΙΟΥ

Ηράκλειο Κρήτης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ