Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Να ενταχθεί η σχολή στο υπουργείο Παιδείας

Στην Ακαδημία περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, επικεφαλής κλιμακίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την εκπαίδευση των σπουδαστών στις σχολές εμπορικού ναυτικού και τα προβλήματα που υπάρχουν με την πρακτική τους εξάσκηση στα πλοία προέκυψαν στη διάρκεια χτεσινής περιοδείας κλιμακίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Μηχανιώνας.

Κοινό αίτημα σπουδαστών και καθηγητών είναι να ενταχθεί η σχολή από το υπουργείο Ναυτιλίας, που υπάγεται σήμερα στο υπουργείο Παιδείας και να εγκαταλειφθεί ο αναχρονιστικός χαρακτήρας και ο τύπου στρατιωτικής σχολής εσωτερικός κανονισμός. Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες από σπουδαστές που έχουν κάνει την εξάμηνη πρακτική τους εκπαίδευση στα καράβια ότι, αντί της 4ωρης ημερήσιας απασχόλησης τους, υποχρεούνται να δουλεύουν πολλές φορές μέχρι και 12 ώρες.

Οπως τονίζουν οι ίδιοι σπουδαστές, όχι μόνο πέφτουν θύματα στυγνής εκμετάλλευσης, αλλά ελάχιστος χρόνος τους μένει για διάβασμα στο διάστημα που ταξιδεύουν έτσι που είναι ανέτοιμοι να δώσουν εξετάσεις όταν επιστρέφουν. Γενικότερα οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν στα καράβια αποτελεί για πολλούς από αυτούς μια αρνητική εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι σπουδαστές που εγκαταλείπουν τη σχολή αποφασίζουν να το πράξουν αυτό μετά τα εξάμηνα εκπαιδευτικά ταξίδια. Οπως τονίστηκε, το υπουργείο Ναυτιλίας δεν κάνει τους απαραίτητους ελέγχους κι έτσι υπάρχει μια γενικότερη ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου στη ναυτιλία μας. Αυτή η κατάσταση αποθαρρύνει κι όσους νέους θα επιθυμούσαν να σταδιοδρομήσουν στον τομέα της ναυτιλίας. Οπως σημείωσε ο διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μηχανιώνας, υπάρχει απροθυμία προσέλευσης στις σχολές και ανέφερε για παράδειγμα ότι από τις 140 θέσεις της σχολής Μηχανιώνας καλύφθηκαν μόνο οι 105.

Τη θέση του Κόμματος για την υπαγωγή των σχολών αυτών στο υπουργείο Παιδείας, ανέπτυξε ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ βουλευτής Αγγελος Τζέκης. Οπως επισήμανε, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα εκδημοκρατισμού στις σχολές αυτές, δεν πρέπει να δίνουν την εικόνα ότι είναι αποκομμένες από την κοινωνία και χρειάζεται να ενθαρρύνονται οι σπουδαστές να συζητούν οργανωμένα τα γενικότερα κοινωνικά προβλήματα. Επίσης για την κατάσταση που υπάρχει στη ναυτιλία τόνισε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από το υπουργείο τόσο για την ασφάλεια των ταξιδιών, όσο και για τον περιορισμό των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας από τους εφοπλιστές.

Τέλος, τα μέλη του κλιμακίου του Κόμματος που επισκέφθηκαν τη σχολή πληροφορήθηκαν ότι πολλοί απόφοιτοι αναγκάζονται να φοιτούν σε ιδιωτικές σχολές για να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους, καθώς ορισμένες απαραίτητες δεξιότητες δεν τις αποκτούν στη διάρκεια των σπουδών τους. Ετσι, όταν οι εταιρίες ζητούν από τους απόφοιτους να γνωρίζουν το νέο παγκόσμιο ναυτιλιακό σύστημα τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να τους προσλάβουν, αυτοί αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιωτική σχολή του Πειραιά πληρώνοντας 1.100 δολάρια για 35 μέρες εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ