Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλήρης συναίνεση για αναθεώρηση Συντάγματος

Εκτός από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τον εκλογικό νόμο, συμπλέει σε όλα με τις κυβερνητικές προτάσεις

Τη συναινετική του βούληση για την αναθεώρηση του Συντάγματος σε πιο αντιδραστική και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, επέδειξε ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ δε δίστασε να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της δημοκρατίας απέναντι στην ποδηγέτησή της από τα διαπλεκόμενα!

Προσδιορίζοντας τους στόχους του κόμματός του, ενόψει της δεύτερης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης που αρχίζει τις επόμενες μέρες στη Βουλή, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι «βασική μας αρχή στο διάλογο, που πρόκειται να ακολουθήσει στη Βουλή, είναι η γόνιμη σύνθεση, σε κλίμα συναίνεσης». Επισήμανε, μάλιστα, ότι το κόμμα του θα ασκήσει πιέσεις για να διαμορφωθούν οι τελικές διατυπώσεις των υπό αναθεώρηση διατάξεων σύμφωνα με τις θέσεις του κόμματός του. «Τα ανοιχτά ζητήματα, είπε, είναι αρκετά και πολύ σημαντικά και, έστω και την τελευταία στιγμή, μπορεί να επιτευχθούν ακόμη περισσότερα». Δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του γιατί η κυβέρνηση, «μετά από πολλές παλινωδίες, αναγκάστηκε να προσχωρήσει στις ιδέες μας», ενώ χαρακτήρισε χαμένη ευκαιρία το γεγονός ότι δεν έγινε «πιο τολμηρή» αναθεώρηση σε καίριας σημασίας ζητήματα, όπως η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, η βουλευτική ασυλία.

Ο Κ. Καραμανλής αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές σκέψεις περί διαπλοκής και άσκησης της εξουσίας από εξωθεσμικούς παράγοντες, ενώ την ίδια στιγμή παρουσίασε περίπου ως πανάκεια για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων τη συνταγματική κατοχύρωση των λεγόμενων Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών (ΕΣΡ, Συνήγορος του Πολίτη, Εθνικό Συμβούλιο για συμβάσεις και προμήθειες του Δημοσίου κ.ά.).

Ως μείζον ζήτημα για την ενίσχυση της δημοκρατίας, παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός του για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ζητώντας τη συνταγματική κατοχύρωση υποχρέωσης για δημοσιότητα των οικονομικών δοσοληψιών τους και των εκλογικών δαπανών, τη δωρεάν παροχή ραδιοτηλεοπτικού χρόνου σε κόμματα με ταυτόχρονη απαγόρευση της αγοράς χρόνου, την επιβολή κυρώσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο ή ανεξάρτητη διοικητική αρχή κλπ.

Συνοψίζοντας τις επιδιώξεις της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ανέφερε ότι βασικός στόχος είναι η διαμόρφωση «μιας ανοδικής, δίκαιης και υγιούς ανταγωνιστικής κοινωνίας, ικανής να διασφαλίζει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του καθενός» και, δεύτερον, τη θωράκιση της δημοκρατίας «απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία, στη διαφθορά και τη διαπλοκή».

Ο Κ. Καραμανλής φρόντισε να εξαιρέσει από την πολιτική συναίνεση δυο ζητήματα: Την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον εκλογικό νόμο. Για το πρώτο, είπε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ για τον εκλογικό νόμο τόνισε ότι «δε θα συναινέσουμε σε άμεση ή έμμεση μεταβολή του εκλογικού νόμου».

Στη συνεδρίαση εισηγήσεις έκαναν οι Γ. Βαρβιτσιώτης, Πρ. Παυλόπουλος και Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Τις δικές του προτάσεις για τις αναθεωρητέες διατάξεις παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης, σε μια εμφανή προσπάθεια να «σύρει» και το κόμμα του στη δική του «γραμμή».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι «θα μείνει η ισχύουσα διάταξη ως έχει ή θα προχωρήσουμε στην απευθείας εκλογή από το λαό». Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στην «απελευθέρωση» των δασικών εκτάσεων από τα «δεσμά» του κράτους και να μην υπάρξει ίση μεταχείριση δάσους και δασικής έκτασης!

Αναφερόμενος στο θέμα της διαπλοκής, είπε ότι λύνεται με ξόρκια και επισήμανε ότι η ΝΔ πρέπει να θυμίζει ότι είναι το θύμα της διαπλοκής, γιατί την έριξαν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Οσον αφορά το «πόθεν έσχες» των βουλευτών, είπε ότι μόνο ένα, το δικό του, έχει στείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ δεν πήγε τον Α. Παπανδρέου για τη «ροζ βίλα». Ωστόσο, δεν είπε τίποτα για το «πόθεν έσχες» του Κ. Καραμανλή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ